Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Cijene nastavljaju rasti: Stan u Zagrebu kupljen 2016. za 100 tisuća eura, prodan za 190 tisuća

Stan u Zagrebu kupljen 2016. za 100.000 eura, prodan za 190.000 eura
03. ožujka 2020. u 11:09 39 komentara 18543 prikaza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Ilustracija
Pogledajte galeriju 1/4

Stan od 65 četvornih metara u zagrebačkoj Mamutici, kupljen prije 15 godina za 34 tisuće eura, ovih je dana promijenio vlasnika i prodan je za 108 tisuća eura. Dobro je prošao i bivši vlasnik jednog stana od 80 kvadrata na Medveščaku, kupljenog za sto tisuća eura prije četiri godine. Prošli mjesec prodao ga je za 190 tisuća eura, a kako ga je četiri prethodne godine iznajmljivao, proizlazi da mu se investicija u tu nekretninu itekako isplatila!

Stanovi za javni najam: Ministarstvo radi na zakonu za beskućnike BOLJA INTEGRACIJA Stanovi za javni najam: Ministarstvo radi na zakonu za beskućnike

Svi u gradove

Slično kao i na Jadranu, nekretnine se i nadalje odlično prodaju u glavnom gradu, a Peđa Kovačević, suvlasnik agencije Vertigo, kaže da stanove uspijeva prodati za mjesec dana. U razdoblju recesije to je bilo nezamislivo. Proljetni polet na tržištu nekretnina opet dolazi od države koja će ovogodišnji plan subvencioniranja stambenih kredita provesti dva puta, u ožujku i rujnu.

Prošle je godine državne subvencije zatražilo više od četiri tisuće građana, svaki četvrti kupio je stan u Zagrebu, a druga četvrtina skućila se u Osijeku, Rijeci, Splitu, V. Gorici, Varaždinu, Karlovcu i Vinkovcima. Stanovi se i dalje kupuju u velikim urbanim središtima, gdje su subvencije 30 posto mjesečne rate kredita, jer ona nude bolje prilike za život i posao. Ministar graditeljstva Predrag Štromar ističe da će subvencije dobiti svi koji se prijave, odnosno ispunjavaju zadane kriterije. Takvih je lani bilo više od četiri tisuće, a ove bi se godine taj broj mogao i povećati budući da se planiraju dva kruga, prvi u ožujku te drugi u rujnu. Prvi proljetni krug može, ali i ne mora biti vezan uz izbornu godinu, no do njega je došlo nakon što su stigle pritužbe sa svih strana da jednokratne intervencije stvaraju balone na tržištu nekretnina, pa se pokušava izbjeći taj negativni učinak.

Kućice na Trgu bana Jelačića STRATEGIJA ZA UPRAVLJANJE IMOVINOM Od manifestacija ne zarade ni četiri milijuna kn godišnje, stan daju za sto eura mjesečno

No, usporedba današnjih cijena s onima prije četiri-pet godina, pa i onih prije 2008. godine kada je tržište bilo na vrhuncu, pokazuje da se u tome ne uspijeva. Zagreb i Jadran prednjače po poskupljenjima. Kovačević kaže da se počinju prodavati i kuće u okolici Zagreba, čije su cijene prihvatljivije.

– Struktura kupaca je takva da ih otprilike polovica kupuje stan uz pomoć subvencije, a druga polovica individualno te su oni i aktivniji jer se boje da će izgubiti željenu nekretninu – kaže Kovačević. Većina zainteresiranih za državne subvencije već je zaključila predugovore o kupoprodaji, dali su predujam te čekaju da država objavi imena zainteresiranih banaka i potkraj ožujka počne primati prijave.

Natječaj protječe u sjeni nekoliko afera (bivši direktor APN-a, stan načelnice Lovreća...) jer se pokazalo da javni novac odlazi u džepove osoba koje ni po kojim kriterijima ne trebaju izdašnu financijsku pomoć države. Velimir Šonje, s portala Arhivanalitike, žali što je, uglavnom pod utjecajem HNS-ovih političara, faktički došlo do urušavanja modela stambene štednje, koja je potencijalno najbolji model državne intervencije u segmentu stambenog kreditiranja. Te su subvencije postale simbolične, a dvije su stambene štedionice nestale s tržišta.

Predrag Štromar ZLOUPORABA SUBVENCIJA APN-ov rok je istekao, a 70% korisnika još uvijek posjeduje drugu nekretninu

Najam divlja

– Modeli koji potiču potražnju nose opasnost utjecanja na rast cijena nekretnina. Stambena štednja stvara manji problem jer se njezin utjecaj raspoređuje u vremenu – svatko bira optimalan trenutak kupnje nekretnine odnosno zaduženja, dok se u međuvremenu skupljaju sredstva na računu štednje – ističe Šonje.

Subvencije stambenih kredita dosad je dobilo gotovo 10 tisuća građana, a ove bi im se godine moglo pridružiti dodatnih pet tisuća, kojima će država otplaćivati 30 do 51 posto rate najmanje pet godina (dodatne dvije za svako dijete). Za očekivati je da će svi mlađi od 45 godina, koji su planirali kupiti stan, pokušati doći do subvencija ili u ožujku ili u rujnu, jer je pitanje što će se s programom događati kasnije i hoće li ga preuzeti nova Vlada.

Kovačević kaže da je tržište najma puno veći izazov jer cijene najma divljaju više od prodajnih cijena nekretnina koje se ipak nakon nekog vremena i pregovora korigiraju u odnosu na tražene cijene za desetak posto.

Ministarstvo graditeljstva: novim Zakonom o javnom najmu stanova napravit ćemo veliki zaokret prema politici najma

Pogrešnog adresiranja subvencija, čini se, postaju svjesni ili reagiraju na pritisak javnosti, i u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja u kojem su najavili donošenje novog Zakona o javnom najmu stanova. Ističu da oni nisu nadležni za socijalno, ali jesu za priuštivo stanovanje u što svrstavaju i POS programe koji će u budućnosti u široj mjeri omogućavati i najmove. Kažu da je potreba za novim zakonom proizišla iz procesa izrade strategije stanovanja, a pripremne radnje uključuju već izrađen pregled tržišta nekretnina u kojem su, tvrde, detaljno analizirali stanje na tržištu i priuštivost stanova.

– U sklopu procesa izrade zakona napravit će se i dodatne analize. Također, bit će potrebna i procjena fiskalnog učinka za primjenu zakona nakon koje će biti poznati i potrebni financijski parametri, odnosno koja je sredstva državnog proračuna za to potrebno osigurati. Riječ je o sasvim novom modelu koji je tek potrebno zakonski definirati. Zaključujemo da bi se s ovim novim propisom napravio veliki zaokret u našem društvu prema politici najma stanova – otkrivaju u Ministarstvu te dodaju da će se potrebe za realizacijom ovog modela odrediti u suradnji s jedinicama lokalne samouprave koje za to iskažu interes. (Valentina Wiesner)

Miroslav Škoro i Andrej Plenković
brifing zbog krize
Sastanak s premijerom? SDP i Most idu, Škoro će pričekati poziv
A1 Leadership Talks
DONOSI A1
Oni stoje iza proizvoda i tvrtki zbog kojih naši ljudi ostaju u Hrvatskoj: Poslovi budućnosti već danas su tu, viličaristi postaju menadžeri robotskih flota
 • Avatar hdzovapodriguša
  hdzovapodriguša:

  Od ulaska u EU 2013. na ovamo izgubili smo stotine tisuća stanovnika dok su cijene nekretnina u tom istom razdoblju neprestalno rasle. Tko tu koga?

 • sarma30:

  poticajna stanogradnja je jedna od najvećih prevara kod nas....i takav model treba pod hitno ukinuti...

 • Deleted user:

  Kad neko ima 20 godina radnog staža uz plaću od 6500kn naj vjerovatnije ne može priuštiti sebi kupnju stana, napunio je 45 godina starosti i nema pravo na ovu subvenciju iako je plaćo poreze i neznam što zar to nije ... prikaži još! diskriminacija zar to nije kriminal i ne znam kako Ustavni sud nije reagirao na ovaj zakon. Puno drugi riješenja ima gdje bi ravnopravno svaki građanin mogao profitirati a ne izabrani.