Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.06.2011. u 09:00

Šteta što su zbog propusta na Rivi homofobi pobijedili

Split se ipak osramotio! Doduše, ne kao Beograd lani, kad su za višesatnog ratnog stanja stotine ljudi bile ozlijeđene, a šteta se procjenjivala u milijunima eura. Ni u Zagrebu prvi put nije bilo puno bolje.

No, i sami sudionici splitskog Gay Pridea ističu da se povorka ipak prvi put prošetala gradom, pa je i to za organizatore i aktiviste kakav-takav uspjeh. A i za splitsku policiju koja se očito pripremila za taj događaj visokog rizika, pa je šteta što je propustom ili lošom procjenom na samoj Rivi bilo omogućeno da dio nasilno raspoloženih homofobnih Splićana ugrozi sigurnost dvjestotinjak sudionika povorke, novinara i promatrača.

Činjenice da je dovedeno oko 400 policajaca iz osam policijskih uprava, da su povorku i bliži okoliš snimali kamerama sa zemlje i iz zraka nadzirući kolonu i iz helikoptera, da su sugerirali zatvaranje nekih kafića i točenje pića u plastičnim čašama, da je preventivno uoči polaska povorke privedeno pedesetak osoba... govore nam da su u policiji ozbiljno shvatili i dobro procijenili raspoloženje Splićana.

A među njima su i neki viđeniji javno iskazivali netrpeljivost prema takvom načinu pokazivanja i borbe za prava i slobode pojedinaca i time dali poticaj i nasilnički raspoloženim homofobima. I prvi hrvatski Gay Pride u Zagrebu prije devet godina nije prošao bez krvi i suza.

U evidencijama su ostala zabilježena 32 ozlijeđena i 137 uhićenih, ali je održan uz ne samo verbalnu organizacijsku podršku ondašnjih vladajućih političara i drugih javnih osoba. I unatoč uvjeravanju splitskih gradskih vlasti da se neće dogoditi ništa zbog čega bi se trebali sramiti, to se ipak dogodilo.

Grad koji svakog ljeta ugošćuje ljude iz svih krajeva svijeta nije se afirmirao kao grad koji tolerira različitosti. Iako je splitski Gay Pride, s gostima iz Srbije, Slovenije te uz neznatan broj javnih osoba koje su ih podržale, okupio jedva dvjestotinjak ljudi, dio Splićana ni to nije bio u stanju tolerirati ili barem ignorirati ako ne znaju drukčije.

Iako je i prva šetnja Splitom nešto, jučer ipak nije bilo lako biti drukčiji u Splitu. A sutra, to tek treba vidjeti.

Ključne riječi

Komentara 757

DO
dobritza
16:29 13.06.2011.

kroejšija, good night, dobro nam došla u srednji vijek. tu ti je negdje i mjesto.

Avatar feudalac
feudalac
09:55 12.06.2011.

ST = BG

JB
josip broz
23:54 13.06.2011.

split se nije osramotio, svaka mu cast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?