Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ ZAKASNINE

Ukradena knjiga vraćena knjižnici nakon stoljeća i pol

16.04.2009.
u 14:43

Kad je vojska Zapadne Virginije generala Davida Huntera poharala Richmond u Virginiji 11. lipnja 1864. u Građanskom ratu, vojnik C. S. Gates uzeo je iz knjižnice sveučilišta Washington jednu knjigu, misleći da nije u zgradi sveučilišta već u zgradi obližnjega vojnog instituta.

Na tu knjigu, prvi od četiri toma povijesne knjige W. F. P. Napiera "Povijest rata na Poluotoku i jugu Francuske od 1807. do 1814." (tiskana je 1842.) vojnik Gates je zapisao:
- Ova knjiga uzeta je iz Vojnog instituta u Lexingtonu u Virginiji u lipnju 1864. kad je general Hunter bio u napadu na Lynchburg. Ustanova je spaljena po naredbi generala Huntera. Ostaci generala Stonewalla Jacksona (jednog od najslavnijih južnjačkih vojskovođa) leže na ovdašnjem groblju.

Nakon rata, sveučilište Washington obnovljeno je i njegov rektor postao je umirovljeni general Robert E. Lee, vođa poražene južnjačke vojske i jedan od najomiljenijih i najcjenjenijih američkih vojskovođa 19. stoljeća. (Lee je osobno bio protivnik ropstva i bio je kandidat i za vođu sjevernjačke vojske, ali se ipak nakon odcjepljenja Virginije opredijelio po mjestu rođenja.) Nakon njegove smrti 1870. sveučilište je preimenovano u "Washington and Lee"; u kripti na zemljištu sveučilišta nalazi se grobnica obitelji Lee.

Na to je sveučilište nedavno došao Mike Dau iz Lake Foresta kod Chicaga i vratio knjigu ukradenu prije 145 godina. Dau je knjigu naslijedio prije dvadesetak godina u ostavštini bračnog para Myrona i Isabel Gates, za koje se ne zna u kakvom su srodstvu bili s vojnikom iz Građanskog rata. Knjiga je bila u izvrsnom stanju, osim što se uvez malo olabavio.

- Drago mi je što mi nisu naplatili nikakvu zakasninu – našalio se Dau koji je odavno htio vratiti knjigu u knjižnicu odakle je uzeta i ove godine se konačno odlučio ne samo razmišljati o tome nego to i učiniti.

Želite prijaviti greške?