Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policija pucala

50-ak Hrvata želi se vratiti kući zbog velikih nemira u Tunisu

Tunis1
Foto: AFP
1/6
12.01.2011.
u 18:27

Policija je do sada pobila i do 70 prosvjednika, danas na ulice glavnog grada izišla i vojska. Je li vladavina predsjednika nakon 23 godine korupcije i nezaposlenosti pri kraju?

Kako bi suzbila socijalne nemire u Tunisu koji traju već mjesec dana, na ulice glavnog grada danas je izišla vojska s oklopnim vozilima, javlja Reuters. U zemljama Magreba socijalni prosvjedi iznimno su rijetki, pa tako i potonji nemiri u Tunisu, izazvani nezaposlenošću i korupcijom u zemlji.

Samospaljivanja prije ustanka

Masovni prosvjedi počeli su izbijati još početkom prosinca, posebno među mladima među kojima je nezaposlenost veća od 30 posto i koji se bez posebnih veza ne uspijevaju zaposliti ni unatoč fakultetskim diplomama. Nezadovoljstvo je posebno eksplodiralo nakon 17. prosinca kada se u gradu Sidi Bouzidu jedan mladić samospalio u znak prosvjeda protiv svoje višegodišnje nezaposlenosti.

Uslijedilo je još nekoliko sličnih slučajeva, nakon čega su se prosvjedima priključili i sindikati, a s omasovljenjem gomile nezadovoljnika policija je počela i pucati na prosvjednike. Tuniska vlada priznala je u utorak da je u prethodna tri dana sukoba ubijena 21 osoba. Međunarodne organizacije za ljudska prava međutim navode dosadašnjih 35 žrtava, TV kuća Al Arabija najmanje 50, a sindikati i do 70 ubijenih.

Predsjednik Tunisa Zine al-Abidine Ben Ali, koji njime vlada već 23 godina i kojega se u pravilu proziva zbog autoritarne vladavine, prije nekoliko dana je prosvjednike javno optužio zbog "čina terorizma". Ipak, suočen s erupcijom nezadovoljstva koja svojom masovnošću poprima razmjere širokih društvenih nemira, predsjednik je danas smijenio svog ministra unutarnjih poslova te je zapovjedio da se svi uhićeni oslobode.

 Al Jazeera navodi da je u međuvremenu na jugu Tunisa u prosvjedima ubijeno još pet osoba.

Hrvatima se preporučuje oprez

Hrvatskim državljanima koji se odluče na put ili se nalaze u Tunisu savjetujemo da budu u kontaktu s nadležnim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske, odnosno Veleposlanstvom u Maroku ili počasnim konzulom u Tunisu, kažu iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova. Onima koji koji se odluče na put ili se nalaze u Tunisu preporučuju pažljivo praćenje razvoja sigurnosne i političke situacije u zemlji, oprez, kao i izbjegavanje većih okupljanja i prosvjeda.

U MVPEI-ju je osnovana radna skupina za praćenje situacije i pomoć u slučaju potrebe hrvatskim državljanima koji se nalaze u toj državi, na čelu radne skupine je ravnatelj Uprave za konzularne poslove Vinko Ljubičić. Također se kontaktiraju i turističke agencije koje organiziraju posjete Tunisu. Građani se mogu informirati o trenutačnoj situaciji u Tunisu na telefon 01 4569-964. U Tunisu je trenutačno 170 hrvatskih državljana, a 50-ak ih se zbog situacije želi vratiti kući.

Ključne riječi

Komentara 110

OB
-obrisani-
23:41 12.01.2011.

pa to je moguće jedino ako ima četverostrani krov i jako strmo krovište... (znaš onaj planinski stil) a možda je preselio roditeljsku kuću sa Igmana u Zadar?

OB
-obrisani-
23:42 12.01.2011.

, bacaju kamenje to je nakon dan, dva ritual ..kamenovanje sotone onda zna nastradati i mnogo vjernika Uvijek skoro bude mrtvih...

OB
-obrisani-
23:44 12.01.2011.

a, nisam znao za to... znam da ima mrtvih, ali sam mislio da oni nastradaju u stampedu... kad se otvori McDonalds ili tako nešto... a neam pojma...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije