Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
početak Domovinskog rata

U Pakracu se prije 23 godine dogodio prvi oružani sukob

Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
1/3
28.02.2014.
u 19:18

Okrugli stol je uz Udrugu organizirao Hrvatski institut povijesti i Hrvatski memorijalno dokumentacijski centar te Grad Pakrac

- Prvi izlazak JNA na ulice dogodio se u Pakracu  i prvi sukob s hrvatskim policijskih redarstvenih snaga bio je ovdje. Srećom nije bilo poginulih, ali je bilo ranjenih. Naime, 1. Ožujka dogodi se  napad na policijsku postaju  i ona je nakratko pala u srpske ruke, ali je vraćena nazad brzom intervencijom specijalne policije – podsjetio je Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakrac i Lipika na današnjem okruglom stolu održanom u Pakracu u prigodi  23.obljetnice početka Domovinskog rata u Hrvatskoj pod nazivom "Uloga Pakraca i Lipika u Domovinskom ratu".

Okrugli stol je uz Udrugu organizirao Hrvatski institut povijesti i Hrvatski memorijalno dokumentacijski centar te Grad Pakrac. Pakrački gradonačelnik Davor Huška ovom prigodom je podsjetio da je prije sedam godina u Pakracu bio organiziran okrugli stol o početku Domovinskog rata u Pakracu, a da su se ponovno odlučili na organiziranje ovakvog skupa zbog izjave predsjednika Vlade Zorana Milanovića 27.prosinca prošle godine.

- Govoreći o ukidanju nekih bolnica na sjednici Vlade predsjednik Milanović je rekao da vukovarska i kninska bolnica neće biti ukinute jer te bolnice i gradovi zaslužuju posebna pijetet i status. A gdje je tu Pakrac, gospodine predsjedniče?  Zato ovim okruglim stolom želimo podsjetiti što se događalo u Pakracu, kazao je gradonačelnik Huška.

Župan Alojz Tomašević istaknuo je da se nikada ne smije zaboraviti ono što se događalo 1991.godine te da je ponosan što je i sam bio sudionik ostvarenja hrvatskog stoljetnog sna. Ponosne trebaju biti i sadašnje generacije mladih čiji su očevi, djedovi, stričevi i drugi stvarali povijest, poručio je dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

- U Pakracu je došlo do prvog oružanog sukoba, nakon toga je slijedio niz takvih sukoba  između pobunjenih Srba i legalnih snaga hrvatske policije. U Pakracu se dogodio uvod u velikosrpsku agresiju i uvod u ratu. Oružani sukob u Pakracu 1.ožujka trebao je biti jedan od niza sukoba koji su trebali dovesti do uvođenja izvanrednog stanja, a to se nije dogodilo jer je nastala otvorena agresija – objasnio je dr. Nazor.

>> 'Vesna Pusić mora objasniti vjeruje li da su Hrvatska i Srbija jednako krive za rat'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije