Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

50-ak Hrvata želi se vratiti kući zbog velikih nemira u Tunisu

Policija je do sada pobila i do 70 prosvjednika, danas na ulice glavnog grada izišla i vojska. Je li vladavina predsjednika nakon 23 godine korupcije i nezaposlenosti pri kraju?
12. siječnja 2011. u 18:27 110 komentara 6 prikaza
Tunis1
Foto: AFP
Pogledajte galeriju 1/6

Kako bi suzbila socijalne nemire u Tunisu koji traju već mjesec dana, na ulice glavnog grada danas je izišla vojska s oklopnim vozilima, javlja Reuters. U zemljama Magreba socijalni prosvjedi iznimno su rijetki, pa tako i potonji nemiri u Tunisu, izazvani nezaposlenošću i korupcijom u zemlji.

Samospaljivanja prije ustanka

Masovni prosvjedi počeli su izbijati još početkom prosinca, posebno među mladima među kojima je nezaposlenost veća od 30 posto i koji se bez posebnih veza ne uspijevaju zaposliti ni unatoč fakultetskim diplomama. Nezadovoljstvo je posebno eksplodiralo nakon 17. prosinca kada se u gradu Sidi Bouzidu jedan mladić samospalio u znak prosvjeda protiv svoje višegodišnje nezaposlenosti.

Uslijedilo je još nekoliko sličnih slučajeva, nakon čega su se prosvjedima priključili i sindikati, a s omasovljenjem gomile nezadovoljnika policija je počela i pucati na prosvjednike. Tuniska vlada priznala je u utorak da je u prethodna tri dana sukoba ubijena 21 osoba. Međunarodne organizacije za ljudska prava međutim navode dosadašnjih 35 žrtava, TV kuća Al Arabija najmanje 50, a sindikati i do 70 ubijenih.

Predsjednik Tunisa Zine al-Abidine Ben Ali, koji njime vlada već 23 godina i kojega se u pravilu proziva zbog autoritarne vladavine, prije nekoliko dana je prosvjednike javno optužio zbog "čina terorizma". Ipak, suočen s erupcijom nezadovoljstva koja svojom masovnošću poprima razmjere širokih društvenih nemira, predsjednik je danas smijenio svog ministra unutarnjih poslova te je zapovjedio da se svi uhićeni oslobode.

 Al Jazeera navodi da je u međuvremenu na jugu Tunisa u prosvjedima ubijeno još pet osoba.

Hrvatima se preporučuje oprez

Hrvatskim državljanima koji se odluče na put ili se nalaze u Tunisu savjetujemo da budu u kontaktu s nadležnim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske, odnosno Veleposlanstvom u Maroku ili počasnim konzulom u Tunisu, kažu iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova. Onima koji koji se odluče na put ili se nalaze u Tunisu preporučuju pažljivo praćenje razvoja sigurnosne i političke situacije u zemlji, oprez, kao i izbjegavanje većih okupljanja i prosvjeda.

U MVPEI-ju je osnovana radna skupina za praćenje situacije i pomoć u slučaju potrebe hrvatskim državljanima koji se nalaze u toj državi, na čelu radne skupine je ravnatelj Uprave za konzularne poslove Vinko Ljubičić. Također se kontaktiraju i turističke agencije koje organiziraju posjete Tunisu. Građani se mogu informirati o trenutačnoj situaciji u Tunisu na telefon 01 4569-964. U Tunisu je trenutačno 170 hrvatskih državljana, a 50-ak ih se zbog situacije želi vratiti kući.

Život u Tunisu u brojkama Godišn

Život u Tunisu u brojkama

Godišnji BDP po paritetu kupovne moći 10,4 milijuna Tunižana iznosi 95,6 milijardi dolara, odnosno oko 9100 dolara po stanovniku. Javni dug iznosi 47,1 % BDP-a. Od 3,74 % radnika njih 18,3 % živi od poljoprivrede, 31,9 % zaposleno je u industriji, a 49,8 % bavi se uslužnim djelatnostima. Godišnji gospodarski rast Tunisa kreće se oko 5 %, no 2009. pao je na 0,3 %. Ispod granice siromaštva živi 3,8 % građana, a nezaposlenih je, prema službenim vladinim podacima, oko 14 %.

Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • -obrisani-:

    pa to je moguće jedino ako ima četverostrani krov i jako strmo krovište... (znaš onaj planinski stil) a možda je preselio roditeljsku kuću sa Igmana u Zadar?

  • -obrisani-:

    , bacaju kamenje to je nakon dan, dva ritual ..kamenovanje sotone onda zna nastradati i mnogo vjernika Uvijek skoro bude mrtvih...

  • -obrisani-:

    a, nisam znao za to... znam da ima mrtvih, ali sam mislio da oni nastradaju u stampedu... kad se otvori McDonalds ili tako nešto... a neam pojma...