Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Analitičar Jugo o ostavci ministra financija: U Vladi su sve znali. Mislim da je Primorac dokazani stručnjak

Goran Stanzi/Boris Scitar/Pixsell
06.07.2022.
u 11:42

Komunikacijski stručnjak Damir Jugo gostovao je na Večernji TV-u te je analizirao ostavku ministra financija Zdravka Marića

U srijedu je na Večernji TV-u gostovao Damir Jugo, profesor strateškog i kriznog komuniciranja i dekan Visoke škole Edward Bernays za komunikacijski menadžment.

S novinarkom Petrom Maretić Žonjom analizirao je ostavku ministra financija Zdravka Marića. Zašto je odstupio, hoće li ovo uzdrmati Vladu Andreja Plenkovića i gdje će nastaviti karijeru?

POGLEDAJTE EMISIJU:

Još uvijek se ne zna zbog čega potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić odlazi sa svih funkcija. Koliki će ovo biti udarac za Andreja Plenkovića?

Zašto je ministar dao ostavku? To može odgovoriti samo on. Međutim, indikativno je da iz Vlade izlazi čovjek koji je u izvršnoj vlasti dulje od šest godina. On je jedan od ministara koji su u prvu Plenkovićevu Vladu stigli iz one Vlade Tima Oreškovića. Ministar Marić jedan je od rijetkih ministara koji je uživao neprikosnoveni ugled među općom, stručnom i akademskom javnošću. U tom smislu možemo vjerovati da je došlo do određenog zamora i da je karijeru odlučio nastaviti negdje drugdje, tamo gdje je procijenio da će mu biti lakši i kvalitetniji uvjeti. Isto tako, treba naglasiti da se već dulje vrijeme pričalo da bi Marić mogao napustiti Vladu. 

Koliko je važan tajming njegove ostavke? Naime, ona stiže u trenutku kad cijeli svijet govori o snažnoj inflaciji, krizi i mogućoj recesiji. Hrvatski specifikum još je i ulazak u eurozonu i uvođenje eura kao službene valute. Ministar je među biračima bio prilično popularan. Kako će Vlada nastaviti dalje bez Marića?

Po toj logici tajming nikad nije dobar da ministar sam dâ ostavku u Vladi. Kao što se sada suočavamo s inflacijom i mogućom recesijom, tako bi se zasigurno za šest mjeseci ili godinu dana dogodio novi problem financijske naravi koji bi opet povukao pitanje "je li sad pravo vrijeme". Vjerujem da je ministar stručno i profesionalno pripremio sve što je trebao za uvođenje eura i ulaska u eurozonu. To će biti i njegovi argumenti kad bude govorio o svojem odlasku. U svakom slučaju, ovdje će najviše utjecaja na Vladu imati percepcija javnosti te okolnosti pod kojima je ministar otišao. Nije tajna da je u narodu bio popularan. Tako da će potencijalna šteta za Andreja Plenkovića zbog ove ostavke ovisiti o tome kako će se Marićev odlazak iskomunicirati i što zapravo stoji u pozadini.

Je li ovaj odlazak ipak trebao biti transparentniji? Je li ministar odmah trebao izaći pred javnost i obrazložiti svoju iznenadnu ostavku?

Uvjeren sam da će on to objasniti detaljno. Naime, vijest o ostavci stigla je kasno sinoć pa ministar praktički nije imao ni vremena ni prostora obratiti se javnosti. Koliko sam upućen, do sada je s medijima vrlo transparentno razgovarao. Tako će biti i sada. Za Vladu je važno to što je odmah nakon vijesti o ostavci potvrđeno ime novog ministra. Time su poslali poruku da su sve znali i pripremali se te da već imaju adekvatnu zamjenu. Time su suzbili onaj prostor u javnosti gdje bi se počelo špekulirati o tome da je ovo nepremostiv šok i udarac za Andreja Plenkovića kojem najvažniji resor ostaje na cjedilu.

Dakle, smatrate da je Plenković otprije znao za ovakav scenarij?

Pa sigurno. Cijela Vladina komunikacija ide u prilog toj tezi. Prije svega kad je riječ o brzom imenovanju novog ministra Marka Primorca. Znamo koliko se premijer ranije mučio da bi nadomjestio prazna mjesta u Vladi koja su upražnjena ostala zbog izvanrednih afera i sličnoga. Ovdje je očito riječ o nekoj vrsti dogovora. Marić je resor ostavio posložen, uveo je Hrvatsku u eurozonu i pripremio državu za euro. To su očito bili uvjeti prije čijih ispunjenja nije smio otići. 

Hoće li novom ministru Primorcu biti prepreka skandal u kojem se našao usred krize zbog COVID-19 kada je sa suprugom pohitao na cijepljenje preko reda?

Mislim da je Marko Primorac dokazani stručnjak. Svi znamo, kada na funkciju stupaju nove osobe, da se instinktivno odmah traže svi grijesi. Mislim da je to cijepljenje preko veze Primorčev jedini grijeh. Sigurno će se to problematizirati, ali ne mislim da će biti od ikakve krucijalne važnosti.

Iz oporbe tvrde da ministar Zdravko Marić odlazi zbog afere. Što mislite o tome?

Ne znam kakva bi to bila afera. Naime, zadatak oporbe u političkom smislu jest da uvijek i na svemu pokušava rušiti Vladu. To je normalno i legitimno. Međutim, ovdje njihova verbalizacija zaista nije jasna. Marić je bio nestranački ministar s iskustvom u privatnim kompanijama, akademskoj zajednici i izvršnoj vlasti. Osim toga, uživao je snažnu potporu opće javnosti. Mislim da će on karijeru nastaviti u privatnom biznisu kao što se mjesecima moglo čuti u kuloarima.

Hoće li imenovanje novog ministra proći u Saboru? Je li Plenkovićeva većina stabilna i možemo li očekivati prijevremene izbore najesen?

Mislim da tu neće biti većih problema i iskreno ne vjerujem u opciju prijevremenih izbora. Dosad se koalicijski partneri Vlade nisu oglasili o novom ministru, što znači da će vjerojatno stupiti na funkciju bez problema i uz dovoljan broj saborskih ruku.

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE U VIDEU NA POČETKU TEKSTA!

Ključne riječi

Komentara 7

TI
Tide
12:03 06.07.2022.

U Remetincu.

Avatar antikomunist6
antikomunist6
13:11 06.07.2022.

Nada u prijevremen izbore opisana je u pjesmi: Uzalud vam trud trubači.

NO
Nordik
21:59 06.07.2022.

Cijepljenje preko reda u HR nije veliki grijeh, međutim govori nam nešto o ministru koji je odmah spreman na razne marifetluke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije