Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIGLA I NOVA VARIJANTA

Lambda-varijanta iz Južne Amerike sada se prati i u Europi

Drive in testiranje na koronavirus u prostoru nekadašnje vojarne Luščić
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
12.07.2021.
u 21:45

Kolarić: Nema još dovoljno podataka o uspješnosti cijepljenja protiv lambde ni je li taj soj opasniji od delte

Za mjesec dana delta-soj koronavirusa postat će dominantan soj u EU, predviđaju izvješća ECDC-a, a širi se još jedan soj. Južnoamerički lambda-soj prvi put se javio u kolovozu 2020. u Peruu, da bi prošlog mjeseca ondje bio potvrđen u 81% slučajeva. Zabilježen je u SAD-u, Kanadi, Izraelu, ali i Njemačkoj, Španjolskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

– S obzirom na brzinu širenja tog soja koji je u Južnoj Americi postao dominantan, Svjetska zdravstvena organizacija ga je dodala na listu “varijanti virusa koje se aktivno prate” (engl. variant of interest). Nema još dovoljno podataka o tomu kolika je uspješnost cijepljenja u zaštiti od tog soja niti ima podataka da je opasniji od delta-soja – kazao nam je epidemiolog prof. Branko Kolarić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Širenje lambde donekle se povezuje s činjenicom da se u južnoameričkim zemljama najviše koriste kineska cjepiva koja su manje učinkovita. Neka istraživanja sugeriraju da su mRNA cjepiva učinkovitija.

– Mislim da nema više razloga za zabrinutost nego prije no što smo znali za ovu varijantu. Nema razloga misliti da je ovo sada nešto gore od delta-soja – kazao je Nathaniel Landau, mikrobiolog na NYU Grossman School of Medicine za New York Times.

VIDEO Što je zapravo delta soj koronavirusa i koliko je opasan?

Komentara 4

Avatar Bayaz the magi
Bayaz the magi
22:18 12.07.2021.

Lambada, ljetni hit! Macarena je sljedeća. A onda na jesen Gangnam soy!

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
22:54 12.07.2021.

evo i Lambade ha,ha,ha ubrzo ce i Mississipi variante ha,ha,ha

Avatar Tombstone
Tombstone
22:30 12.07.2021.

A epsilon, zeta, eta, theta, jota, kapa???? Te ste preskocili ili? Vjerovatnije je da globalisti i novinari koji smisljaju ove lazi u stvari ne poznaju grcki alfabet, odnosno po obrazovanju su blizu Greti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije