Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lucija Šerbedžija

Suprug Filip trudi se da kilometri ne stanu na put njihovoj sreći

'09.10.2008., Velika Gorica - U Sceni Gorica odrzana je premijera predstave pijani proces. filip gajic i lucija serbedzija. Photo: andrej kreutz/24sata'
Foto: 'Andrej Kreutz/24sata'
1/5
07.10.2010.
u 22:00

Glumica čiji film "72 dana" u četvrtak dolazi u kina govori o poslu, obitelji te o ocu Radi koji i ne razmišlja o tome da smanji tempo

Glumica Lucija Šerbedžija posljednjih se mjeseci posvetila u potpunosti svojoj obitelji. Njezina kćerčica Anastazija, koju od milja zove Nastja, na svijet je došla prije šest mjeseci, pa je ljeto prošlo u znaku dječjih radosti, pelena, uspavljivanja i besanih noći. Njezin suprug, 41-godišnji redatelj Filip Gajić, zbog posla ljeto nije proveo s njom. Tako je Lucija uživala u djeci, suncu i moru, a velika joj je pomoć bio njezin otac Rade koji obožava vrijeme provoditi s unucima. Kako je došla jesen, tako se Lucija morala vratiti u Zagreb, a dani joj prolaze u trčanju za klincima i svakodnevnim obavezama.

Ipak, uskoro će glumica dobiti priliku da odjene večernju haljinu i barem na nekoliko sati dječju sobu zamijeni crvenim tepihom. Naime, očekuje ju premijera filma "72 dana", koji se sljedeći četvrtak počinje prikazivati u našim kinima. U glavnoj je ulozi filma Lucijin otac Rade Šerbedžija, a redateljske palice prihvatio se njezin brat Danilo, koji je napisao i scenarij za film, pa je rad na filmu bio pravo obiteljsko druženje. Radnja filma temelji se na dogodovštinama ličke obitelji koja se suočava s egzistencijalnim problemima nakon smrti bake čija američka mirovina uzdržava sve članove. Glava obitelji, Mane, kojeg glumi Rade Šerbedžija, sa sinom Todorom (Živko Anočić) i bratom Jojom (Bogdan Diklić) smišlja zanimljiv plan: zamijeniti baku! Planom su svi oduševljeni osim Branka (Krešimir Mikić), Jojina sina, kojemu je jedina želja s djevojkom Licom (Lucija Šerbedžija) pobjeći što dalje od njih...

- Lica je gradska cura, igrom slučaja našla se u malom ličkom mjestu u ludoj obitelji Paripovića i cijeli film mašta o tome da će uskoro s Brankom otići i otputovati u neki bolji i normalniji život - uvela nas je u svoju ulogu Lucija, te dodala: - Moj lik je vezan uz Branka i sve scene su uglavnom s njim. Lako ih je bilo glumiti jer je Krešo Mikić partner za poželjeti. To sigurno znaju svi koji su nešto s njim radili. On istražuje, predaje se i ufura tristo posto u ulogu, beskrajno je iskren, šarmantan i talentiran, pa partneru preostaje samo da mu se prepusti i bude tu.
Osim što je uživala u radu sa svojim glumačkim kolegom, Luciji se posebno svidjelo vidjeti brata Danila kao nadređenog - na redateljskoj poziciji.

- Danilo je divan, i kao čovjek i kao režiser. Zrači tom zen energijom koju s lakoćom prenosi i na cijelu ekipu. Iako mu je "72 dana" prvi dugometražni film, ponašao se kao da ih je režirao već 17 u najmanju ruku. Siguran je u to što radi, točno zna što želi dobiti u sceni, pa time ulijeva povjerenje, a opet je potpuno otvoren za razne savjete i uvijek će te poslušati te ako mu se svidi tvoja ideja za rješenje problema, on će je i prihvatiti - pohvalila je Lucija brata.

Svađa na setu nije bilo, pa tata Rade nije morao rješavati nikakve bratske razmirice.

- Pa veliki smo već za takve stvari, zar ne - kroza smijeh je rekla glumica.

Ideju za scenarij filma "72 dana" Danilo Šerbedžija temeljio je na anegdoti koju je čuo dok je bio u vojsci.

- Sjećam se te priče još dok je bila aktualna. Danilo je služio rok u mariborskoj vojarni 1989. godine, kada je crnogorski vojnik rekao da njegova obitelj ne radi ništa nego se brine da baba ne umre jer ima američku mirovinu. Svi smo mislili da je anegdota super smiješna. I baš je lijepo poslužila Danilu kao ideja za film. Suradnja s ocem i bratom za Luciju je bila jedno divno iskustvo, pa smo se zapitali bi li voljela u istoj profesiji jednoga dana vidjeti i dvoju djecu, te možda i s njima glumiti u nekom filmu ili predstavi.

- Nisam o tome razmišljala. Pretpostavljam da im neću braniti pokažu li interes za glumu ili režiju, ali sigurno ih neću ni gurati u tom smjeru. Slijedit ću njihove sklonosti koliko mogu i pomoći im da se razviju u smjeru u kojem oni žele - kaže ponosna mama, hvaleći se svojim anđelima: - Sergej za sada pokazuje najveći interes za glazbu i nadam se da nije "povukao" na svog tatu koji jedini u obje obitelji nema sluha. Nastja još uvijek pokazuje interes samo za mene i hranjenje.
Dok ona svoju djecu pušta da se razvijaju u smjerovima koje sami odaberu, priznaje da su njezini roditelji imali utjecaja na nju i odabir glume kao životnog poziva.

- Mama nam je bila balerina, a tata glumac i od malena smo u kazalištu i Danilo i ja. Valjda je nekako prirodno da se i sami danas bavimo takvim zanimanjima. Danas se međusobno svi savjetujemo, razgovaramo o ulogama, predstavama i filmovima, i iskreno si kažemo kako smo što napravili - objasnila je 37 godišnja glumica.

Njezin otac, koji je ovo ljeto proslavio 64. rođendan, i ne razmišlja o mirovini, a ni o smanjivanju tempa, pa se Lucija i njezin brat često nađu u situaciji da ga pokušavaju prisiliti na odmor ili da uopće ne mogu pratiti njegov tempo.

- Duracell deda! Tako ga ja zovem. Uvijek je puno radio, a i kad ne radi, nađe si neku zanimaciju pa opet nešto radi, stalno je u nekoj akciji. Malo spava i uvijek sve stigne. Ja ga gledam i umorim se gledajući taj tempo - kaže Lucija.

Ovo je ljeto također pratila očevu veliku energiju i volju kada je pokušao dogovoriti dolazak Angeline Jolie na Brijune u posjet Histrionima. Iako je taj susret propao, Rade je dobio priliku glumiti sa slavnom holivudskom glumicom, a Lucija ne može dočekati da joj otac prepriča sve detalje te suradnje.
- Ne namjeravam ići s tatom da upoznam Angelinu, dovoljno mi je da mi Rade i Lenka ispričaju kakva je osoba. Već imaju samo riječi hvale za nju - kaže Lucija.

Iako je i sama surađivala s poznatim holivudskim glumcima, kaže da baš i nema neke prevelike želje upoznavati te poznate face.

- Kad malo razmislim, ne znam za kim bih potrčala na set da ga upoznam, možda Woodyjem Allenom. Sigurno je još luđi i smješniji nego u filmovima - smatra glumica.

Djeca, obitelj, premijera novog filma, zasad su glavna Lucijina zanimacija, ali uskoro će biti spremna baciti se na nove poslovne izazove.

- Trenutačno sam još na rodiljskom dopustu, a kad se skinem, čekaju me vjerojatno neke lijepe uloge u ZKM-u, gdje sam zaposlena. Moram priznati da se veselim povratku na posao - kaže Lucija. Priznaje da je nakon rođenja sina Sergeja imala malih problema u usklađivanja privatnih i poslovnih obaveza, a u tom se području nije poboljšala ni nakon rođenja Anastazije.

- Znate kako se kaže, organizacija je najvažnija, i svi se nekako kad dođu djeca organiziraju, samo meni to nikako da pođe za rukom. I dalje sam najneorganiziranija osoba na planetu, ali se još nadam da ću se jednoga jutra probuditi i postati napokon organizirana - smije se Lucija vlastitoj nevolji.

Na pitanje pronalazi li vremena za sebe, svoje potrebe i kako to vrijeme provodi, glumica se samo slatko nastavila smijati.

Komentara 1

KA
karocagre
00:56 08.10.2010.

Jel se ovo čovjek počeo SMANJIVATI ili...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije