Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Splet okolnosti'

Anka Mrak Taritaš u Gunji: Za pucanje nasipa kriv je sam nasip

anka
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
13.05.2015.
u 15:30

To je stari nasip i tu je došlo do pravog spleta okolnosti. U isto vrijeme desilo se veliko nadiranje vode, neka oštećenja postojala su od ranije..., rekla je Mrak Taritaš

Prije nekih mjesec dana mjesta županjske Posavine, koja su stradala u poplavama, uznemirili su dodatno visine odšteta koje su dobivali na ime prijava štete nastalih u elementarnim nepogodama. Tada su neki od mještana dobili "odštete" od po 4-5 kuna. Komentirajući danas u Gunji visinu tih odšteta ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je kako je poljoprivrednicima, čije su površine stradale u poplavi u županjskoj Posavini, isplaćeno gotovo 38 milijuna kuna ili u prosjeku 5.800 kuna po hektaru. Jakovina tvrdi kako je odšteta isplaćena pravično i prema važećim odredbama Vlade.

- Isplata je vezana uz odluke Državnog povjerenstva za elementarne nepogode koje je na raspolaganju imalo 20 milijuna kuna, dok su ukupno prijavljene štete bile gotovo 400 milijuna kuna. To je zapravo samo dodatna isplata na osnovu kriterija zakona koje određuje povjerenstvo Sabora. Ono što smo imali po odlukama Vlade smo u dva navrata isplatili u iznosu od 38 milijuna kuna, rekao je Jakovina pojašnjavajući kako se radi o odredbi da se stradalnicima za vrtove i poljoprivredne površine isplati četiri posto od prijavljene štete, pa su neki od stradalnika dobili četiri kune odštete. Govoreći o štetama od poplava Jakovina je rekao kako je u poplavama poplavljeno preko 7000 hektara poljoprivrednog zemljišta u općinama Gunja, Vrbanja i Drenovci. Novinare je zanimao i tijek istrage oko pucanja nasipa kod Račinovaca i Rajevog Sela poslije čega je i došlo do poplava.

- Pitajte to nadležne institucije. Stručno povjerenstvo utvrdilo je da je nasip puknuo zbog hidrološkog sloma podnožja samoga nasipa, a tko je izvodio radove, tko su bili podizvođači i zašto su radovi izvedeni na eventualno nedovoljan dobar način treba pitati nadležne, rekao je Jakovina. Na ovu temu progovorila je i ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš istakavši kako je za pucanje nasipa kriv sam nasip.

- To je stari nasip i tu je došlo do pravog spleta okolnosti. U isto vrijeme desilo se veliko nadiranje vode, neka oštećenja postojala su od ranije..., rekla je Mrak Taritaš.

>> 'Ljudi nam nisu vjerovali. Sumnjali su da ćemo ispuniti obećanja'

Komentara 28

IS
istina00
15:47 13.05.2015.

na žalost po nas, i ova vlada je splet krajnje nesretnih okolnosti...

Avatar navijač
navijač
16:34 13.05.2015.

Kad bi se slucajno ponovila ista poplava kao i prosle godine , nasip bi opet "pukao" tj, nebi poplavili Sabac i Beograd nego Gunja , a ministrica nek prica sta hoce.

L0
luena 01
16:15 13.05.2015.

Nazalost i vi ste spletom nesretnih okolnosti dosli na vlast.... Nasip je kriv da je pukao,dobro da nije HDZ kriv kao obicno kod vas.... Kaze nasip je bio star i da je imao ostecenja od prije,a zasto ta ostecenja od prije nisu uklonjena?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije