Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
barack obama

Bio je svjestan da će biti teško, ali ni sanjao da će biti toliko problema

obama obitelj (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
06.11.2012.
u 19:00

Radna mjesta: Na ovom polju Obama ubire prve prave plodove zato što svaki mjesec 200.000 ljudi dobije posao

Barack Obama prije četiri godine bio je karizmatični predsjednički kandidat. Gotovo jedinstvenom, nadahnutom kampanjom uspio je mobilizirati Ameriku, no već tada bilo je potpuno jasno da je pred njim jedan od težih mandata u povijesti. Od njega se jako puno očekivalo zato što je Amerika hodala rubom provalije.

On sam, u svome pobjedničkom govoru, kazao je da će za konkretne rezultate trebati više od jednog mandata. Obama je bio svjestan da će biti izrazito teško, no nije se nadao da će se susretati s toliko problema.

Pokrenuti ekonomiju

Također, bio je svjestan da su potrebni vrlo duboki zahvati da bi se pokrenula ekonomija i da bi se počela otvarati nova radna mjesta. Jedan od temelja njegove politike bila je energetika, odnosno potreba da se u prvi plan stave alternativni izvori energije, da se promoviraju nove tehnologije i da se počnu otvarati radna mjesta u tom sektoru. Drugi važan element bilo je ulaganje u znanost i obrazovanje zato što nove tehnologije i nova radna mjesta zahtijevaju radnu snagu koja će biti kvalificirana za nešto što do sada u načelu nije postojalo.

Na tom području Obama je polako počeo ubirati plodove, u posljednjih godinu dana svaki mjesec otvaralo se prosječno dvjestotinjak tisuća radnih mjesta, što nije dovoljno, ali je zapravo izniman uspjeh.

Loša vanjska politika

Obamina najlošija točka je vanjska politika. Ispunio je obećanja o povlačenju iz Iraka i Afganistana, no nije pokazao da ima volje, snage, hrabrosti i odlučnosti za djelovanje na globalnoj sceni, pa su mnoga potencijalno vrlo opasna krizna žarišta ostala zanemarena. Dobije li drugi mandat, time će se zaista morati pozabaviti.

>>Sve o Obaminoj i Romneyjevoj utrci pratite u našoj specijalnoj rubrici Američki izbori

Komentara 1

DH
dalibor.hren
19:06 06.11.2012.

I Hrvatska je bila na rubu provalije, a onda se ukazaše Milanović i Josipović i krenuše hrabro naprijed... Sad, nakon samo pola godine taj nam je rub visok kao Mt. Everest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije