Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo lice za neovisnost

Puigdemont je prošlost, dolazi povjesničar Vila

Santi Vila
Foto: Reuters/Pixsell
10.11.2017.
u 07:12

Santi Vila jedini je katalonski ministar koji je odstupio nakon Puigdemontovih poteza, a sada ima podršku velikog broja članova stranke

Bez obzira na konačnu sudbinu Carlesa Puigdemonta, čelnika katalonske vlade u belgijskom egzilu, većina Katalonaca smatra kako je njegova uloga u nastavku borbe za neovisnu Kataloniju završena. Izruči li ga Bruxelles Madridu ili pak ostane u Belgiji, na predstojećim izborima neće moći sudjelovati.

Također, mnogi mu zamjeraju da je odluku o proglašenju neovisnosti donio nepromišljeno i ishitreno, kao što mu i predbacuju da je pogriješio u načinu komunikacije sa španjolskim premijerom Rajoyem. Iz tog razloga kao novog lidera katalonskih separatista mnogi vide Santiaga Vilu Vicentea kojeg svi zovu samo Santi Vila.

Čovjek za dijalog

Vila je bivši Puigdemontov suradnik i jedini ministar katalonske vlade koji je podnio ostavku kada je procijenio da je Puigdemont napravio korak previše u odnosima s Madridom, nakon kojeg više nije bilo povratka.

– Odstupio sam jer su propali svi moji pokušaji dijaloga. Rješenje koje sam nudio bili su novi izbori ako Madrid zajamči kako neće aktivirati članak 155. ustava kojim ukida autonomiju Katalonije, no na to nisu željeli pristati ni Carles ni Mariano Rajoy – poručio je Vila nakon povlačenja s dužnosti. Santija Vilu Katalonci doživljavaju kao borca za neovisnost Katalonije, ali uz ipak malo umjerenije metode nego ih je imao Puigdemont.

Santi Vila
1/11

– Separatizam je u slučaju Katalonije legitiman, no on se mora braniti unutar zakonskih okvira – izjavio je Vila u jednoj televizijskoj emisiji dodajući kako Katalonija sada treba sabranost i promišljenost.

– Želimo dovesti Kataloniju do neovisnosti, no trenutačno smo bačeni u vrijeme dok još uopće nismo imali autonomiju – kazao je Vila. Prvi korak koji ovaj profesor povijesti iz Girone, rođen u Granollersu, koji je politički put započeo u Republikanskoj ljevici Katalonije, da bi onda prešao u Convergència i Unió iz koje je nastala Puigdemontova Demokratska europska stranka Katalonije (PDeCAT), želi ostvariti jest pozicija predsjednika katalonske vlade na izborima 21. prosinca, a za to izgleda ima podršku svih onih umjerenih snaga koje su ostale iznenađene Puigdemontovim potezima kao i prekomjernim odgovorom Madrida.

Referendum o referendumu

Katalonci, koji su stupili u opći štrajk, u njemu prepoznaju novi put prema neovisnosti, a nadu im daje i najava kako Madrid razmatra ustavne promjene koje bi omogućile nacionalni referendum o referendumima za o neovisnost regija.

Komentara 10

DU
Deleted user
11:21 10.11.2017.

Neće oni to moći izboriti mirnim putem. Madrid je jugoslavenski Beograd.

Avatar nekakav
nekakav
07:30 10.11.2017.

sad će se katalonci morati boriti da vrate ono što su imali. štrajk im neće pomoći, već se samo sebe uvaliti u još veće probleme. štrajk znači manje prihoda za sve, odlazak investitora je već zabilježen, sjedišta kompanija se sele, novih investicija neće biti sve dok se ovo ne razriješi. ovi 'lideri' su ih unazadili zbog svojih osobnih političkih ambicija. kad ti se trese stolac, napravi krizu i u njoj budi glavni, njihov je modus operandi. ucjenjivali centralnu vladu su predugo, i sad stižu računi. wv razmatra zatvoriti pogon seata u kataloniji. da čujemo katalonce što na to imaju reći. podići će cijene turistima, nijemcima? ne vjerujem da će madrid ići do kraja sa uzimanjem ovlasti katalonije. ali katalonci, ti istočni španjolci, moraju početi misliti.

VI
vidum
08:36 10.11.2017.

Nema do Panča. To Meksikanci najbolje znaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije