Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slovenija donijela nove zakone, zaseoci Bužini i Škrile 'opet' u Hrvatskoj

Vlada je prijedlog zakona obrazložila tumačenjem da je spomenuti teritorij s lijeve obale Dragonje odlukom arbitara "pripao" Hrvatskoj, pa se vraća pod hrvatsku nadležnost.
11. siječnja 2018. u 15:13 8 komentara 5310 prikaza
Slovenska granica
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Slovenska vlada u četvrtak je donijela nekoliko novih provedbenih zakona, te predložila da ih parlament prihvati po hitnom postupku.

Ivan Jakovčić IVAN JAKOVČIĆ 'U najnovijoj izjavi Junckera vidim jednu vrlo veliku opasnost'

Kako je objavljeno nakon redovite sjednice vlade premijera Mire Cerara, predložene su izmjene zakona o općinama i njihovu teritoriju, zakona o očuvanju prirode, te zakona o slovenskoj ekološkoj zoni na moru i epikontinentalnom pojasu s ciljem da se ti zakoni usklade s arbitražnom presudom o granici s Hrvatskom.

Riječ je o odluci arbitara objavljenoj krajem lipnja prošle godine po kojoj bi Sloveniji pripalo više od polovice Savudrijske vale, a imala bi i pravo na  nesmetani prolaz brodova, te na postavljanje kabela, posebnim koridorom kroz hrvatske vode do otvorenog mora čije su koordinate odredili arbitri.

Zakon o općinama trebao bi se po prijedlogu vlade promijeniti u onom dijelu koji se odnosi na općinu Piran kojoj su 1994. godine na zahtjev tadašnjeg parlamenta i uz suglasnost tadašnje vlade Janeza Drnovšeka "priključeni" zaseoci Mlini, Škodelin, Bužini i Škrilje na lijevoj obali Dragonje.

Vlada je prijedlog zakona obrazložila tumačenjem da je spomenuti teritorij s lijeve obale Dragonje odlukom arbitara "pripao" Hrvatskoj, pa se vraća pod hrvatsku nadležnost.

Izmjenom zakona o zaštiti prirode  vlada kako navodi želi omogućiti brzo usklađivanje ekološki zaštićenih područja iz programa Natura 2000 sa arbitražnom presudom i evidencijom o državnoj granici.

Slovenska vlada isto je tako u četvrtak predložila ukidanje zakona kojim je parlament u vrijeme vlade bivšeg premijera Janeza Janše 2005. godine proglasio slovensku zaštitno-ekološku zonu  i epikontinentalni pojas u Jadranu.

Presudom arbitražnog suda nastalo je novo pravno stanje, jer je utvrđeno da Slovenija nema morskih zona zapadno od granice određene istom presudom u Piranskom zaljevu te da posljedično nema ni epikontinentalni pojas ni zaštitnu ekološku zonu. Zapadno od tako definirane morske granice Slovenija ostvaruje pravo samo na spojnicu što ne uključuje i pravo na istraživanje, eksploatiranje ili gospodarenje prirodnim bogatstvima, obrazložila je Cerarova vlada svoj zakonski prijedlog.

Isto tako, slovenska vlada parlamentu predlaže i izmjene 13. članka pomorskog zakonika, prema kojemu je vanjska granica teritorijalnog mora ujedno i državna granica.  

- S arbitražnom presudom određena državna granica dijelom definira i granicu teritorijalnog mora, a u Piranskom zaljevu i granicu unutarnjih voda. Dosadašnji pomorski zakonik zato državnu granicu na moru više ne definira na odgovarajući način  jer je ona sada određena međunarodnim aktom s koordinatama, pa time odredba u pomorskom zakoniku postaje nepotrebna, navela je u obrazloženju prijedloga novog pomorskog zakonika slovenska vlada.

Pogledajte i galeriju: Ribari i policija u Savudriji

Slovenska granica
1 / 10
Ribari i policija u Savudriji
Jean-Claude Juncker DELO PIŠE 'Juncker će pozvati Plenkovića i Cerara u Bruxelles i biti kormilar arbitražne barke' Tomislav Tolušić TOMISLAV TOLUŠIĆ 'I hrvatska policija ima snimljene slovenske ribare u prekršaju' Marija Pejčinović Burić 'EK OSTALA DOSLJEDNA' Pejčinović Burić kaže da je Juncker zapravo potvrdio da je spor bilateralan
Joško Jeličić
DINAMO - ROSENBORG
Joško Jeličić uoči uzvratne utakmice: Spokojan sam, jači smo individualno i momčadski

A1 izdvaja za Vas

 • stefj:

  Dok ne povuku vojsku sa Sv. Gere ne misle ozbiljno...

 • Deleted user:

  Koji cirkusanti

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  "...epikontinentalni pojas i zaštitnu ekološku zonu..."...??? Ja se saki put prenerazim....zgleda bude tog i več ?!