Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

APN-ov rok je istekao, a 70% korisnika još uvijek posjeduje drugu nekretninu

Rok od dvije godine za prodaju nekretnina nekim je korisnicima subvencioniranih kredita već istekao, ali potvrdu o prodaju poslalo je njih samo 38 od ukupno 136
22. veljače 2020. u 16:38 4 komentara 1842 prikaza
Predrag Štromar
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Subvencije na stambene kredite dodjeljuju se od 2017. godine, a za novi četvrti će se krug moći prijaviti od 30. ožujka do 8. travnja.

APN pozvao banke na dostavu ponuda ugovora o subvencioniranim kreditima NOVI CIKLUS APN pozvao banke na dostavu ponuda ugovora o subvencioniranim kreditima

Osobe koje su dobile subvencionirani kredit, a u vlasništvu imaju još jednu nekretninu, dužni su je prodati u roku od dvije godine. Dakle, nekima je rok istekao već u listopadu prošle godine. 

Od početka dodjeljivanja subvencioniranih kredita, odobreno je njih više od 9400, ali među onima čiji je rok za prodaju prve nekretnine već istekao, postoji ih još 98 koji u vlasništvu imaju i drugu nekretninu, pišu 24sata

Predrag Štromar 'NJEGOV GRIJEH' SDP razmišlja o pokretanju opoziva Štromara zbog afera u APN-u

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je kako je od 136 kupaca iz 2017. godine, koji su tad prijavili drugu nekretninu u vlasništvu, dokaz o njezinoj prodaji poslalo samo njih 38. 

APN još uvijek provjerava osobe koje nisu na vrijeme poslale dokaze o prodaju prve nekretnine, a u zakonu stoji da se banci mora prijaviti ako se ustvrdi da se sredstva odobrena za subvencioniranje kredita ne koriste u skladu sa zakonom i ugovorom. Banka tada naplaćuje kredit u cijelosti i u roku od mjesec dana cijeli iznos subvencije vraća u državni proračun. 

stanovi Špansko Kaže da je sve legalno APN-ovac unajmio POS-ov stan i planira ga otkupiti: Pa što smo mi? Građani drugog reda?

Svi su se kupci obavezali prodati nekretnine u roku od dvije godine, ali nigdje u zakonu ne stoji da nekretninu ne smiju iznajmljivati dok spomenuti rok ne istekne.

- Bilo je zlouporabe nekih ljudi. Radimo na tome da se to u budućnosti potpuno onemogući - rekao je ministar graditeljstva Predrag Štromar aludirajući na slučaj Anite Nosić i Krešimira Žunića.

Svim kupcima iz 2017. godine država plaća polovicu rate kredita kroz četiri godine. Onima iz kasnijih natječaja plaća se od 30 do 51 posto rate, ovisno o razvijenosti područja na kojemu se nekretnina nalazi, i to kroz pet godina.

SPAR
ZDRAVLJE I OKUS NA PRVOM MJESTU
Zašto je dobro jesti domaće sezonsko voće i povrće?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • zoranos:

    Da ponovimo - APN je program za bogate! Čista računica. U APN-u mogu sudjelovati kreditno sposobni ljudi. Svi smo kreditno sposobni (osim ako nismo pod blokadom), no čistaćica i npr. prometni policajac imaju primanja ukupno oko 7000kn (kao par). Banka ... prikaži još!a daje kredit do iznosa koji može prisilno naplatiti a to je 1/4 primanja. I koliko taj par može dobiti kredita??? To je oko 234€ mjesečno naplativo. Tome oduzmite kamate koje banka sebi uzme i takav par može dobiti 20-25000€ kredita na 15 godina. I oni mogu sudjelovati u APN-u??? NE! U APN-u dakle sudjeluju oni koji imaju primanja preko 15000kn, koji eto već i imaju nekretninu (a moraju je prodati u roku od dvije godine). I tim ljudima je potrebna neka pomoć??? Sa 15000kn mjesečno njima treba pomoć? A što je sa onima sa početka priče koji su podstanari i imaju 7000kn ukupno??? Njima država omogućuje da mogu raditi i nedjeljom i za Božić - što će njima obitelj, stan ... ŠTO ĆE NJIMA APN!!! Sramota je za RH da i jedna doktor ili IT stručnjak bude podstanar - a evo APN-a! Ovo je viđeno još samo u Alan Fordu, a mediji su to tek sada skužili - toliko godina nakon što je APN izmišljen????? Ali mediji zato pišu o COVID-19 bolesti koje u RH nema i koja inače usmrti 3 čovjeka na svaka 100 oboljela, od kojih neki niti ne znaju da su bolesni jer nemaju niti simptoma i ozdrave a da nisu niti znali da su bolesti! HRT je na to gubio i 15 minuta glavnog Dnevnika - APN krađa se tiho radi godinama iliti kako sirotinja kupuje stanove bogatima!

  • turius:

    Šovjek navrši 45 godina i ne može dobiti subvenciju a onaj koji ima već jednu nekretninu i mlađi je par mjeseci može koja diskriminacija i koji lopovluk.

  • turius:

    Hej narode ma mi subvencioniramo kredite ljudima koji imaju ili su već imali jednu nekretninu je li ovo greška ili.