Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Ankica Mamić o Marićevu odlasku: Vlada će ovo politički preživjeti

Foto: Patrik Macek/Boris Scitar/Pixsell
1/5
06.07.2022.
u 13:09

U studiju Večernjeg lista gostovala je stručnjakinja za političku komunikaciju Ankica Mamić

Ankica Mamić, stručnjakinja za političku komunikaciju, gostovala je u srijedu na Večernji TV-u, gdje je analizirala uzroke i posljedice iznenadne ostavke ministra financija i potpredsjednika Vlade Zdravka Marića

VIDEO: POGLEDAJTE EMISIJU

Iz Vlade odlazi potpredsjednik i ministar financija Zdravko Marić. Kako to komentirate?

U cijeloj Europskoj uniji na ministrima financija težak je teret. Za jesen se zbog inflacije, naftne krize i recesije predviđaju katastrofični scenariji. U tom smislu ne čudi da je baš neposredno pred najveći izazov, a na koji kao jedinka ne može utjecati, odlučio dati ostavku. Međutim, to može i ne mora biti istina. Nećemo znati dok se ministar ne ukaže na presici i pojasni svoje poteze. Ipak, činjenica je da se već neko vrijeme priča da će Marić karijeru nastaviti u jakoj privatnoj kompaniji. Treba tek vidjeti je li njegova promjena posla u izravnoj vezi s ekonomskom krizom kojom je on trebao upravljati.

Kako komentirate situaciju da Hrvatska u prilično teškim vremenima ostaje bez ministra najvažnijeg resora?

To za Vladu sigurno nije dobro. Mislim da se ova ostavka mogla komunicirati jasnije. Naime, ministar Marić dokazani je stručnjak kojem je javnost vjerovala. Uživao je podršku. Moguće je da se kod naroda sada stvori određeni efekt straha. Mnogi će se upitati tko će sada upravljati krizom koja nas očekuje. Građani podsvjesno traže sigurnost, nekakvu ruku koja će upravljati izazovnim situacijama. To je nešto slično Stožeru koji se pojavio na početku pandemije. To tijelo bilo je potrebno građanima. Zbog sigurnosti, komunikacije, brige za zaštitu...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Je li Andrej Plenković znao za ovo?

Naravno da je znao. Ovo se kuhalo dulje vrijeme. Pa nije se ime novog ministra Marka Primorca pojavilo samo od sebe desetak minuta nakon vijesti o Marićevoj ostavci. Teren je bio pripremljen i jasno je da su u Vladi znali da Marić želi otići. Vjerojatno ga je Plenković obvezao da prije odlaska mora odgovoriti na izazove oko uvođenja eura i ulaska Hrvatske u eurozonu. To je Marić dobro odradio. Zato je i bio potpredsjednik Vlade. Time je Plenković slao poruku o prioritetima. No, bez obzira na sve, ova ostavka došla je kao grom iz vedra neba u najgore vrijeme.

Što time želite reći?

Bez obzira na to što će Marić vjerojatno karijeru nastaviti u privatnom biznisu, tajming ove ostavke je vrlo, vrlo indikativan. Mislim da iza svega stoji jako snažan razlog. Odnosno, trebao bi postojati snažan razlog da nam najvažniji i relativno dobar ministar napusti resor u vremenima inflacije i recesije.

Je li možda riječ o aferama ministra Marića?

Ne vjerujem. Za njega se nisu vezivale afere. Čak i onda kad se problematiziralo njegovo jeftino ljetovanje, to nije zavrijedilo preveliku medijsku pompu. Čak ni oporba to nije problematizirala kao inače. Ministar je spominjao "osobne razloge". Tek trebamo vidjeti što to znači.

Znači riječ je o nekoj dobroj poziciji u privatnoj kompaniji na kojoj će dobiti ultravisoku plaću? Je li to opravdani razlog za odlazak?

Ne, to ne smije biti razlog. Ako je već tako i ako je riječ o ozbiljnom i velikom poslodavcu, onda je bilo potrebno podnijeti žrtvu. Marić je mogao pričekati kraj mandata, takvog stručnjaka poslodavac bi rado čekao. Osim toga, ako je znao da može imati menadžersku plaću, onda uopće nije trebao ulaziti u Vladu tijekom drugog mandata. U svakom slučaju čini mi se kao da je Marić na neki način Plenkovića ostavio na cjedilu. Iz dva razloga. Prvi je taj što je Zdravko Marić ekspert za krizne situacije, a drugi se tiče psihologije i percepcije javnosti.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)
Hoće li ovo biti prevelik udarac za Plenkovića? Hoće li Vlada ovo politički preživjeti?

Naravno da hoće. Ne zato što je Vlada toliko snažna, već zato što je oporba slabašna. Trenutačno se u opoziciji ne nazire lider koji bi Hrvatskoj ponudio stabilnost i sigurnost. Pogledajte samo njihove rejtinge.

Ipak, rejting HDZ-a nije toliko loš. Vjerujete li u opciju da Plenković sam izazove prijevremene izbore kako bi učvrstio svoju poziciju?

Prijevremeni izbori sada nisu nikome u interesu. Hrvatskoj treba snažna i stabilna Vlada koja zna što radi. Teška su vremena pred nama i nemamo vremena za eksperimente.

Kako s komunikacijske strane gledate na Marićevu ostavku?

Dogodila se pogreška, a ta pogreška uznemirila je narod i ostavila prostor raznim teorijama i špekulacijama. Čim se pojavila vijest o njegovu odlasku, on je trebao stati pred novinare i odgovoriti na sva pitanja. Jako je čudno što to nije napravio, pogotovo ako imamo na umu da je uvijek transparentno i otvoreno surađivao s medijima i javljao se na novinarske pozive.

Novi ministar financija bit će Marko Primorac...

Da, on je mlad čovjek. Ima 40 godina, profesor je na Ekonomskom fakultetu, ali pitanje je koliko ima upravljačkog iskustva. Plenković je u svoja dva mandata zamijenio ukupno 17 ministara. To je velika brojka. Mislim da se i ovaj novi ministar uklapa u Plenkovićev obrazac kad su zamjene u pitanju. Uglavnom su to mlađi političari s jakim znanstvenim karijerama. 

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)
Hoće li Primorcu naštetiti afera prema kojoj se sa suprugom preko reda u jeku krize zbog COVID-19 cijepio preko reda?

Svakako nije dobro da novi ministar stupa na dužnost i da se išta problematizira iz njegove prošlosti. Međutim, to su klasične situacije. Uvijek će se nešto propitivati. Iz današnjeg se gledišta ta afera čini smiješnom jer je koronakriza pri kraju i praktički se više nitko ne želi cijepiti. Međutim, u onim vremenima na početku cjepivo je uistinu predstavljalo privilegij. S razlogom se pisalo o tome.

Mislite li da će koalicijski partneri raditi probleme Plenkoviću pri imenovanju novog ministra?

Mislim da neće. Tu će sve proći glatko. Vjerujem da je to sve već dogovoreno tjednima ranije. Osim toga, koalicijske stranke toliko su male da bi njihovi uvjeti u tom smislu sada bili zanemarivi.

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE U VIDEU S POČETKA TEKSTA!

Komentara 19

HU
Hubrvi
19:47 06.07.2022.

Raspisala se drugarica PMZ i jos jednom podcrtala svoju funkciju glavne propagandistice crvenih, pa radi intervju sa crvenim Gfrbinom, pa daje medijski prostor crvenoj Mamicki, a dati ce prostor i nekom magarcu, ako ga netko obuce u crvenu deku. Kaoo da nekoga od normalnih ljudi u ovoj drzavi interesira sto laprda nekakav Grbin ili crvena Mamicka, a jos manje kakav stav o necemu ima PMZ. A ostavka ministra Marica je razumljiva prvenstveno radi uloge i prljave igre medija. Iznosenjem neistina, laganjem bezobrazno zlobnim podmetanjima, mediji su ga proganjali cijelo vrijeme mandata pokusavajuci mu nametnuti nekakvu aferu ili izmisljajuci nepostojece afere. Zadnja prica oko njegovog boravka u Malom Losinju, gdje je Maricu bez njegovog trazenja u hotelu data bolja soba od one koju je platio i da pritom sam Maric nije niti znao, da je to soba vise kategorije, je prelila casu. Zavist i podmuklost medija nagrizaju mozak svakog normalnog covjeka.

PV
prcko.vita
13:41 06.07.2022.

Naravno da će preživjeti, pa tko bi ju mogao srušiti? One lopine iz sdpeja kojima je rejting ispod 10 posto?

ST
starigrad
13:30 06.07.2022.

Stoji sve sto je navela!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije