Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WWF upozorava:

'Diplomati u Riju su razočarali. Svjetski čelnici nemaju viziju!'

prosvjed, klima
Reuters/PIXSELL
20.06.2012.
u 09:04

– Dvije godine poslije Kopenhagena i jedne duge noći pregovora, diplomati u Riju razočarali su svijet – poručuju iz WWF-a

Svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF upozorava da je pregovarački tekst za summit Rio+20, jučer predstavljen u Brazilu, blag i neobvezujući te predstavlja ogroman neuspjeh i ukazuje na manjak vodstva i vizije svjetskih čelnika.

Podsjećaju da se danas u Brazilu na summitu Rio+20, UN-ovoj konferenciji o održivom razvoju, okupljaju predsjednici država i vlada većine svjetskih država kako bi postavili temelje održivog razvoja za sljedeća desetljeća.

– Dvije godine poslije Kopenhagena i jedne duge noći pregovora, diplomati u Riju razočarali su svijet – poručuju iz WWF-a.

– Unatoč pregovaračkog sjednici koja je trajala do kasno u noć, konačni tekst predstavlja ogroman neuspjeh i manjak vodstva i vizije diplomata. Oni bi se trebali sramiti zbog svoje nesposobnosti da pronađu zajednički jezik za ova ključna pitanja. Sada je odgovornost na svjetskim vođama da se uozbilje oko pitanja održivog razvoja i spase ovaj proces. Ako se bez značajnih promjena odobri ono što je sada na stolu, Rio+20 osuđen je na ismijavanje – rekao je Jim Leape, generalni direktor WWF Internationala, navodi se u priopćenju.

Iako su diplomati u pregovarački tekst dodali nekoliko pozitivnih aktivnosti oko zaštite oceana, tekst ima mnogo riječi koje ničim ne obavezuju države i druge dionike, poput „obveze na promicanje“ i „obveze da će sustavno razmotriti“.

– Nadamo se da se to neće dogoditi zbog svih napora koji su bili uloženi do ovog trenutka, a još važnije – zbog zdravlja ljudi i planeta. Svjetski čelnici prepoznali su glavne probleme već prije 20 godina, a za njihovo rješavanje nisu učinili mnogo. Koliko dugo ćemo prihvaćati rješenje koje glasi "razmotrit ćemo problem" ? – pita Jim Leape.

WWF upozorava na potrebu za boljim upravljanjem svjetskim prirodnim resursima, uključujući zaštitu slatkovodnih sustava, smanjenje otpada u proizvodnji i distribuciji hrane te veću i bolju informiranost prilikom korištenja vode, zemljišta i drugih resursa.

– Možemo izgraditi bolju budućnost za ljude i planet, ali samo ako su svi voljni učiniti svoj dio – predsjednici vlada država, industrija, potrošači i svi ostali dionici – dodaje Jim Leape.

Komentara 4

LA
Lavica7
09:08 20.06.2012.

Ne mozes voljeti novac i Planetu. Jedno s drugim ne ide. Planeta Zemlja je nasa jedina zajednicka domovina. Na zalost, veliki su izabrali novac i profit.

GK
Građanin_Kane
09:44 20.06.2012.

Njihov plan je da bude što manje stanovništva na zemlji, osiromašenje, glad i neizvjesnost...stoga i nove mjere nisu potrebne, ovo što se sada dešava njima ide u prilog, što veća razlika između bogatih i siromašnih jasno pokazuje kako je lakše vladati i manipulirati masam.

Avatar kobra11
kobra11
10:53 20.06.2012.

diplomate su sami lutke na koncima . Takvo stanje žele lutkari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije