Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKRENUTA ISTRAGA

BiH istražuje povezanost smrti od Covida s kineskim respiratorima

Bolnica u Sarajevu u kojoj se liječnici i pacijenti bore s virusom COVID-19
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
05.04.2021.
u 15:46

Odluka je donesena nakon što je 17 anesteziologa iz Kliničkog centra u Sarajevu upozorilo kako se pacijentima oboljelim od covida s najtežom kliničkom slikom pruža neodgovarajuća skrb

Tužiteljstvo Sarajevske županije u ponedjeljak je pokrenulo istragu o tome umiru li teško oboljeli od covida-19 i zbog toga što ih se priključuje na nekvalitetne respiratore iz Kine. 

Odluka je donesena nakon što je 17 anesteziologa iz Kliničkog centra u Sarajevu upozorilo kako se pacijentima oboljelim od covida s najtežom kliničkom slikom pruža neodgovarajuća skrb. Pošto se naglo povećao broj umrih, posebno u Sarajevu anesteziolozi su kao mogući razlog naveli da ih se u najtežoj fazi bolesti priključuje na nekvalitetne respiratore nabavljene prošle godine iz Kine pod sumnjivim okolnostima.

Zbog toga se sudi predsjedniku vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugim osobama uključenim u nabavu za koju je iz proračuna izvodjeno 5,3 milijuna eura. Stotinu kineskih respiratora oznake ACM812A, prema tvrdnjama anesteziologa koji njima rukuju, praktično su beskorisni u bolnicama jer ne omogućuju provedbu postavki ventilacije pacijenata niti su korisni pri tretiranju patološkog stanja bolesnika s dijagnozom covid-19.

Nakon izvanredne sjednice vlade Sarajevske županije, njezin predsjednik Edin Forto kazao je kako će zbog svega biti zatražen izvanredni inspekcijski nadzor nad stanjem u sarajevskoj klinici. 

"Mislim da bi uporabu tih respiratora trebalo zabraniti i nabaviti nove provjerene kvalitete i da to treba uraditi hitno", kazao je Forto novinarima.

Ravnateljica centra Sebija Izetbegović najavila je da će tražiti policijsku istragu o jednom od dva pisma anesteziologa koje se pojavilo u medijima, jer tvrdi kako je u jednom od ta dva slučaja riječ o krivotvorini i lažnim tvrdnjama o stanju u bolnici.

"Tužit ćemo sve portale, televiziju i novinare koji su mahali tim pismom", kazala je Izetbegović reagirajući na optužbe na račun uprave bolnice. Nije zanijekala da postoji i autentično pismo, ali je ustvrdila kako se ono odnosi na "manje poteškoće" s respiratorima koje su "lako rješive".

U BiH je u ponedjeljak potvrđen razmjerno mali broj od nešzo iznad 600 novih slučajeva zaraze koronavirusom no od nedjelje je preminulo 66 osoba kod kojih je ranije dijagnosticiran covid-19. Najmanji dnevni broj novozaraženih od početka travnja koji je registriran u ponedjeljak utvrđen je nakon testiranja 3393 uzorka pri čemu je otkriveno kako je oboljelo još 636 osoba.

Prošlog tjedna u BiH su zabilježene rekordne dnevne brojke novozaraženih te umrlih a samo u jednom danu bilo je više od 2100 novooboljelih pa je to označilo najgore razdoblje od izbijanja epidemije u ožujku prošle godine.

Iako još nema potvrde da smanjenje broja novozaraženih u nedjelju i ponedjeljak znači i usporavanje širenja zaraze, vlasti u Republici Srpskoj odlučile su kako u tom entitetu odmah mogu početi raditi ugostiteljski ovbjekti. Do četvrtka će goste moći posluživati na otvorenome odnosno u baštama a nakon toga i unutar zatvorenih prostora uz uvjet fizilke distance.

U najvećem dijelu Federacije BiH ugostiteljski objekti ostaju zatvoreni najmanje do kraja tjedna.

Komentara 6

Avatar dzambo
dzambo
16:51 05.04.2021.

Ti respiratori NISU za upotrebu NA NACIN isti kao u bolnicama koje sve imaju one velike respiratore...slicne kao u HR u Srbiji il cak u gradovima ostalim u Italiji,Njemackoj,Francuskoj i slicno...ti respiratori su puno manje velicine i u specifikacijama njihovim fino pise za KAKVE VRSTE pomoci za pacijente se koriste... bolnica u Mostaru je ODBILA instalirati te iste respiratore u bolnicama dole a u Tuzli su ih primili ALI NISU ih instalirali niti ih ikako koriste a tako je i u ostalim gradovima u B i H...SAMO u Sarajevu u glavnoj toj bolnici je to uradito bas tamo gdje je ''sefica'' zna se ko i cija je zena-supruga...ona ti je po zanimanju kao ginekolog i fino je cak i na svedocenju na sudu zbog tih maliverzacija zbog nabave ''cijene'' kostanja ukupne tih respiratora izjavila da je ona samo ginekolog i pojma nema nista o vrstama bolesti kad ti trebaju raspiratori da pomognu pacijentima....ALI ti ostali koji rade u toj bolnici ZNAJU dobro od koga su dobili naredjenje da se ti respiratori koriste i prikljuce na pacijente bez obzira sto je kompanija koja je certifirala te respiratore fino izjavila ''zasto su tacni i gdje i u kojim slucajevima'' da se koriste...a mnoge druge kompanije okolo su odbile certifirati te respiratore za koristenje NA ISTI NACIN kao kod onih regularnih-velikih koje ima na primjer i HR.

TO
Tomisl
17:18 05.04.2021.

Kinezi u svijet šalju inficirane proizvode.

SJ
Sve je uzalud
17:02 05.04.2021.

....pogledajte nove maske i štapiće za testiranje...možda su pozitivni....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije