Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Carinski sindikat dao Vladi dali rok, ako ga ne ispoštuje prijete međunarodnom prijavom

Poručio je i da su carinici spremni pričekati i strane stručnjake koji bi, po najavama iz Vlade, trebali uskoro provesti korekciju uredbe o koeficijentima
02. prosinca 2019. u 12:54 12 komentara 1087 prikaza
Josip Aladrović
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Carinski sindikat Hrvatske održao je u ponedjeljak sastanak u Ministarstvu rada o uvjetima rada i korekciji koeficijenata u carinskoj službi za koje tvrde da su, u odnosu na ostale zaposlenike Ministarstva financija kojemu pripadaju, niži za 20 posto.

Andrija Mikulić DRŽAVNI INSPEKTORAT Apsurd: Veće plaće od inspektora u Inspektoratu imaju savjetnici, ali i inspektori u ministarstvima!

"Carinici rade u lošim uvjetima, ne poštuju se zakonske odredbe i kolektivni ugovor. Odore dobivamo na kapaljku, a sapune i toaletni papir sami kupujemo, ne plaća se prekovremeni rad, ne organiziraju sistematski pregledi", izjavio je predsjednik sindikata Rino Štorić nakon sastanka na kojemu su sindikaliste primili predstavnici ministarstva bez resornog ministra Josipa Aladrovića.    

Štorić je rekao da se u carinskoj upravi ne poštuju zakonske odredbe ni kolektivni ugovor za oko 2800 zaposlenih te da je svako pravo iz tog ugovora upitno ako je ono u korist carinskog službenika. Tvrdi da su razlike u koeficijentima u carinskoj službi velike, a s tim u vezi zahtjeve prema Ministarstvu financija šalju već nekoliko godina, ali nema odgovora.

"Zadnji naš zahtjev je bio uručen na ruke premijeru, no nismo dobili odgovor. Nadam se da su u Vladi shvatili da godinama rade konfuziju u javnoj i državnoj službi. Oni donose uredbu o koeficijentima i određuju pravila igre", rekao je Škorić.

Počelo suđenje bivšim carinicima POTKRADALI PRORAČUN Počinje suđenje carinicima optuženima za malverzaciju i krivotvorenje: Prijavili su ih kolege

Carinski sindikat na svoje zahtjeve očekuju konkretan odgovor najdulje sedam dana. Ako Vlada ne ispoštuje taj rok, spremni su podnijeti prijavu Međunarodnoj organizaciji rada zbog nepoštivanja prava radnika u carinskoj službi. Poručio je i da su carinici spremni pričekati i strane stručnjake koji bi, po najavama iz Vlade, trebali uskoro provesti korekciju uredbe o koeficijentima.

Traže i da se riješi status sindikata za koji kažu da je  izložen neviđenom pritisku koji  prijeti gašenjem sindikata.

GOTOVO JE!
Izdržavanje kazne: Otkriveno kada se Mamić mora javiti sucu, može se i žaliti
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • duda.dudica:

    Naime premijer je već u nekoliko navrata javnosti pojasnio kako se koeficijenti uređuju jednostranom Uredbom koju donosi Vlada - bez ikakvih pregovora i dogovora s ikime. I tome nije tako zbog sebičnosti ministara, već stoga što je tako utvrđeno zakonodavstvom RH!

  • iphone8:

    Poučeni načinom na koji djeluju prosvjetari sada će se i svi ostali osokoliti. Uvjetovanje nije način, posebice ne ako je korekcija već dogovorena.

  • Vagabundo:

    To što Vlada nije dala odgovora, ne povlači automatski da nije primljeno na znanje i da neće biti uzeto u obzir pri provedbi korekcije.