Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

EU i SAD upozoravaju Kinu na sigurnost igračaka ususret Božiću

18.11.2008.
u 10:05

Zbog nadolazećih božićnih blagdana Europska Unija i Sjedinjene Američke Države upozorile su Kinu da svedu na minimum proizvode sumnjive kvalitete, naročito svojih igračaka.

Samo je prošle godine diljem svijeta sa tržišta povučeno preko 20 milijuna igračaka proizvedenih u Kini. U proteklih nekoliko mjeseci povećao se broj pitanja o kvaliteti kineskih igračaka, hrane i ostalih proizvoda nakon niza povlačenja proizvoda i zabrana uvoza.

Najveća američka kompanija za igračke Mattel prošle godine je u tri navrata povukla igračke kineske proizvodnje zbog opasnih razina olova ili magneta koji se lako odvajaju. Slično upozorenje koje sada stižu iz EU i SAD-a Kina je dobila i prošle godine, a tada su kineske vlasti obećale da će problemi u vezi upotrebe opasne olovne boje biti riješeni na vrijeme za blagdanski izvoz.

Čak 56 posto opasnih proizvoda koji su se pojavili na tržištu u prvih osam mjeseci potječu iz Kine, u usporedbi sa istim razdobljem prošle godine kada je taj postotak bio 47 posto.

- Tijekom prošle godine očit je napredak u kvaliteti kineskih igračaka, no ne mogu reći da su one sada i 100 posto sigurne. Upozoravam roditelje da dobro provjere sigurnost i kvalitetu igračke, bez obzira vrijedi li ona samo jedan ili sto eura. - izjavila je za Reuters povjerenica za zaštitu potrošača Meglena Kuneva.

(ič)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije