Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Anka Mrak Taritaš u Gunji: Za pucanje nasipa kriv je sam nasip

To je stari nasip i tu je došlo do pravog spleta okolnosti. U isto vrijeme desilo se veliko nadiranje vode, neka oštećenja postojala su od ranije..., rekla je Mrak Taritaš
13. svibnja 2015. u 15:30 28 komentara 647 prikaza
anka
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Prije nekih mjesec dana mjesta županjske Posavine, koja su stradala u poplavama, uznemirili su dodatno visine odšteta koje su dobivali na ime prijava štete nastalih u elementarnim nepogodama. Tada su neki od mještana dobili "odštete" od po 4-5 kuna. Komentirajući danas u Gunji visinu tih odšteta ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je kako je poljoprivrednicima, čije su površine stradale u poplavi u županjskoj Posavini, isplaćeno gotovo 38 milijuna kuna ili u prosjeku 5.800 kuna po hektaru. Jakovina tvrdi kako je odšteta isplaćena pravično i prema važećim odredbama Vlade.

- Isplata je vezana uz odluke Državnog povjerenstva za elementarne nepogode koje je na raspolaganju imalo 20 milijuna kuna, dok su ukupno prijavljene štete bile gotovo 400 milijuna kuna. To je zapravo samo dodatna isplata na osnovu kriterija zakona koje određuje povjerenstvo Sabora. Ono što smo imali po odlukama Vlade smo u dva navrata isplatili u iznosu od 38 milijuna kuna, rekao je Jakovina pojašnjavajući kako se radi o odredbi da se stradalnicima za vrtove i poljoprivredne površine isplati četiri posto od prijavljene štete, pa su neki od stradalnika dobili četiri kune odštete. Govoreći o štetama od poplava Jakovina je rekao kako je u poplavama poplavljeno preko 7000 hektara poljoprivrednog zemljišta u općinama Gunja, Vrbanja i Drenovci. Novinare je zanimao i tijek istrage oko pucanja nasipa kod Račinovaca i Rajevog Sela poslije čega je i došlo do poplava.

- Pitajte to nadležne institucije. Stručno povjerenstvo utvrdilo je da je nasip puknuo zbog hidrološkog sloma podnožja samoga nasipa, a tko je izvodio radove, tko su bili podizvođači i zašto su radovi izvedeni na eventualno nedovoljan dobar način treba pitati nadležne, rekao je Jakovina. Na ovu temu progovorila je i ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš istakavši kako je za pucanje nasipa kriv sam nasip.

- To je stari nasip i tu je došlo do pravog spleta okolnosti. U isto vrijeme desilo se veliko nadiranje vode, neka oštećenja postojala su od ranije..., rekla je Mrak Taritaš.

>> 'Ljudi nam nisu vjerovali. Sumnjali su da ćemo ispuniti obećanja'

HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
 • istina00:

  na žalost po nas, i ova vlada je splet krajnje nesretnih okolnosti...

 • Avatar navijač
  navijač:

  Kad bi se slucajno ponovila ista poplava kao i prosle godine , nasip bi opet "pukao" tj, nebi poplavili Sabac i Beograd nego Gunja , a ministrica nek prica sta hoce.

 • luena 01:

  Nazalost i vi ste spletom nesretnih okolnosti dosli na vlast.... Nasip je kriv da je pukao,dobro da nije HDZ kriv kao obicno kod vas.... Kaze nasip je bio star i da je imao ostecenja od prije,a zasto ta ostecenja od ... prikaži još! prije nisu uklonjena?