Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpredsjednik Vlade

Štromar o Košićevom pismu: Biskup je u rovu i puca iz njega

Predrag Štromar
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
14.06.2017.
u 15:45

Izrazio je sigurnost da će s HDZ-om razgovarati i o vjeronauku u školama

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar nije dao jasan odgovor na pitanje hoće li Boris Jokić nastaviti kurikularnu reformu. Štromar je u današnjem intervjuu za N1 rekao da trebamo depolitizirati model načina obrazovanja te da tu nema politici mjesta.

- Tu reformu treba voditi na kvalitetan i stručan način i treba izabrati ljude koji su sudjelovali u takvim stvarima, koji su znanstvenici i koji znaju taj posao. I to nam je cilj. Da politika, ideologija, ne ulazi previše u dubinu takvih reformi - rekao je Štromar.

Na pitanje je li reforma Borisa Jokića bila dobar put odgovorio je da treba napraviti reviziju i krenuti od dobrog temelja.

- Siguran sam da će profesorica Divjak to odraditi na način koji treba, da će složiti put i ljude na način da mogu napraviti reformu obrazovanja kakvu zaslužuju naši građani - rekao je Štromar. Dodao je da je pročitao dio strategije obrazovanja, ali ne sve.

Rekao je da je na sjednici Vlade bila vrlo dobra atmosfera, posebno na užem kabinetu. Kvalitetno se razgovara i očito je jedini cilj da Hrvatskoj bude bolje, uvažavaju se i prihvaćaju prijedloge jedni od drugih, rekao je.

- To je jako bitno jer nam treba dijalog, razgovor, da bismo odradili sve što je pred nama - rekao je Štromar.

Odbacio je kritike da do ove priče ne bi došlo da je na lokalnim izborima izabran za župana rekavši da bi se ova priča dogodila bez obzira na to.

- Ja sam zamjenik predsjednika HNS-a i s tog mjesta sam išao u razgovore za Vladu - rekao je Štromar.

Rekao je da s premijerom Andrejem Plenkovićem ima dobru komunikaciju, da imaju različita razmišljanja, ali slična u velikoj većini te da se pokušavaju naći tamo gdje su slični.

- Postoji otvoren pristup i mislim da ćemo se naći u mnogim stvarima i da ćemo puno toga napraviti za ovu državu - rekao je Štromar.

Na pitanje misli li da vjeronauk treba biti u školama, rekao je da osobno može biti, ali da bi preporučio da bude prvi ili zadnji sat tako da onaj koji ne žele ići na vjeronauk nemaju rupu u sredini. Izrazio je sigurnost da će s HDZ-om razgovarati i o tome.

Na pitanje kako je pao izbor na Blaženku Divjak za ministricu obrazovanja, rekao je da bi Pero Lučin, o kojemu se također spekuliralo, mogao biti dobar ministar i znao odraditi taj posao, ali ima manu - nije to htio raditi. Divjak to može, zna i hoće, rekao je Štromar.

Štromar je rekao da treba izaći iz ideoloških rovova, a komentirajući pismo sisačkog biskupa Vlade Košića, koji je kritizirao koaliciju HDZ-a i HNS-a, rekao je da je biskup u jednom od tih rovova i puca iz njega.

- Naš je cilj ipak drugi, izađimo iz rovova - rekao je Štromar.

Rekao je da mu Plenković nije prigovarao zbog sudjelovanja u gay prideu. Možemo se pojavljivati bilo gdje, ali moramo promicati neke stvari - otvoreno i tolerantno društvo, rekao je Štromar.

Osvrnuo se i na odlazak članova HNS-a, uključujući i Jozu Radoša, Andru Vlahušića i Ivicu Maštruka. Rekao je da je ispisnicu zatražilo samo 1 posto članova stranke.

- HNS ima 27 godina, od 1990. puno smo puta prolazili kroz takve stvari, često su odlazili kvalitetni ljudi, ali su i dolazili drugi. Siguran sam da i sada neće biti problema s HNS-om ako ćemo imati rezultate, rezultate i samo rezultate - rekao je Štromar, izražavajući uvjerenje da će imati podršku građana.

Na pitanje je li siguran da kontrolira zastupnike HNS-a, rekao je da ih ne trebaju kontrolirati. Rekao je da se s bivšim predsjednikom stranke Ivanom Vrdoljakom čuje svaki drugi-treći dan te da analiziraju događaje.

- Čestitao je na koaliciji i jako je zadovoljan procesom kako ide dalje - rekao je Štromar.

Komentara 63

Avatar tkozna
tkozna
16:06 14.06.2017.

Biskup u rovu a ti umjesto na zavodu za zapošljavanje na konju!

Avatar MK
MK
16:18 14.06.2017.

To mozda Stromar smatra duhovito, ali Biskup nije u rovu i ne puca iz njega... HNS bi razgovarao o "vjeronauku u skolama"? A ja sam mislio da se ova koalicija nece baviti ideologijom nego ozivljavanjem Hrvatske!

Avatar alien79
alien79
16:28 14.06.2017.

Bilo je i vrijeme da se netko iz crkve istovari po HDZovu lažnom "demokršćanstvu". Ne možeš biti demokršćanin a ovakve likove poput Bob Rocka pomilovati mjestom u vladi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije