Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napeti odnosi

Rusi: Amerikanka je 'pukla' i izbušila rupu u ISS-u, NASA: Lažete

Les astronautes de la Station Spatiale fêtent Halloween
Foto: ROSCOSMOS via Bestimage/PIXSELL
19.08.2021.
u 08:21

Međunarodna svemirska postaja dosad se smatrala izuzetkom u inače napetim odnosima između Rusije i SAD-a

Ruska novinska agencija TASS objavila je tekst u kojem se tvrdi kako je američka astronautkinja Serena Auñón-Chancellor zapala u psihički nestabilno stanje te je izbušila rupu na Međunarodnoj svemirskoj postaji kako bi se posada misije ranije vratila kući. Ta prilično nevjerojatna tvrdnja dio je velikog teksta pod naslovom Dvanaest američkih tvrdnji protiv Roskosmosa i odgovori na njih. NASA je to odmah demantirala, očekivano, no priča je očito vrlo zanimljiva i isto toliko bizarna. Tim više što dolazi od neimenovanog izvora unutar Roscosmosa koji tvrdi da je Auñón-Chancellor izbušila vozilo Sojuz MS-09.

Malo znanja o Sojuzu

No, činjenica je da su senzori na postaji primijetili smanjenje tlaka u jednom od modula što je bila posljedica rupe od 2 mm, o čemu je izviješteno u kolovozu 2018. Amerikanci su tvrdili te i dalje tvrde da je rupa nastala na Zemlji za sastavljanja letjelice, a Rusi tvrde da je nastala u svemiru “djelovanjem američke astronautkinje”. Dalje se u ruskom izvješću tvrdi kako je Auñón-Chancellor zadobila trombozu u veni, odnosno stvorio joj se krvni ugrušak u vratnoj žili, što dotad nije bilo zabilježeno kod astronauta. Zbog toga je, kako ruski neimenovani izvor tvrdi, zapala u akutnu psihičku krizu te je napravila rupu na postaji kako bi ubrzala povratak na Zemlju. Ipak, osim tih tvrdnji, nema nikakvih materijalnih dokaza o tom navodnom događaju, pa čak ni snimke kamere koja je, kako izvor kaže, čudnovato prestala raditi upravo u to vrijeme.

I uz to, Amerikanci su odbili pristupiti ispitivanju na poligrafu. Rusi tvrde i kako je čak osam rupa bušeno u modulu, no tek je jednom oplata i probijena. To svjedoči kako su rupe bušene za bestežinskog stanja, a to je činio netko s malo znanja o Sojuzu MS-09, što bi značilo da to sigurno nije bio ruski astronaut. NASA, naravno, sve te tvrdnje odbija. “NASA-ini astronauti, uključujući Serenu Auñón-Chancellor, iznimno su cijenjeni i poštovani, služe svojoj zemlji te neprocjenjivo pridonose agenciji. Podržavamo Serenu i njezino ponašanje u profesionalnom smislu. Ne vjerujemo da ima bilo kakve vjerodostojnosti u tim optužbama”, napisala je u petak na Twitteru Kathy Luedens, voditeljica ljudskih letova u svemir. Bill Nelson, administrator NASA-e, pridružio se navodeći da se potpuno slaže s njezinom izjavom.

“Potpuno podržavam Serenu te ću uvijek podupirati naše astronaute”, napisao je Nelson. Teško je vjerovati da je time kraj takvim spačkama jer se Međunarodna svemirska postaja smatra izuzetkom u općenito napetim geopolitičkim odnosima koji vrijede između Rusije i Sjedinjenih Država na Zemlji.

O kome je točno pisala?

Ipak, Rusija je nekoliko puta istaknula namjeru da se povuče iz programa Međunarodne svemirske postaje do 2025. godine, vjerojatno zbog rastuće militarizacije svemira što sve pridonosi narušavanju odnosa dviju sila u svemiru gdje su zapravo, iznimno dobro funkcionirali. Inače je Serena Auñón-Chancellor bila dijelom ekspedicije 56/57 koja je krenula 6. lipnja 2018. s planom da traje šest mjeseci. Završila je gotovo po planu – za 196 dana, 17 sati i 49 minuta. Američka je astronautkinja tom prilikom na Međunarodnu svemirsku postaju otišla kao liječnica, a 2. siječnja 2020. u New England Journal of Medicine objavila je studiju o pojavi krvnog ugruška kod jednog astronauta čije ime nije u studiji objavljeno zbog čuvanja privatnosti. Mediji citiraju njezine izjave kao glavne autorice studije, no nije bilo tvrdnji da se zapravo radi upravo o njoj.

Video: Trenutak potresa u Petrinji

Komentara 10

RE
reborn
08:50 19.08.2021.

Zanimljivo... Čini mi se kako je ruska priča i te kako moguća (iako to ne znači da je istinita), a američka priča zvuči kao zataškavanje: kamera koja je čudom prestala raditi, znanstveni izvještaj o liječenju ugruška u svemiru iako u službenom (NASA-inom) izvještaju nema spomena o tome da je netko imao krvni ugrušak. Ostatak priče - da je tlak u Sojuzu pao zbog pokušaja sabotaže američke astronautkinje-liječnice u napadaju panike (zbog spoznaje o ozbiljnosti situacije i nemogućnosti odgovarajućeg liječenja), kao i priča kako je bilo više udaraca - pokušaja probijanja oplate broda su same po sebi neprovjerive, no ruska priča se bolje slaže sa američkom. U ostalom - amerikanci ni ne nude svoju verziju priče nego samo - "Rusi lažu".

Avatar Golum
Golum
10:42 19.08.2021.

6 mjeseci bez sexa...strašno

YE
yelloman
08:40 19.08.2021.

Rusi lakše lažu nego što dišu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije