Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPAD NA LOGOR

Američki napadi bili su djelotvorni, 'eliminirano' više od 150 islamista

eksplozija u tvornici moskva
07.03.2016.
u 22:39

'Borci al Shabaaba treniraju za veliki napad. Pripremaju se napustiti logor i predstavljaju neposrednu prijetnju za Sjedinjene Države i snage Afričke unije.'

Sjedinjene Države su zrakoplovima i bespilotnim letjelicama ubile više od 150 islamističkih boraca al Shabaaba koji su pripremali veliki napad u logoru za obuku oko 200 km sjeverno do Mogadišua, objavio je Pentagon.

"Borci al Shabaaba treniraju za veliki napad. Pripremaju se napustiti logor i predstavljaju neposrednu prijetnju za Sjedinjene Države i snage Afričke unije", objasnio je glasnogovornik Pentagona Jeff Davis.

"Prema prvim podacima, više od 150 terorista je eliminirano", precizirao je Davis. Al Shabaab, pobunjenici povezani s al-Qaedom su izveli više velikih napada od početka godine u Somaliji. Borci koje je napao Washington su završavali obuku za izvođenje ofenzivnih operacija, dodao je Davis ne preciziravši vrstu napada  koju su pripremali.

"Njihova eliminacija će smanjiti mogućnosti al Shabaaba da izvrši svoje zadatke u Somaliji, a to su novačenje, utvrđivanje novih baza i planiranje napada na američke snage i na AMISOM" (Snage Afričke unije u Somaliji), ocijenio je predstavnik američkog ministarstva obrane. Taj logor za obuku je bio praćen već neko vrijeme. Davis je rekao da je izgledalo da se bliži pokretanje operativne faze.

Nakon što je potjeran iz Mogadišua u kolovozu 2011. al Shabaab je izgubio većinu uporišta iako i dalje zadržava kontrolu nad velikim ruralnim područjima. U Mogadišuu je od tada relativno mirno.

U siječnju su islamisti napali logor kenijskog kontingenta AMISOM-a na jugu zemlje i preuzeli su odgovornost za smrt više od 100 kenijskih vojnika. Prošlog tjedna su ubili najmanje 14 osoba u eksplozijama dviju autobombi ispred jednog hotela i parka u Mogadišuu. Manje od dva dana kasnije u eksploziji autobombe ispred restorana u mjestu Baidoa je ubijeno najmanje 30 osoba.

>> Pogledajte kako izgleda američki zračni napad na položaj terorista

Komentara 20

Avatar d-ano
d-ano
08:42 08.03.2016.

..izgleda da su ovaj put su ostavili na miru )doktore i bolnice...): lijecnike bez granica,,

Avatar nekakav
nekakav
07:49 08.03.2016.

možda su se spremali na lov na bijele nosoroge, vrlo cijenjenu robu na zapadu, za bijelog čovjeka. možda su išli sijati proso, nikad ne znaš. a u africi, punoj divljih zvijeri, uvijek moraš biti dobro naoružan. ne vidim ja inačeače neku razliku između ovih i amerikanaca. koji su teroristi? po čemu se raspoznaju? koje su im taktike? jesu li možda slične američkim akcijama po svijetu? udaraju po svemu što im je neka opasnost za njihove interese. što je to točno terorizam? definicija. jel se u njoj mogu prepoznati bogate zemlje?

MX
Mister X
00:14 08.03.2016.

Kako je to ljepo i veselo zar ne ? Američki napadi bili su djelotvorni, 'eliminirano' više od 150 islamista... Sada bi bio red da se i drugi isto tako demokratski ponesu .. Recimo Rusi Kinezi Francuzi Englezi Kinezi, Srbijanci ici i Korejanci da u stranoj zemlji bombaju zločeste islm-"Teroriste" i da se hvale ...Jedno je jasno kako izgleda što više se ubija ( na desetine tisuča godišnje diljemsvjeta ) to sve više niće terorista ... Nakon 11 sept. su ameri imali 35 na listi traženih terorista dikjem svjeta ,, koliko ih ima u Somaliji danas ??? Rusi bi se trebali morali pridružiti tom demokratskom ponašanju inače su slabi i zaostali !!! Zar ne ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije