Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEODGOVORNOST

Cijele noći GSS-ovci ih tražili po Biokovu, a oni spavali u kampu

gss, spasavanje psa u obrovcu1
HGSS
23.08.2010.
u 19:13

Mađari, stari 15 i 14 godina, javili su Centru 112 da su se izgubili u planini. Potraga je trajala cijele noći, a mladići su sami sišli i nisu to javili.

Pripadnici Gorske službe spašavanja iz Makarske cijelu su noć na ponedjeljak na Biokovu uzaludno tražili dvojicu tinejdžera iz Mađarske.

Županijskom centru 112 u Splitu u nedjelju u 20.25 sati javio se mladić, mađarski državljanin, star 15 godina, te rekao kako je sa 14-godišnjim prijateljem na Biokovu i da ne znaju put natrag. Rekao je i da mu je prijatelj u stanju šoka zbog mraka.

U potragu se krenulo odmah. Sudjelovalo je 14 pripadnika HGSS-a. Detaljno su pretražili teren, ali bez rezultata.

U ponedjeljak u 5.15 sati potraga je obustavljena, a pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić pitao se je li bila riječ o neslanoj šali, jer policija nije dobila prijavu ničijeg nestanka, ili su se tinejdžeri sami spustili s Biokova.

Misterij je razriješen nešto prije podneva, kada je Centar 112 nazvala ženska osoba i rekla da su se momci vratili u kamp kod Drvenika, u kojemu su smješteni, i to još sinoć. Bili su izgrebani, prestrašeni i iscrpljeni. Odmah su zaspali, a nikome nisu rekli da su tražili pomoć.

– Normalno da im zamjeramo što se nisu javili odmah, ali ne osuđujemo ih, jer vjerujemo da nisu mogli. To su klinci i zaista su bili u teškoj situaciji – rekao je Prizmić, zadovoljan što priča ima sretan kraj.

Međutim, iz Centra 112 ističu da su se mladići ponijeli neodgovorno, dopustivši da ih spasitelji cijelu noć traže, dok su oni mirno spavali.

– Svaku dojavu shvaćamo iznimno ozbiljno, pa apeliramo da to rade i oni koji traže pomoć. Svatko tko traži pomoć obvezan je svaku promjenu dojaviti Centru 112, da se ne bi nepotrebno iscrpljivali spašavatelji i trošili resursi – upozorava Petar Škorić, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje. (sv)

Komentara 10

YO
YosephK
20:39 23.08.2010.

Mi smo valjda jedina država koja ovakve neslane šale ne naplaćuje! Svaki izlazak GSSa KOŠTA i oni bi to morali platiti.

TR
trckaralo
19:31 23.08.2010.

U ovakvim bi slučajevima trebalo ispostaviti račun roditeljima. Klinci često ne razumiju težinu svojih postupaka, ali bi roditelji trebali.

SA
sargu123
21:52 23.08.2010.

Opalit svakog s 2000 Eura tek toliko da se nauče ponašati !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije