Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVODI Generalni komitet FCI-ja tornjaka priznao kao hrvatsku i bosanskohercegovačku pasminu

Tornjak - maza opasna vukovima

vrt_tornjak_tx.jpg
import
01.03.2006.
u 19:00

Nakon dalmatinskog psa, istarskoga kratkodlakog i oštrodlakoga goniča, posavskog goniča i hrvatskog ovčara, pastirski pas tornjak šesta je priznata autohtona pasmina u Hrvatskoj. Na temelju zajedničkog prijedloga, a i zajedničkog podrijetla  tu ćemo pasminu, doduše, dijeliti s BiH.

No na istraživanju i stvaranju čistokrvnog uzgoja te pasmine, koje je prethodilo njezinu priznanju, radilo se desetljećima, još od 1971. godine, kako bi se zadovoljili svi zahtjevi te prikupili čvrsti dokazi o postojanju, brojnosti i izvornosti tornjaka, koje je pred Hrvatski kinološki savez postavila Međunarodna kinološka organizacija (FCI).

Dok se ne donese konačna odluka o uvrštenju pasmine u određenu skupinu prema nomenklaturi FCI-ja, pasmina će pod posebnom prismotrom biti još deset godina premda  će imati isti status kao i stalno priznate pasmine.

 Rodovnice tornjaka postaju, naime, vrijedeće u svim članicama FCI-ja i psi se mogu natjecati na svim priredbama FCI-ja i članica, uključujući i svjetsku i europsku izložbu, koje je Zagreb domaćin iduće godine.    Jedino ne mogu stjecati kandidature CACIB za međunarodnog prvaka u ljepoti. No na takvu provizornu popisu danas su i neke u svijetu mnogo poznatije pasmine poput cane corsa, lagota romagnola i australskog ovčara  kazao je Damir Skok, predsjednik HKS-a, koji smatra kako je šest autohtonih pasmina za zemlju poput Hrvatske veoma važno.

Pasmina nije popularna poput dalmatinskog psa, koji je poznat svugdje u svijetu. No i za tornjaka je posljednjih godina veliko zanimanje. Samo od 2000. godine do danas u rodovnu je knjigu HKS-a upisano 1150 štenaca, od kojih neki već osvajaju Austriju, Njemačku, Kanadu i Kaliforniju.

 Tornjaci su izvanredni čuvari stada i oštri samo kad  ga treba obraniti, ali su i izvanredni kućni ljubimci. Jasno, ako ih se ne drži u stanu vnego u kući s dvorištem  kaže D. Skok, objašnjavajući kako o kvaliteti pasmine najbolje govori to što ljudi koji se "navuku" na tornjake  potom ne požele nijednu drugu pasminu.

Prema riječima Šandora Horvata, voditelja uzgoja, teško je reći koliko je danas živućih tornjaka u Hrvatskoj. U matičnu ih je knjigu dosad upisano više od 3000. Trenutačno ih oko 600 čuva stoku na pašnjacima, no dosta ih tamo i stradava zbog velikih otrovanja na terenu,  gdje se naveliko troše herbicidi za puževe, a stotinjak ih se izlaže na izložbama.

 Ti su psi veliki i nespretni, ali gdje god se pojave,  osvajaju ljude i opstaju i u središtu grada i na periferiji  kazao je Horvat.


Osobna karta pasmine

Tornjak je veliki pastirski pas, visok 60-70 cm, šarene duge dlake, uglavnom bijele boje s crnim, sivim ili smeđim šarama. Iako se tornjak u Hrvatskoj i BiH spominje još prije tisuću godina, intenzivno se počeo uzgajati 70-ih godina 20. stoljeća. U Hrvatskoj mu se posebna pozornost pridaje nakon njezina osamostaljenja, pa je i u programu zaštite stada od vukova. U nas je uzgojeno više od 1700 tornjaka.

Želite prijaviti greške?