Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOGOMETAŠ GOIDINE

'Bio sam bezimeni dječak pa postao zvijezda. Od nagrade za osvajanje KVG-a mogao sam uzeti fićeka'

Zagreb: Dolazak uzvanika na skupštinu Dinama
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
09.01.2024.
u 10:55

Marijan Čerček tek je napunio 18 godina, bez imalo je straha uskočio "u vatru" u svojem prvom službenom nastupu za prvu Dinamovu momčad, i to odmah u – finalu Kupa velesajamskih gradova. I proparao mrežu Leeds Uniteda tako što je sa svojih 168 cm nadvisio iskusnoga i proslavljenog engleskog braniča, 191 cm visokog Jackieja Charltona

Marijan Čerček, legendarni igrač Dinama i Zagreba, na prvo mjesto izbora za Večernjakova nogometaša godine stavio je Brunu Petkovića, a na drugo mjesto Luku Modrića.

– U ovom trenutku Petković je moj prvi izbor. To je igrač koji je prošle godine svojim igrama i pogocima donio Dinamu naslov. Imao je i zapaženu ulogu u hrvatskoj reprezentaciji – istaknuo je Čerček.

HNL je podcijenjen

U vašem izboru dosta je igrača iz HNL-a?

- Mislim da je HNL dosta podcijenjena liga, a riječ je o ligi koja je ove sezone izuzetno zanimljiva. U svoj izbor stavio sam Melnjaka koji je bio najzaslužniji što je Hajduk osvojio domaći kup. Jurica Pršir je pak bio glavni igrač Gorice i svojim igrama je uvelike pridonio da mu momčad ostane u ligi. Ove sezone Gorica je jedan ozbiljan klub koji je zagorčio život Dinamu, Hajduku, Rijeci.

GALERIJA Hrvatski i crnogorski navijači naguravali su se u Gružu

Zagreb: Dolazak uzvanika na skupštinu Dinama
1/12

Dinamo će imati tešku zadaću da obrani naslov?

– Meni je drago da je liga jaka i neizvjesna. Jer, osim Hajduka i Dinama, tu je i opasna Rijeka koju je posložio Jakirović, a danas je uspješno vodi Sopić. Uz dva-tri pojačanja, Rijeka bi se mogla itekako umiješati u borbu za naslov. Bit će jako napeto, a nadam se da ću uspjeti pogledati sve Dinamove utakmice u Maksimiru, uživo. Bez obzira na moje godine, ne smeta mi ni loše vrijeme ni hladnoća. Mene samo bolest može spriječiti da ne odem na utakmicu u Maksimir.

Dinamo je jedini još ostao u Europi?

– To je nekakva realna slika svake sezone. Betis je opasna prepreka. Riječ je o solidnoj španjolskoj momčadi koja je trenutačno u maloj krizi, što bi Dinamo mogao iskoristiti. Ne vjerujem da će europske utakmice poremetiti ritam Dinama. Što bi rekli engleski, talijanski ili španjolski klubovi koji igraju svaka tri dana? Tu nema mjesta umoru – kaže Čerček.

Opet, objektivno, teško će Dinamo osvojiti europski trofej?

– S jedne strane mi je drago što moja generacija još uvijek ima taj osvojeni Kup Velesajamskih gradova, a s druge strane vrijeme je da nas netko nadmaši. Naravno, najsretniji bih bio kada bi Dinamo osvojio europski kup.

Marijan Čerček tek je napunio 18 godina, bez imalo je straha uskočio "u vatru" u svojem prvom službenom nastupu za prvu Dinamovu momčad, i to odmah u – finalu Kupa velesajamskih gradova. I proparao mrežu Leeds Uniteda tako što je sa svojih 168 cm nadvisio iskusnoga i proslavljenog engleskog braniča, 191 cm visokog Jackieja Charltona, za vodstvo plavih 1:0 u 39. minuti! Zadivljeni su, ali i tužni britanski izvjestitelji primijetili da Charltonu ni do ramena nije dosezao, ali ga je nadmašio u duelu. Čerček je bio "skriveni as" Ivice Horvata, koji je na trenerskoj klupi naslijedio Branka Zebeca. Upravo ga je Horvat promovirao u udarnu momčad i to tako što ga je bez ikakve ograde lansirao u finalu protiv Leedsa. Kakav je to samo trenerski pogodak bio!

VEZANI ČLANCI:

– Ni u snu nisam očekivao da ću zaigrati. U prednosti je bio Marijan Novak koji je do tada bio nezamjenjiv. No, očigledno sam se treneru Horvatu dopao na pripremama i gurnuo me u vatru. Naravno da mi je taj pogodak ostao najdraži u karijeri. Bio je moj prvi pogodak za Dinamo i još k tome jako bitan. Možete misliti kako mi se život promijenio nakon tog pogotka. Od bezimenog dječaka postao sam preko noći velika zvijezda. Nagrada za osvajanje Kupa velesajamskih gradova bila je milijun ondašnjih dinara, za to si mogao kupiti fićeka koji je onda košta 950.000 dinara – istaknuo je Čera.

Kako to da nikad u karijeri niste otišli u inozemstvo?

– U moje vrijeme nije se moglo u inozemstvo dok se nije napunilo 28 godina. S 26 godina prešao sam iz Dinama u Zagreb. Bilo je ponuda, najkonkretnija od Evertona, ali ispalo je da nikad nisam otišao iz Zagreba. I nije mi krivo zbog toga. Onda se više igralo sa srcem, igralo se za svoj klub, a primanja su bila nešto bolja od ljudi koji su radili. O transferima da i ne govorimo. Kad se jedan igrač prodao za 100.000 dolara, to je bila znanstvena fantastika.

Kako je bilo igrati za Zagreb protiv Dinama?

– Sjećam se jedne utakmice u Kranjčevićevoj. Poveli smo s 1:0, no Dinamo je najprije izjednačio omjer, a zatim i poveo s 2:1. Nismo se predavali, štoviše, svejednako smo napadali, pa je na meni načinjen jedanaesterac. Još prije utakmice dogovorili smo se da ću, bude li dosuđen jedanaesterac za Zagreb, ja biti izvođač najstrože kazne. Dinamova vrata branio je Željko Stinčić, moj prijatelj, koji me je poznavao, što se kaže, u dušu. Nakon što je sudac dosudio jedanaesterac, odmah mi je prišao i, onako usput, savjetovao: "Stari, nema frke, ti pucaj u lijevi, a ja ću se baciti u desni kut!" Hm, hm, idući prema lopti, misli su samo letjele. Šali li se to Stina ili misli ozbiljno? U trenu sam odlučio: loptu ću uputiti baš u onaj kut u koji će se, kako je baš najavio, baciti Stina. I dobro je što sam tako postupio, jer se Stina bacio u kut koji je meni preporučio – priznao je, uza smiješak, Čerček svoje lukavstvo.

VEZANI ČLANCI:

Za reprezentaciju bivše Jugoslavije odigrali ste samo jednu utakmicu?

Ustvari odigrao sam tri. Ali, dvije se vode kao reprezentacija Beograda, a ustvari bila je to reprezentacija Jugoslavije. Tu jednu službenu utakmicu za bivšu Jugoslaviju igrao sam protiv bivšeg Sovjetskog Saveza. Šteta što me ozljeda koljena zaustavila. Trebao sam biti prva opcija u reprezentaciji za Europsko prvenstvo u Italiji 1968. godine. Umjesto mene u momčad je upao Ilija Petković koji je sjajno odigrao u prijateljskom susretu protiv Francuske i ja sam otišao u zaborav. A ozlijedio sam se na prvenstvenoj utakmici u Rijeci, nakon oštrog starta Gasparinija.

Vrijeme za europsku medalju

A kako će Hrvatska ove godine na Europskom prvenstvu?

Vjerujem u dobar rezultat. Nakon srebra i bronce na Svjetskim prvenstvima, vrijeme je da i na Europskom prvenstvu osvojimo medalju. Imamo odličnog izbornika, kvalitetne igrače, a dolaze i mladi dobri igrači. U svakom slučaju bit će zanimljivo. Imat ćemo i veliku podršku navijača. Što se tiče naše skupine, najviše se bojim Albanije. To je reprezentacija koja je potpuna nepoznanica. O Španjolskoj i Italiji sve više-manje znamo – zaključio je Čerček.

VEZANI ČLANCI:

Nakon igračke karijere nije ostao u nogometu, ni kao trener ni kao menadžer. On je mirovinu zaslužio radeći u JANAF-u.

– Moja je mirovina isključivo od ovoga što sam radio. Što se tiče radnog staža koji sam imao u Dinamu, a poslije u Zagrebu, to je zanemarivo. Sasvim drugačije se uplaćuje u mirovinske fondove iz klubova, a drugačije iz firmi. Mene je spasilo to što sam radio u JANAF-u, jer mislim da je to najjača firma u Hrvatskoj. Meni je, na sreću, Bog dao talent za nogomet. Drugi su škole završili, pa su profesori, liječnici, odvjetnici, ovisno za što su se opredijelili. Od prvog dana znao sam da ću igrati nogomet i uz mukotrpni rad dogurao sam do tu gdje jesam – rekao je Čerček.

Cijela karijera stala u dva kluba

Rođen je 3. veljače 1949. u Zagrebu i cijelu je svoju karijeru proveo u dva najpopularnija zagrebačka kluba – Dinamu i Zagrebu! Za plave je igrao do 1975. godine upisavši 226 natjecateljskih utakmica uz 35 pogotka. Uz Kup velesajamskih gradova osvojio je i jugoslavenski kup 1969. U dresu Zagreba igrao je od 1975. do 1982. Za jugoslavensku je reprezentaciju upisao jedan nastup. Nakon završene je igračke karijere neko vrijeme bio trener u maksimirskoj nogometnoj školi Hitrec-Kacian. Popularni Čera bio je sjajan dribler, odličan tehničar, krasili su ga eksplozivni juriši po desnoj strani, bio je okretan, probojan. Treneri su voljeli što je uglavnom igrao "na prvu loptu", uglavnom je koristio udarac punom nogom. Prošao je kompletnu maksimirsku nogometnu školu, a još je i u tim juniorskim danima s jednakim uspjehom igrao na svim mjestima u napadu

Čerčekovih deset:

Bruno Petković (Dinamo)  10

Luka Modrić (Real Madrid)  9

Joško Gvardiol (Manchester City)  8

Josip Mišić (Dinamo)  7

Marcelo Brozović (Al-Nassr) 6

Mateo Kovačić (Manchester City) 5

Andrej Kramarić (Hoffenheim) 4

Dario Melnjak (Hajduk)  3

Martin Baturina (Dinamo) 2

Jurica Pršir (Gorica)  1.

 

Komentara 1

BL
blekpanther
21:41 09.01.2024.

Ma jel moguće Čerček nije birao Livaju. Jeli se to smije činiti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije