Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne vjeruju domaćim agencijama

Bernardić angažirao Slovence, oni tvrde da je SDP drugi

Davor Bernardić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
28.12.2018.
u 10:21

Agencija navodi i da je među onima koji bi glasali za SDP najviše žena starijih od 50, onih s višom školom ili fakultetom, umirovljenika, birača iz gradskih sredina, odnosno gradova od 10 do 80 tisuća stanovnika

Rezultate vodećih anketnih agencija u Hrvatskoj SDP i dalje uporno ignorira. U vodstvu te stranke tvrde kako ankete koje SDP ruše iz mjeseca u mjesec, a od ovog mjeseca svrstavaju ga tek na treće mjesto po popularnosti, iza Živog zida, ne odražavaju stvarno stanje. A da bi provjerili kako stvari doista stoje, SDP-ovci su odlučili angažirati agenciju iz inozemstva, točnije Ninamediu iz Ljubljane.

Ta je agencija između 13. i 17. prosinca provela telefonsko ispitivanje na uzorku od 959 hrvatskih birača, a rezultati su pokazali da Živi zid ne samo da nije prestigao SDP, nego ima upola manji rejting. Da su sada parlamentarni izbori, najviše glasova i po toj bi anketi dobio HDZ, no znatno manje nego što mu prognoziraju agencije u Hrvatskoj – 23,4 posto (po Crobarometru 28,9 posto). Slijedi SDP sa 17,1 posto (14,8 po Crobarometru), a Živi zid je, po slovenskoj agenciji, tek na trećemu mjestu s 8,3 posto. Puno manje nego po hrvatskim rejting-agencijama nosi i Most, koji dobiva samo 4,8 posto, a jedina stranka koja još prelazi izborni prag su Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića. Vladajući HNS, recimo, ima samo 0,7 posto potpore.

Agencija navodi i da je među onima koji bi glasali za SDP najviše žena starijih od 50, onih s višom školom ili fakultetom, umirovljenika, birača iz gradskih sredina, odnosno gradova od 10 do 80 tisuća stanovnika. Socijaldemokratima su, tvrde, skloni i birači iz Like i Banovine, Hrvatskog primorja i Istre.

Davor Bernardić
1/11

U SDP-u vjeruju da su ti rezultati bliže istini od onih koje redovito provode renomirane hrvatske agencije, i to svaki mjesec u posljednjih 10 godina. Iz nekog razloga uvjereni su da domaće agencije čine sve kako bi umjetno gurnule Živi zid ispred SDP-a, a ovaj put je, vjeruju, to učinjeno kako bi se utjecalo na članove Glavnog odbora SDP-a koji se trebao sastati 22. prosinca, no sjednica je pomaknuta.

Rezultate ankete po narudžbi SDP-a vrh stranke predočit će članovima Predsjedništva na idućoj sjednici, čuje se u stranci. Bernardićeva stranka već dulje vrijeme negira vjerodostojnost renomiranih domaćih agencija, a predsjednik sranke pritom se pozvao i na rezultate agencije 2x1, na koju se svojedobno pozivao i Tomislav Karamarko, no njezine su se prognoze pokazale promašenima.

Pogledajte i video o odlascima iz SDP-a:

Ključne riječi

Komentara 25

JA
Jania
10:47 28.12.2018.

E moj Bernardiću, nisu problem sumnjive ankete kojima ionatko više nitko ne vjeruje. Problem je upravo to što za SDP uglavno glasuju umirovljenici i to bivši oficiri JNA i partizani, kojih još uvijek ima par desetaka tisuća u Hrvatskoj , ali srećom polako izumiru. Bernardić je propstio prigodu reformirati SDP iz komunističke partije u demokratsku socijalnu stranku i to mu je najveći krimen.

PA
pax5
10:59 28.12.2018.

Ankete ovise od onih tko ih izvodi a ne od anketirani...Jer su sve namještene jer odgovaraju onima koji ih naruče...Izbori ce pokazati pravu realnost...Osobno sam za Neovisni za Hr..gđa Bruna!!!!

MI
Mimizo
11:12 28.12.2018.

i ja sam za neovisne za Hrvatsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije