Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIGITAL TALENTS

Novi koncept suradnje studenata i mentora, obrazovanja i gospodarstva

DIGITAL TALENTS
Foto: Algebra
1/3
25.04.2018.
u 11:28

Kad surađuju gospodarstvo i obrazovanje, nastane novi projekt – Digital Talents i prilika za pravo učenje i stjecanje iskustva

Digital Talents zajednička je novoosnovana tvrtka za digitalni marketing Visokog učilišta Algebra i digitalne agencije Drap. Cilj joj je dati priliku mladim stručnjacima, ali i malim i srednje velikim tvrtkama koje traže digitalnu agenciju prilagođenu svojim potrebama. Ono što je čini specifičnom jest što je nastala u okrilju suradnje obrazovnog sektora i gospodarstva te predstavlja jedan od rijetkih takvih primjera suradnje u Hrvatskoj, barem zasad, a svakako je prva u području digitalnog marketinga.

– Iza pokretanja ove zajedničke platforme kriju se dva osnovna razloga. Kao prvo, htjeli smo adresirati neke od manjkavosti postojećeg sustava studentskih praksi. Ovaj oblik praktičnog angažmana studenata izuzetno je važan segment njihova studiranja, no nerijetko kolidira s ostalim obvezama na studiju, a poslovne organizacije koje prime studente na praksu nisu u mogućnosti osigurati im potpuno posvećene mentore, konkretne zadatke i kontinuirano praćenje napredovanja.

Tržišna prilika i iskustvo

Ovoga sam postao svjestan svojedobno vodeći marketinšku agenciju McCann Zagreb. Naime, u nekoliko navrata bili smo prisiljeni odbiti molbe za praksu nekih od najtalentiranijih studenata jer im zbog preopterećenosti operativnim poslom jednostavno nismo mogli dodijeliti mentore i posvetiti im dovoljno pažnje – kaže Mario Fraculj, koji vodi projekt Digital Talents, a ujedno je voditelj katedre za ekonomiju i predavač na preddiplomskom i diplomskom studiju digitalnog marketinga u Algebri. – S druge strane, u Hrvatskoj posluje velik broj malih i srednjih kompanija kojima nedostaje adekvatna digitalna prisutnost, a nisu u fokusu velikih ‘full service’ agencija i još nedovoljno brojnih digitalnih agencija. U toj činjenici prepoznali smo i tržišnu priliku te odlučili povezati hrvatske male i srednje poduzetnike s najtalentiranijim studentima viših godina studija digitalnog marketinga – dodao je Fraculj.

Posebna prednost platforme DigitalTalents ogleda se u uskoj povezanosti praktičnih zadataka i studijskih sadržaja. Ne samo da studenti ne ugrožavaju ispunjavanje ostalih obveza na studiju nego ovime zaokružuju svoje iskustvo studiranja u jedinstvenu cjelinu.

Također valja napomenuti, ističe Fraculj, da studenti za svoj angažman na konkretnim poslovima za klijente dobivaju financijsku naknadu, što im zasigurno olakšava razdoblje studiranja i predstavlja dodatan motiv za priključivanje platformi. Nakon što tijekom studija usvoje temeljna i napredna marketinška znanja te uz ovakav sustav mentorstva odrade niz stvarnih projekata, studenti postaju „vrućom robom“ na tržištu rada, gotovo opcija “Plug&Play” za komunikacijske agencije i marketinške odjele kompanija. Neki od njih možda će se odlučiti i dugoročnije vezati uz platformu na zahtjevnijim poslovima i u odgovornijim ulogama ili će ih to iskustvo potaknuti na vlastite poduzetničke pothvate.

Radi se o novom obliku suradnje obrazovnog sektora i marketinške struke, ništa slično nismo zatekli u našem okruženju. Na svjetskoj razini postoje freelancing platforme, primjerice Toptal, no to je u velikoj mjeri virtualna organizacija koja velike klijente povezuje s iskusnim nezavisnim profesionalcima, dizajnerima, developerima i financijskim ekspertima na složenim projektima.

Nekoliko je kriterija za selekciju studenata. Prvi su ocjene iz relevantnih kolegija na studiju digitalnog marketinga, onih koji su u najvećoj mjeri povezani s njihovom sposobnošću pružanja usluga koje platforma nudi. Sljedeći kriterij su procjene njihovih profesora i mentora, a posljednji je samoprocjena – studenti su imali priliku sami procijeniti svoju vještinu izrade web-stranica, postavljanja Google AdWords kampanja, vođenja projekata itd. Konačna ocjena izvedena je ponderiranjem navedenih kriterija – objašnjava M. Fraculj.

Spaja klijente i studente

Studentske prakse pokazale su se kao izuzetno učinkovit alat, ali sadašnji sustav ima dosta izazova. Ako su prakse ograničene samo na ljetne mjesece, ne postoji kontinuitet, studenti izađu iz ritma i dobar dio sljedeće prakse provedu učeći zaboravljeno, ako pak ostanu raditi, zanemare studij. S druge strane postoji velik spektar poslova koje studenti viših godina mogu kvalitetno raditi uz pravilnu superviziju. Primjerice, mnoge male tvrtke nemaju adekvatne web-stranice i osnovne kampanje na tražilicama i društvenim mrežama jer su takvi poslovi jednostavno premaleni za ionako premaleni broj digitalnih agencija na tržištu.

Ako vlasnici nemaju zavidnu informatičku pismenost, jedini preostali izbor je čuveni “susjedov mali” koji će vam obećati sve, a napraviti najčešće više štete nego koristi. Rješenje za ova dva problema je platforma koja spaja klijente i studente zainteresirane da uz studij i mentorstvo svojih profesora i agencijskih profesionalaca zadovolje ovu tržišnu potrebu, što upravo rješava ovaj koncept, odnosno tvrtka Digital Talents. Jer studente se spaja s potencijalnim klijentima i mentorira ne samo u tehničkim već i u poslovnim vještinama, a sve to bez ugrožavanja njihovih obaveza na studiju. Ovakve platforme bit će standard u budućnosti i jako sam ponosan na to što smo u Algebri pronašli partnera za ovakav vizionarski projekt, kaže Davor Runje iz Drapa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije