Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
porezni jamci

Biznismeni će se drukčije ponašati odgovaraju li za dug imovinom

'16.02.2011. Trgovina mjesovitom robom Veronika, Jazvine - Zbog malih mirovina lokalni umirovljenici uglavnom kupuju zivezne namirnice na dug. Prodavacica u kasi ima na desetke nepodmirenih racuna. P
Matija Topolovec/PIXSELL
28.04.2012.
u 16:00

Zuber: Bitno je i kako će se vlast postaviti u naplati dugova. Sad mogu tražiti da se obveza plati nakon žalbenog postupka

Porezna savjetnica Računovodstva i financija Marija Zuber kaže da je prenošenje poreznog jamstva za dug tvrtke na članove uprava, izvršne direktore i vlasnike tvrtki iznimno važna mjera. Poreznici su svjesni da su mnogi vlasnici namjerno gomilali dugove u tvrtkama, a istodobno su stvorili golemo privatno bogatstvo.

– Naplata je poreznih dugova iz imovine vlasnika i direktora dobra mjera jer činjenica da postoji opasnost da osobe mogu odgovarati svojom imovinom za javna davanja tvrtke, navest će ih na promjenu ponašanja – ističe Zuber.

No, završi li neki spor na Upravnom sudu, do njegova završetka proći će 4-5 godina. Stoga je bitno kako će se država postaviti pri naplati. Dosad se dug mogao naplatiti kad bi obvezniku žalba bila odbijena na drugostupanjskom sudu. Porezne vlasti sada mogu zahtijevati da se obveza plati poslije završetka žalbenog postupka, što bi se moglo i dogoditi. Porezne su vlasti počele blokirati račune dužnika koji kasne više od 30 dana.

Komentara 8

VE
velika
20:56 28.04.2012.

meni je sve ovo pomalo glupo ... doo je osnova poduzetništva... ako su neke firme bile porezni dužnici više od npr 90 dana ..postoji porezni služenik imenom i prezimenom koji je trebao po tome nešto napraviti tom službeniku opomena...a akoo mu se ponovi tom službeniku treba dati otkaz.....ako nije mogao blokirati poduzeće jer mu je tako šef rekao onda otkaz šefu ...i tako do ministra financija ..... tko god nije bio poduzetnik ne zna kakav mobbing trpe \"obični\" poduzetnici ...dakle oni koji nisu u sprezi sa politikom ili kriminalom....na njima se ovi obični porezni djelatnici iživljavaju ........ dakle da rezimrim 1) odgovornost službenika porezne uprave na prvom mjestu 2) provođenje zakona...sudovi koji rješavaju sporove u roku od 6 mjeseci 3) zaštita firmi i građana od loše obračunatih poreza... 4) velika naknada svakom poduzetniku i fizičkoj osobi koju je Linić objavio kao poreznog dužnika ako se naknado ustanovi da je to bila greška 5) samo da ponovim država je tu da služi narodu a ne obrnuto 6) poduzetnici su tu da stvaraju profit i dobit svom vlasniku a ne da služe za iživljavanje djelatnika porezne uprave

AR
ariesrevelator
23:05 28.04.2012.

doo osnova poduzetništva ? Naprotiv, to je osnova kriminala. Svaki poduzetnik i/ili član uprave, nadzornog odbora, ..., trebao bi odgovarati vlastitom imovinom.

JA
james49
17:33 28.04.2012.

Ma sa kojom imovinom. Pa firmu mogu osnovati sa 10.000kn.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije