Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Korlević o milijarderima u svemiru: To je glancanje ega, a po izgledu rakete, bilo bi tu posla za Freuda

- Treba li zbilja dati četvrt milijuna dolara za biti ispaljen, biti tri minute u nečemu što je bestežinsko stanje i pasti na isto mjesto od kuda si i krenuo. Upitno je čemu to služi - govori Korlević
20. srpnja 2021. u 23:59 62 komentara 11162 prikaza
Korado Korlević
Pogledajte galeriju 1/2

Devet dana nakon vlasnika Virgina Richarda Bransona, u svemir je poletio i najbogatiji čovjek na svijetu, vlasnik Amazona milijarder Jeff Bezos. Njihovo oduševljenje ne dijeli slavni hrvatski astronom Korado Korlević, koji kaže kako Bezosu ne bi škodila psihoanaliza, a za Bransona veli kako u svemiru nije ni bio.

'MI SMO PLATILI MANJE' Hrvat s ulaznicom za svemirski let Richarda Bransona: Priznajem da se malo bojim

- Kada pričamo o trojici multimilijardera koji se natječu za odlazak u svemir i pitate kakva je znanstvena vrijednost, to je kao da pitamo trojicu velikih jahtaša koja je znanstvena vrijednost njihove jahte. Radi se o glancanju ega i pokazivanju koji je veći. Sada znamo da je od Bransona na 80 kilometara, od Bezosa na 110, a Musk je poslao auto na 50 milijuna i namjerava on otići tamo, tako da već imamo rang listu - govori Korlević.

Na pitanje govori li i oblik rakete nešto o Bezosu, odgovara da je prava šteta da Freud nije živ.

- On bi sada tu svu trojicu bogataša, a za Bezosa čak i po formi rakete rekao da je njegova teorija potpuno u pravu - kaže Korlević.

I Bezosovu i Bransonovu misiju smatra besmislenom.

I- Možda kada se priča o nekom turizmu. Treba li zbilja dati četvrt milijuna dolara za biti ispaljen, biti tri minute u nečemu što je bestežinsko stanje i pasti na isto mjesto od kuda si i krenuo. Upitno je čemu to služi. Gdje treba otići za zbilja proći atmosferu i napraviti neki posao, da brzo moraš napraviti neku sliku i onda smo tu negdje oko 300 kilometara. Rakete za sondažu koje to rade, obično idu do 700 kilometara. Ovo je: idemo malo vidjeti puta pa ćemo negdje na koktel partyjima pričati kako nam je bilo štos i zašto imamo astronautska krila. 

idu preko granice svemira Svemirski turizam: je li Bezos bolji od Bransona?

Na pitanje je li istina da Branson zapravo nije ni bio u svemiru, odgovara:

- Ako uzmemo jednu nategnutu odluku Američke avijacije iz 50-ih godina, oni su svemir stavili na 80 kilometara. Onda da. Ali ako mogu pitati Glas Istre iz Pule, onda mu je na 35 bilo dovoljno. 

Upiran zašto svi milijarderi moraju u svemir, napominje da nisu svi isti.

- Ako pogledamo ipak, nakon svega što je napravio i loše, direktor Microsofta je odlučio da će milijarde dati u  borbu protiv malarije. Nisu svi milijarderi tamo. Waren Buffet je dao ogroman novac u istraživanja u medicini i zdravstvo. Nisu svi u istom košu. 

Korlević kaže da on ne bi htio biti svemirski turist.

- Trebam li se zaista ići ozračiti, dovesti u dodatni rizik, recimo da ne. Naravno da me privlači, ali ne da me drugi voze. Htio bi ja biti za volanom. Kao što bi htio biti pilot i kao što više ne smijem voziti motocikle. Previše je opasno.

 

otkrio gdje je za valentinovo
Grašo progovorio o vezi s Hanom Huljić, ali i puncu Tončiju: 'Svaka spačka može bit' fatalna za njega'
CVH
Pametni sustavi poboljšavaju sigurnost na cestama
Najčešći uzrok prometnih nesreća su ljudske pogreške, a ovo su sustavi koji to pokušavaju ispraviti
 • Avatar intimus500
  intimus500:

  staviti xspace u kos sa ova dva je cista ludost ... pogledaj njihove ciljeve, sto sve rade i sto su postigli pa ce ti biti jasno da im "svemirski turizam" nije u primarnom planu.

 • Hubrvi:

  Korlevic, kao i mnogi t.zv. "komentatori", te i mnogi "novinari" su spezifican primjer jala, bahatosti i napuhanosti i primitivizma dijela Hrvata. Ako si netko takav let u svemir moze priustiti i platiti za to tih 250 tisuca dolara, onda je ... prikaži još! to njegova stvar. Ako je taj let za njega neponovljivi uzitak, onda je i to u redu. A diskusije koliko je to za znanost dobro i sto to znanosti donosi su promasene. Oni ne lete u svemir radi znanosti, nego iz vlastitih razloga. I to je u redu.

 • antes:

  Malo ste pretjerali nazivajući g.Korlevića slavnim. Koliko znam on voli i propagira astronomiju, a slava je nešto drugo. Ovdje iznosi svoje negativno mišljenje o izletu bogataša do granice svemira. Pri tome zaboravlja, da ti ljudi troše vlastiti novac za vlastito ... prikaži još! zadovoljstvo. Neumjesno je to komentirati. Zvuči kao seoska bakica, koja kritizira susjeda, jer je kupio veliki automobil. Ako Večernji potiče ovakve tračeve, da bi povećao interes publike, ne treba na to i nasjesti.