Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rušenje predsjednika SDP-a

Bernardićeva oporba odlučuje ovaj tjedan ide li u napad na šefa

Foto: Davor Višnjić/Pixsell
1/5
19.06.2018.
u 11:02

Hajdaš Dončić i Grbin trebaju se dogovoriti o kandidaturi za šefa. Možda se može pokušati naći treća osoba, koja nije sudjelovala u podjelama, a od toga nema ništa prije jeseni, kaže izvor iz vodstva SDP-a

Oporba Davora Bernardića u stranci već mjesecima smišlja način kako srušiti aktualnog šefa. I to nije tajna. A nakon što su provedeni unutarstranački izbori u SDP-u u većini organizacija, navodno bi se se taj čuveni puč trebao i dogoditi.

Tako barem tvrdi jedan dio sugovornika u SDP-u koji vjeruje da je kritična masa u ovom trenutku u stranci dovoljno velika da se što prije krene u rušenje šefa jer su, kako kažu, i ljudi na terenu pokazali da su za promjene. Iako, gledajući rezultate, osim Zagreba u kojem je pobijedio Gordan Maras, a ne Denis Hrestak, što doista jest veliki udarac Bernardiću, te šibensko-kninskog SDP-a, nekih značajnijih promjena na terenu zapravo i nema.

Svjesni su svega toga i oni manje hrabri koji bi, također, rušili Bernardića, ali koji danas stvari ipak smiruju i poručuju da do jeseni ne bi trebalo ništa revolucionirano poduzimati već pustiti da i dalmatinski SDP dobije novo vodstvo, a za favorita na tim izborima smatra se Ranko Ostojić, pa potom krenuti u pravi pokušaj rušenja Bernardića.

U svakom slučaju, bez obzira na to koja će varijanta prevagnuti, rušiti odmah ili pričekati rujan, ideja je da se “svrgavanje” dogodi preko predsjedništva, odnosno da što više članova vodstva stranke stane iza zahtjeva da se od Glavnog odbora zatraži izglasavanje nepovjerenja Bernardiću i raspisivanje novih izbora. Usporedo bi se s terena trebala dobiti dodatna podrška i što više SDP-ovih gradonačelnika i načelnika kako bi taj pritisak na šefa i one koji ga i dalje štite bio što veći. Tko bi bio novi lider pitanje je koje još nema odgovor, ali zna se, tvrde naši izvori, tko ima najveću ambiciju iz “oporbene” ekipe.

Peđa Grbin i Siniša Hajdaš Dončić moraju se dogovoriti tko bi od njih bio taj i krenuti u taj projekt. Nema se što čekati. Obojica imaju ambiciju, a Hajdaš Dončić uz to i jako uporište na terenu i sigurno je da bi njegovi u Zagorju radije da to bude on. Bitno je da se konačni dogovor postigne i to se, smatram, mora dogoditi do kraja tjedna, inače od svega neće biti ništa – kaže naš izvor iz SDP-a. Međutim, u predsjedništvu bi se za takvu ideju, kažu naši izvori, većina još i mogla naći, no teško da bi takva inicijativa prošla u samom Glavnom odboru, u kojem Bernardić, dok ima Zlatka Komadinu i Rajka Ostojića na svojoj strani, i dalje ima većinu.

– Svi mi u predsjedništvu vidimo da ovako dalje ne ide, ali srušiti Bernardića ne mogu oni koji su cijelo vrijeme bili protiv njega. Ako Bernardić treba otići, otići će, ali to ćemo odraditi mi koji smo ga i doveli na to mjesto – kaže pak izvor iz vodstva blizak Bernardiću. Lako je, kaže, srušiti, ali što graditi i s kim. Tog nekog nema na vidiku i dok se ne pojavi ništa se neće dogoditi. Isto tvrdi još jedan član vodstva SDP-a koji drži da od priča o rušenju šefa opet neće biti ništa iz jednostavnog razloga što novog lidera nema na vidiku.

– Hoće li Zlatko Komadina podržati Sinišu Hajdaša Dončića ili Peđu Grbina? Nema šanse. Eventualno se može dogoditi da se pokuša pronaći neka treća osoba, koja nije sudjelovala u podjelama, novo lice, a od toga neće biti ništa prije jeseni – kaže naš izvor iz vodstva SDP-a.

Da ni Grbin ni Hajdaš Dončić nisu rješenje smatra još jedan član vodstva blizak Bernardiću jer ni u jednom ne vidi snagu da okupi širu ekipu oko sebe.

– Taj netko novi, ako bi se oko njega uspio postići dogovor, trebao bi odmah urediti unutarnji sustav izbora u SDP-u. Sustav jedan član – jedan glas i doveo nas je u situaciju u kojoj jesmo. Drugo, taj netko trebao bi napraviti da stranka postane vojska, da više ne govori u javnosti tko god što hoće, nego da postoji minimum discipline koji u stranci treba postojati. U ovom trenutku među nama ne vidim tko bi to bio u stanju i zbog toga mislim da Bernardić može biti miran. Barem do jeseni – kaže naš izvor iz vodstva.

Komentara 6

Avatar siva_sova
siva_sova
11:10 19.06.2018.

da ova tragikomična ekipa sad dođe na vlast bili bi još gori od kukuriku vlade, a to je jako teško postići...

KA
kacavenda
12:21 19.06.2018.

Raspad ispod 10%

DU
Deleted user
12:35 19.06.2018.

Svaka čast Zokiju: zauvijek je "sredio" svoje komunjare

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije