Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIMONA DRENIK

Evo gdje je završila slovenska agentica koja se osramotila u arbitražnoj aferi

Savudrija
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/6
11.01.2018.
u 19:50

Iako su Drenik i sudac Sekolec nakon arbitražne afere podnijeli ostavke, nikad nije razjašnjena uloga slovenske vlade u pokušajima lobiranja kod ad-hoc arbitara

Visoka slovenska državna dužnosnica Simona Drenik, poznata po skandalu koji je prije dvije i pol godine doveo do izlaska Hrvatske iz arbitražnog procesa, odnedavno kao gostujuća docentica predaje kolegij "Gospodarsko pravo 2" na Katoličkom institutu u Ljubljani, objavio je mariborski dnevni list Večer.

Riječ je o privatnoj visokoškolskoj  ustanovi osnovanoj prije nekoliko godina, s ambicijom da s vremenom preraste u Katoličko sveučilište, a za sada na njemu djeluje samo Fakultet za poslovne znanosti.

Na službenim stranicama Katoličkog instituta navodi se da je Drenik doktorica pravnih znanosti s područja međunarodnog prava, te docentica za ustavno i međunarodno pravo, s 15-godišnjim stežem u diplomaciji. Od toga je četiri godine vodila sektor za međunarodno pravo u ministarstvu vanjskih poslova, vodila dosje o Lisabonskom ugovoru u vrijeme slovenskog predsjedanja EU-om, te obavljala niz drugih dužnosti i stručnih poslova u domeni prava, djelatnosti nevladinih organizacija.

Do objave njenih ilegalnih kontakata s tadašnjim slovenskim sucem Jernejem Sekolcem koji je radio u arbitražnom sudu na rješenju slovensko-hrvatskog graničnog prijepora djelovala je kao slovenska agentica, odnosno predstavnica ministarstva vanjskih poslova. Bila je zaposlena na ministarstvu vanjskih poslova, a kasnije je prešla na rad u ministarstvo pravosuđa, gdje je i sada zaposlena.

Iako su Drenik i sudac Sekolec nakon arbitražne afere podnijeli ostavke, nikad nije razjašnjena uloga slovenske vlade u pokušajima lobiranja kod ad-hoc arbitara, o čemu su posvjedočile objavljene snimke razgovora.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kojega su mediji u Sloveniji svojedobno optuživali da je kriv za taj skandal i da bi zato morao dati ostavku više je puta izjavio da o kontaktima Sekolca i Drenik ništa nije znao.

"Javnost me poznaje prvenstveno kao slovensku agenticu u arbitraži Slovenije i Hrvatske, no moje je stručno djelovanje mnogo raznovrsnije. Imam 15 godina iskustva u slovenskoj diplomaciji, a istodobno sam se posvetila istraživačkom i pedagoškom radu", kazala je predstavljajući svoju odluku da predaje na Katoličkom institutu, prenio je mariborski list Večer.

Savudrija
1/12

Komentara 63

Avatar anti cenzura
anti cenzura
20:02 11.01.2018.

More je Hrvatsko!!!!

LN
Lovac_na_jelene
21:08 11.01.2018.

Što radi bosanac kada napuni 18 godina?...ode u Sloveniju u potragu za poslom...a što radi slovenac kada napuni 18 godina?...ode u Bosnu u potragu za ocem...

MV
Mijat vrdoljak
21:45 11.01.2018.

Nije na čast katoličkom veleučilištu da prevaranti predaju pravo na istom kao uzor mladima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije