Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci SMART - Pogled u tehnološku sadašnjost i budućnost

Točnim podacima o proizvodima do veće konkurentnosti

SyncGUIDE uspješno spaja sve partnere u poslovanju
26. travnja 2018. u 09:47 0 komentara 142 prikaza
SyncGUIDE

Koliko točni podaci o proizvodima (matični podaci) pridonose uspješnosti poslovanja tvrtke? U tvrtki Poslovne tehnologije, koja je razvila SyncGUIDE, sustav za upravljanje podacima o proizvodima (engl. PIM – Product Information Management), kažu da korištenje takvih sustava često značajno pridonosi većoj konkurentnosti tvrtke. Primjerice, oni proizvođači koji koriste PIM imaju mogućnost poslovanja u većem broju zemalja na više jezika, a procjene kažu i da zaposlenici troše 25% manje vremena na traženje informacija.

Zagreb: Biljana Cerin, stručnjakinja za IT sigurnost i upravljanje rizicima Intervju Zaštita osobnih podataka: Treba li paničariti oko GDPR-a?

Riječ je o sustavu koji na jednom mjestu integrira sve podatke o proizvodima u kompaniji, bilo da se direktno unose ili povlače iz drugih softvera (ERP, CRM). To znači da će podaci biti točni i neće se duplicirati, a takvi podaci mogu se koristiti za izradu raznih materijala (izvješća, promo materijali, web shop i sl.), ali isto tako i za pouzdanu razmjenu s trgovačkim partnerima u lancu, bilo direktnom vezom između informacijskih sustava, bilo preko informacijskih posrednika ili kroz globalnu svjetsku mrežu za razmjenu podataka (GDSN).

Nažalost, u Hrvatskoj, za razliku od zemalja zapadne Europe, benefiti ovakvih sustava nisu dovoljno prepoznati, pa na tržištu ima jako puno netočnih podataka. Upravo iz tog razloga događaju se greške koje uzrokuju dodatne troškove. Čest slučaj je kada se u elektroničkim narudžbama šalju šifre proizvoda te zbog neusklađenosti podataka ista šifra proizvoda proizvođaču i trgovcu može značiti različite stvari. Primjerice, kupac je uvjeren da naručuje deset kutija, a stigne mu deset paleta istog proizvoda. To naravno povećava troškove i iziskuje povrat robe, a daljnje slanje takvih netočnih i neusklađenih podataka, samo povećava broj grešaka.

SyncGUIDE | Autor :

Takve i slične probleme rješava sustav za upravljanje matičnim podacima. Praktički odmah, vraćanje robe pri zaprimanju smanjuje se za 40 posto, a naručivanje artikala unaprijeđeno je za 50 posto. Time se ujedno svi u lancu profiliraju u pouzdane poslovne partnere. Očito su točni i ažurni podaci velika prednost u poslovanju.

SyncGUIDE uspješno spaja sve partnere u poslovanju, a uz primarnu zadaću, dodatni benefit korištenja ovog sustava je što time nestaju i troškovi elektroničkog prijenosa i konverzije podataka za koje kompanije plaćaju raznim providerima za svaki poslani/primljeni dokument/datoteku.

Bitcoin Digitalne teme Gdje će Europa testirati autonomna vozila Balkan summit Balkan summit Uz povećanje indeksa digitalizacije za 10% BDP raste 1% DIGITAL TALENTS DIGITAL TALENTS Novi koncept suradnje studenata i mentora, obrazovanja i gospodarstva
TUŽIO IH ZBOG OTKAZA
Tražio 1,15 milijuna kuna i Audi A6, umjesto toga HEP-u morao platiti 127.262 kn
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.