Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVANREDNI PROGRAM

VIDEO Trenutak u Lilićevoj karijeri koji je promijenio povijest: Pogledajte kako je objavio da je umro Tito

Foto: Privatna arhiva
1/6
25.07.2023.
u 10:16

U svojoj autobiografiji "Bez reprize" podsjetio se tih dramatičnih dana, a rekao je i da Televizija Beograd nije htjela preuzet njegovu vijest već su svoju emitirali 30-ak sekundi kasnije

Televiziski velikan Miroslav Lilić preminuo je u 80. godini života, a iza sebe imao je karijeru dugu 43 godine. U mirovinu je otišao 2009. godine, ali je cijelo vrijeme pratio što se događa u televizijskom svijetu.

U te duge 43 godine u ovome poslu proživio je i odradio svašta, a možda se i najviše pamte trenuci objave smrti Josipa Broza Tita narodu Jugoslavije 4. svibnja 1980. godine. Avaz piše da je Lilić znao pet mjeseci ranije da će on biti taj koji će narodima Jugoslavije priopćiti vijest, a u svojoj autobiografiji "Bez reprize" podsjetio se tih dramatičnih dana.

- S režiserom i urednikom Nedjeljnog popodneva Sašom Zalepuginom dogovoreno je da kad mu se kaže da prekine emitiranje emisije, odreže sliku na dva prazna stolca koja su bila pripremljena u studiju… Došla je vijest i odmah smo prekinuli program. Stoje ta dva stolca. Uzeo sam Tanjugovu vijest bez prepisivanja i krenuo prema studiju. Gledam u kameru, pali se crveno svjetlo, čitam:

"Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Predsjedništvo Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije radničkoj klasi i narodima Jugoslavije: umro je drug Tito…". Pročitao sam vijest, gledao još par sekundi u kameru i htio ustati sa stolca. No, na svoj užas shvatim da na sebi imam plave traperice koje sam zaboravio zamijeniti crnim hlačama!

VEZANI ČLANCI

Ostanem sjediti, režiser me drži u kadru i dodam što mi je prvo palo na pamet: "Poštovani gledatelji, od ovog trenutka Jugoslavenska radiotelevizija započinje emitiranje izvanrednog programa. - prisjetio se Lilić.

Taj izvanredni program trajao je pet dana, a sadržavao je uglavnom dokumentarne i igrane filmove o Titu. Isto tako, rekao je da Televizija Beograd nije htjela preuzeti našu objavu vijesti, već su oni svoju emitirali 30-ak sekundi poslije nas.

1/35

Sve europske televizije, od Austrije, BBC-a, Njemačke, Švedske – njih tridesetak – prenijele su tu vijest.

- Svijet je bio iznimno zainteresiran. I na Euroviziji su objavili kako čitam vijest o Titovoj smrti s velikim naslovom "Tito je mrtav"  - prisjetio se Lilić.

VIDEO Odlazak televizijskog velikana: Preminuo je Miroslav Lilić

Komentara 9

Avatar Stradun
Stradun
11:15 25.07.2023.

Stariji će ovo znati, a mlađi neka nauče: U onim vremenima SFRJ , u strogo kontroliranim malobrojnim medijima, mogli su raditi samo provjereni i podobni. A urednici bijahu još provjereniji i podobniji. A tko je smio priopćiti narodu najtužniju vijestjest o odlasku najvoljenijeg sina naših naroda i narodnosti ? Samo najpodobniji i najprovjereniji. Samo najpouzdaniji.

JM
JMN
11:08 25.07.2023.

Odlaze funkcioneri jedan po jedan. Nelustrirano proletersko plemstvo. Iskliznula im je diktatura iz ruku no ostale su im sve počasti, a djeci nekretnine i sinekure.

DU
Deleted user
11:58 25.07.2023.

Pa čovjek je objavio lijepu vijest za najmanje 75% tadašnjeg stanovništva Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije