Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvati u Irskoj

Adnan iz Pakistana ima sve – Dorinu, Kiki bombone, Domaćice...

Adnan iz Irske
Foto: Marina Borovac
1/2
26.05.2019.
u 13:30

Trgovina mještovitom robom kao spomenar na okuse rodnog kraja

– Što god da poželite, sve mogu nabaviti – izgovara Adnan Mahmood dok ispred police s Čokolinom po cijeni od dva i pol eura, napolitankama od 840 grama za 4,99 eura te drugim slasticama poput Domaćice, Kiki bombona i Dorine s rižom stojimo ispred police njegove trgovine u Castlebaru na kojoj su izloženi proizvodi iz Hrvatske.

Ima tu goveđeg gulaša, marmelade od šipka, pekmeza od šljiva...Adnan je u Irsku došao iz Pakistana prije 15 godina. Lani je u Castlebaru, u Rush Streetu, otvorio Halal food. Druga je to njegova trgovina u Irskoj. Na police je, kaže, odmah uvrstio i hrvatske proizvode jer, pokazalo se, za njih ima interesa:

Foto: Marina Borovac

– Nema puno kupaca, ali ih je svakim danom sve više i više. Robu naručujem preko Hrvata koji ima tvrtku u Dublinu – govori Adnan.

U irsko se društvo on dobro integrirao, baš kao i brojni Hrvati za koje se procjenjuje da ih je u Irskoj više od 20 tisuća. Naravno, ima onih koji su se, razočarani, vratili kući jer nisu uspjeli ispuniti svoja očekivanja. Ipak, više ih je ostalo jer su se uspjeli snaći i jer im je irski način života jednostavno “legao”. Ovdje se, kažu, živi bez stresa, voda je besplatna, a kad su vlasti pokušale uvesti plaćanje, narod je izišao na ulicu i od toga nije bilo ništa. Na ulici su lani riješili i da se u ovoj izrazito katoličkoj zemlji ukine pobačaj.

– U Irskoj živi 75 različitih nacionalnosti. Samo deset posto Iraca zna tko im je predsjednik, a on pak putuje javnim prijevozom bez ikakva osiguranja i blindiranih limuzina. Premijer je gay, podrijetlom Indijac, a član je desničarske stranke. Govori se da su se nedavno u Dublinu postrojavali nacisti, no ne znam je li to uopće istina. Ako i jest, u medijima nije zabilježeno jer se prostor takvim anomalijama u društvu uopće ne daje – opisuju irsko društvo došljaci iz Hrvatske.

Komentara 5

CA
cavecanem
14:54 26.05.2019.

Imal pelinkovca kod Adnana?

HE
hr.eu
14:27 26.05.2019.

Pravi Irac! Nazdravlje EU!

ST
stefj
14:07 26.05.2019.

Na ulici su uredili da se ukine pobačaj? Valjda da se ukine zabrana pobačaja... Inače, Irci su se uglavnom bavili ekonomskim pitanjima, a ne ideološkim, te su tako izašli iz totalnog siromaštva. Sindikati tamo nisu niti približno destruktivni kao kod nas, a politika se nije libila napraviti čistku među državnim i javnim službama... I, naravno, jedna od bitnih stvari je to da oni nisu imali komunizam, bili su samo najsiromašnija kapitalistička zemlja u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije