Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O IRANU

Ashton u Beč pozvala šefove diplomacija svjetskih velesila

Catherine Ashton
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
11.07.2014.
u 13:56

Kurz je rekao kako očekuje da sastanak bude „važan turbo“ u pregovaračkoj završnici Irana i „šestorke“

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton, koja vodi pregovore u ime „šestorke“ ( SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska plus Njemačka) s Iranom, pozvala je u nedjelju u Beč ministre vanjskih poslova navedenih svjetskih velesila te Irana, vezano uz pregovora o iranskom nuklearnom programu, koji su zapeli u završnici, javili su austrijski mediji.

Austrijski radio i televizija ORF je javio da su svoj dolazak u Beč već potvrdili američki državni tajnik John Kerry te ministri vanjskih poslova Velike Britanije, Francuske i Njemačke. Isti izvor navodi kako se još čeka na odgovore šefova diplomacija Rusije, Kine i Irana.

Austrijski ministar vanjskih poslova i domaćin summita Sebastian Kurz je rekao kako očekuje da sastanak bude „važan turbo (op.motor)“ u pregovaračkoj završnici Irana i „šestorke“.
ORF ističe kako zajednički sastanak pregovarača s šefovima diplomacija svjetskih velesila, nije predviđen.

Nakon višemjesečnog intenzivnog pregovaranja, dvije strane bi trebala do 20. srpnja ove godine, kako je predviđeno Akcijskim planom postići tajni sporazum koji će jamčiti da Teheran neće imati atomsko oružje, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija uvedenih njegovom gospodarstvu .

Sporazum bi trebao zamijeniti šestomjesečni privremeni dogovor postignut u Ženevi u studenome prošle godine, prema kojem se je Iran složio sa zaustavljanjem najosjetljivijih aktivnosti vezanih uz obogaćivanje urana u zamjenu za djelomično olakšavanje međunarodnih sankcija koje su uzdrmale iransko gospodarstvo, posebice naftni i bankovni sektor.

>> Cilj Irana dokazati da ima miroljubiv nuklearni program

Komentara 4

ST
stomugromova
14:38 11.07.2014.

Što znači "tajni sporazum" i kome se to žuri ? Judomasonerija želi skidanjem sankcija Iranu,uhvatiti najveći kolač u razvoju iranskog gospodarstva,nakon što su 30 godina uništavali tu državu,ali je nisu uspjeli uništiti.Oni uvjetuju ukidanje sankcija,ne toliko iranskim odustajanjem od nuklearnog programa (koji nikad niti nije bio vojni) sa otvaranjem iranskog tržišta za prvenstveno američke,a onda i europske multikorporacija.Uz to Iran je država bogata resursima pa i radi njih masoneriji cure sline.Zato su i smislili taj blitzkrieg na EU teritoriju,a ne na teritoriju neutralne države.Time misle dodatno utjecati na poziciju Rusije i KIne,koji su iranski saveznici.No to je račun bez krčmara jer Iran i Iranci znaju ko su im prijatelji,a tko neprijatelji.Zato će taj pokušaj završiti debaklom jer Iran ima komotnu poziciju ,iza koje stoje navedeni saveznici,Rusija i Kina koji će u bilo kakvoj podjeli gospodarskih interesa dobiti lavlji dio.To je samo još jedan primjer američke korporativne politike,gdje su halapljivost i pohlepa ispred bilo kakvog razuma i nedostatka bilo kakve etike i morala.

UN
unbekant
07:28 12.07.2014.

Kasno,Iran vec ima atomsko i nuklearno naoruzanje,sada je problem,kako spasiti izrael,jer i najmnja sitnica moze otvoriti totalni rat na b.istoku,a mi svi dobro znamo sta bih se desilo s tom tvorevinom,zato su ovi zapdni diktatori poceli da se okupljau,nebil to kako sprjecili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije