Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO SLIJEDI

Arapi će sada s većim žarom rušiti režime

osama
AFP
03.05.2011.
u 22:00

Iran se razveselio likvidaciji Bin Ladena jer mu je bio smrtni neprijatelj

Jedina islamska zemlja koja se iskreno razveselila likvidaciji Osame bin Ladena jest Iran, država koju je SAD u paketu sa Sirijom i Sjevernom Korejom proglasio osovinom zla i najvećim neprijateljima Zapada. Al-Qa’ida je upravo Irance, osim Zapada, smatrala najvećim neprijateljima. Glavni su razlog mržnje različita vjerska uvjerenja i opredjeljenja koja već 1500 godina dijele radikalne muslimanske sunite, kojima pripadaju Osama bin Laden i njegovi sljedbenici, te muslimanske šijite, kojima pripadaju Iranci. Iran se nikada nije osjećao ugroženiji nego nakon što se pojavio Osama bin Laden.

Upravo zbog nezaustavljive mržnje i ne čudi što su Iranci godinama neumorno pokušavali spriječiti ulazak Al-Qa’ide na svoj teritorij. No, koliko je Iran danas dobio likvidacijom Osame bin Ladena, toliko će Saudijska Arabija, kao saveznik SAD-a i rasadnik radikalnih sunita (vahabita), zasigurno izgubiti u političkim okršajima s Iranom. Naime, sve prijetnje koje su Saudijci do sada slali na adresu Irana uvijek su bile zapečaćene Al-Qa’idinim potpisom.

S druge strane, prosirijski i proiranski Hezbollah, koji vlada cijelim Libanonom, nakon likvidacije Al-Qa’idina čelnika i te kako je na oprezu. Hezbollahove službe, u strahu od mogućih samoubilačkih akcija bombaša Al-Qa’ide, danonoćno su na najvišem stupnju pripravnosti.

Šijitski Hezbollah i njegov vođa šeik Hassan Nasrallah, na Al-Qa’idinoj su se meti našli nakon što su 2008. zauzeli Beirut i preuzeli vodstvo od Haririjevih pristaša, koje je pak podržavala Saudijska Arabija. I dok je Hezbollah bez konkurencije najjača šijitska stranka na Bliskom istoku, likvidacija Osame bin Ladena tek će otvoriti put novim sunitskim organizacijama i pokretima otpora koji će htjeti preuzeti ulogu sad već mrtvog Al-Qa’idina vođe. Iako palestinski pokret Hamas već odavno pokušava preuzeti vodeću ulogu među radikalnim sunitima, malo tko na Bliskom istoku vjeruje da bi se to uistinu moglo dogoditi.

Razlog tomu su, prije svega, Hamasova isključiva posvećenost borbi protiv Izraela, ali i nedostatak snage i ogranaka koji posjeduje Al-Qa’ida. Jedina organizacija koja bi u budućnosti mogla konkurirati Al-Qa’idi su Muslimanska braća, koja ima i članstvo i simpatizere daleko izvan arapsko–islamskog svijeta.

Osim toga, Muslimanska braća svoju su snagu do sada pokazali i kao inicijatori revolucija u Egiptu, Siriji, Tunisu, pa i u Libiji. Iako je ta organizacija punih 50 godina bila zabranjena, oni su uspjeli iskoristiti svoje vrijeme. A naravno, revolucije u arapsko-islamskom svijetu bile su im dobar vjetar u leđa.

I u Arapskom će proljeću sada, nakon smrti Bin Ladena, zapuhati još snažniji vjetrovi rušenja režima, s manje opasnosti da će revolucije iskoristiti Al-Qa’ida. Osim što su smrću Bin Ladena oslabljeni oni sami, ugroženi su i talibani. Glavni financijer bio im je upravo Osama bin Laden, kojeg su s vođom talibana Mula Omerom povezivale obiteljske veze i prijateljstvo.

Ključne riječi

Komentara 9

OB
-obrisani-
23:12 03.05.2011.

sav taj terorizam je izraz zatomljenog seksualnog nagona. To se vidi iz njihovih maštarija o razdjevičavanju djevica u raju. Kad taliban ugleda golu ženu on se toliko izbezumi, da se počne vrtit na glavi ko zvrk.

RI
Riznica
00:52 04.05.2011.

03.05.2011. u 23:12h _urcina je napisao/la: sav taj terorizam je izraz zatomljenog seksualnog nagona. To se vidi iz njihovih maštarija o razdjevičavanju djevica u raju. ------------------------------------------------ Interesantno, da upravo odavde pocnje ta vasa laz o nekim djevicama i povezivanje svegaega i svacega sa seksom ...U to je izmisljotina i mastarija koja je dosla sa zapada a ne istoka... Kakve djevice u raju gdje si tu glupost procitao , bjednice jedan......

RI
Riznica
00:56 04.05.2011.

Ovaj clanak je najobicnije smece...Pa ovaj Hassan Haidar se ponasa kao da je neki strucnjak za terorizam a ne obicni internet novinarcic..... Ostavi se maste moj Hassane !\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije