Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
META NAPADA

Brojka je i dalje zabrinjavajuća: Evo kako su u splitskoj Pauk službi smanjili broj napada na djelatnike

pauk služba split
Ivana Ivanovic/PIXSELL
28.11.2016.
u 07:30

I gradonačelnik Ivo Baldasar upućuje apel svojim motoriziranim sugrađanima da shvate kako redari samo rade svoj posao i da se suzdrže svakog nasilja prema njima.

Splitski prometni i komunalni redari kao i zaposleni u "Pauk službi" sve su češće mete napada i prijetnji smrću neodgovornih vozača koje kažnjavaju zbog nepropisnog parkiranja.

Da napadi nisu novost u gradu pod Marjanom tvrdi i direktor Split parkinga Marko Bartulić koji ih je, još dok je bio na čelu HVIDRA-e, smanjio zahvaljujući tome što je svakom djelatniku zaposlenom na pauku dao Go pro kamere koje nose uključene za vrijeme rada te snimaju svaki postupak.

"Najviše napada je bilo na djelatnike Pauk službe. Dnevno smo znali bilježiti na desetke incidenata od kojih bi barem dva bila na rubu fizičkog napada. Nakon što su djelatnici dobili kamere apsolutno se smanjio broj fizičkih napada, dok je broj verbalnih incidenata drastično opao. No i dalje je zabrinjavajuća brojka. Eto i jučer smo imali tri verbalna napada na naše djelatnike", kaže Bartulić.

Dodaje da vozači djelatnicima službe upućuju brojne uvrede i prijetnje, ali ih i gađaju jajima, bocama te svime onim što im se nađe pod ruku. S obzirom da je to već godinama svakodnevna situacija razgovarao je s policijskim načelnicima koji su ga savjetovali da ubuduće takve incidente i napade prijavljuju što će, dodao je, u budućnosti morati raditi kako bi zaštitili svoje djelatnike, ali i zato jer trenutno ne vide drugo rješenje. Ističe da zbog takvih stresova djelatnici vrlo često znaju ići na dugotrajna bolovanja jer se ne mogu nositi sa svakodnevnim pritiskom.

Da bi nasilnom ponašanju vozača stali na kraj prometni i komunalni redari u posljednje vrijeme policiji prijavljuju napade pa su tako u zadnjih šest mjeseci prijavljena četiri takva slučaja. Radilo se o verbalnim napadima u kojima su počinitelji otkriveni. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv njih su nadležnom Prekršajnom sudu podneseni optužni prijedlozi.

U policiji kažu da "postupaju po svakoj zaprimljenoj dojavi te bez odgode poduzimaju potrebne radnje sukladno propisima i ovlastima policije, u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja".

Voditeljica Odsjeka za redarstvo u gradu Splitu Esma Kalemba tvrdi da prilikom nadzora nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila gotovo svakog tjedna netko od prometnih redara doživi neugodnu situaciju na terenu, a najčešće se radi o uvredama.

"Ponekad je riječ i o osobnim uvredama, nerijetko im se psuje obitelj, no svaki je prometni redar svjestan da su takve situacije neminovne, jer takva je priroda posla – kažnjavanje te se s tim moraju naučiti nositi. Svi smo najosjetljiviji kad nas se udari po novčaniku. Kada građani iz vrijeđanja prijeđu u verbalne napade težeg oblika, primjerice kada prijete ili, a bilo je i toga, najavljuju fizički obračun s prometnim redarom, onda se obraćamo policiji. Ničija sigurnost, a posebno prometnih redara ne smije biti ugrožena", kaže Kalemba.

I gradonačelnik Ivo Baldasar upućuje apel svojim motoriziranim sugrađanima da shvate kako redari samo rade svoj posao i da se suzdrže svakog nasilja prema njima. Kaže da se komunalne i prometne redare ili verbalno napada ekstremno ih vrijeđajući sve do onih koji ih fizički napadaju i iako su rjeđi ima ih.

"Većina naših prometnih i komunalnih redara napade na sebe stoički podnosi i to shvaćaju kao dio svog posla, ali im zaista nije lako. Ima ih ukupno 12 na terenu i još dvoje u kancelariji. Splitu ih je potreban veći broj. Oni su među kategorijom najugroženijih radnih mjesta pored vozača autobusa i policajaca. Ljudi bi trebali shvatiti da oni samo zarađuju svoju plaću. Savjetovao bih sugrađane da ih poslušaju kada im nešto kažu, a ne da ih se napada i vrijeđa", poručuje gradonačelnik Baldasar.

>> Mahao nožem i prijetio kontroloru da će ga ubiti pa sad ide u zatvor

Komentara 7

NA
nasunis
08:12 28.11.2016.

Tako je , da bar Torcida vodi grad, prometni redar bi zapalia baklju nakon sto bi diga auto i zapiva ale ale. Ako bi ga ko vridja , vridja bi Torcidu u Splitu pa bi dobia po kapi. Takodjer bu i gradonacelnik bia iz redova torcide, mladi i neiskvaren 23 - godisnjak, s 3 godisnjom srednjom bez radnog iskustva. Kvalifikacije: mlad, ambiciozan

UN
unbekant
09:35 28.11.2016.

Mi smo jos u 100 godina zaostali za europom,ja sam na zapdu od rodjenja,,i mama dobar niz godina,ali jos nigdje u europi ni sam vidio da"pauk"dolazi po neko vozilo,zna se postupak za preksitelja,racun kazne,za brisac vjetrobranskog stakla,ako je kisa u foliju,ako je lijepo vrjeme samo za brisac,i stavr rjesena,ali "Pauk",primitivizam balkanski.

MA
medjimurec_at
11:11 28.11.2016.

Tesko mi je povjerovat da je tome bas tako . Sto se tice mog iskustva sa tim "redarima " nemogu nista pizitivnog reci. Kupim parkirnu kartu u gradu Krku na sat vremena i zakasnim 10-tak minuta, dodjem do auta zakljucanjucan kotac . Nakon par poziva pojavljuje se tip ( djelatnik Crtorada VZ ) krajnje nekulturno trazi mislim 70 kn kazne za zakasnjenje od par minuta koje trazi u gotovini (od Hr gradjanina ) ili nema voznje . Platim mu a on dobaci jos primjedbu da slijedeci puta nece tolerirat ni minute kasnjenja a tu se iscudjavate sto banda popusi batine ponekad ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije