Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcija

Crkva o Košićevom istupu: To nije stav HBK, nego njegov osobni

Vlado Košić
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/4
14.06.2017.
u 21:02

U Crkvi nam neslužbeno kažu da to nije stav Hrvatske biskupske konferencije, nego osobni stav sisačkog biskupa Vlade Košića.

Biskup sisački mons. Vlado Košić svojim je pismom premijeru Andreju Plenkoviću podigao veliku buru jer ga je javno prozvao zbog koaliranja s HNS-om.

”Politička prostitucija”

“Ovim koaliranjem s dojučerašnjim neprijateljem – da biste spasili svoju Vladu - Vi ste pokazali potpunu neosjetljivost za osjećaje i za vrijednosti koje gaji većina hrvatskoga naroda. Ovim potezom dobit ćete kratkoročno produljenje života ove Vlade, ali ćete dugoročno izgubiti upravo ono što je bio moto vaše kampanje: vjerodostojnost! Ja to zovem političkom prostitucijom”, objavio je na svome Facebook profilu mons. Košić, neuobičajeno izravnim načinom obraćanja na relaciji Crkva – država objašnjavajući pritom da se premijeru obratio i pismom s urudžbenim brojem (br. 44-2017/Prez.), ali i da svoje nezadovoljstvo želi javno podijeliti preko društvenih mreža. 

“Vi ste se lišili Hasanbegovića i Brune Esih, ljudi visoke moralnosti i zavidnog domoljublja, a uzeli ste u svoj klub one koji su zagovornici optužbi na račun hrvatskoga naroda, koji su protiv života, koji nemaju nacionalnog osjećaja. To jest Vaša kompetencija – da odlučujete o strateškoj i personalnoj politici svoje stranke i Vlade kojoj ste na čelu – ali je i pravo nas, običnih građana i birača, koji Vas promatramo i imamo pravo prosuđivati, reći Vam što o tome mislimo”, napisao je mons. Košić pozivajući premijera da više ne ističe da je HDZ demokršćanska stranka jer od sada ili, barem dok je on vodi, „to više nije“.

“Molim se za vas”

“Zar je demokršćanski da ste uveli za svoga potpredsjednika čovjeka koji sudjeluje u gay paradi, a riješili ste se čovjeka koji je sudjelovao u hodu za život?”, pitao je mons. Košić premijera Plenkovića prozvavši ga istodobno i zbog „katastrofalnog zanemarivanja Siska, u kojem se prije izbora vodio rat između dviju frakcija vaše stranke, a što je debelo iskoristila ponovno izabrana drugarica gradonačelnica“.

“Vama nije stalo do naroda, koji je 86 posto katolički, i to me brine jer smatram da ste pošli krivim putem te sam imao potrebu to vam reći premda se ne nadam da ćete o tome razmisliti i promijeniti stavove, što bih volio. Molim se za vas, ali me Bog s obzirom na vas više ne uslišuje”, poručio je Košić. U Crkvi nam neslužbeno kažu da to nije stav Hrvatske biskupske konferencije, nego osobni stav sisačkog biskupa.

 

Živimo u demokraciji i svatko ima pravo izraziti mišljenje

Članovi Vlade nisu bili pretjerano skloni komentirati Košićevo pismo, tek je ministar uprave Lovro Kuščević kazao kako se radi o preteškim riječima. – Ne bih rekao da se radi o prostituciji, nego da Hrvatska zaista nema vremena za gubljenje, da što prije moramo uspostaviti stabilnu Vladu i nastaviti sa svim našim projektima i reformama – kazao je Kuščević. Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, komentirajući pismo sisačkog biskupa Vlade Košića, koji je kritizirao koaliciju HDZ-a i HNS-a, rekao je da je biskup u jednom od ideoloških rovova i puca iz njega. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da živimo u demokraciji i da svatko ima pravo na svoje mišljenje. (ibv)     

    

Komentara 228

Avatar alien79
alien79
21:14 14.06.2017.

Biskup Košić se kvalitetno istovario po lažnom demokršćanstvu plemenitog Andreja Plenkovića i u tome nema ništa loše. Čak je i Zoran Milanović išpricao demokršćanstvo Svilenog Briselijanca izjavom da mu nije jasno što Svileni radi u HDZu kad je po svojim liberalnim stavovima komotno mogao pristupiti SDPu. Stoga je i razumljiv kmek Maje Delije Sever i ostalih ljevičarskih političkih komentatora i novinara na istup i krfitiku biskupa Košića jer je Svileni Briselijanac njihov igrač kao i doktor Ivo Sanader

Avatar smile
smile
21:18 14.06.2017.

Zašto biskup ne bi rekao sto misli? Rekao je istinu i ima moju podršku. Da smo htjeli HNS hlasali bi za njih. Sve je ovo instruirano izvana. Plenki je izgleda samo lutkica na koncu. Nazalost!

AN
Antonijeee
21:21 14.06.2017.

Svaka ti čast Biskupe.Sve si dobro naveo.cestitam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije