Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ništa ga nije slomilo

Sjećate li se Dade iz Smogovaca? Život mu je davao najteže udarce, a on ni danas ne gubi nadu

Foto: Privatni album/HRT
1/10
04.04.2020.
u 17:00

"Da, razmišljao sam o tome da Smogovci ožive na malim ekranima, ali to ovisi o našem Hrvoju Hitrecu i njegovoj volji, a i o HRT-u", ističe Alin Kavur, prvi Dado iz Smogovaca.

U moru živopisnih likova kultnih Smogovaca ulogu je ostvario i 49-godišnji Alin Kavur. Prije gotovo četiri desetljeća u legendarnoj seriji pojavio se u ulozi Nosonjina sina Dade, koji je zbog dječačke ljubavi sa svojom školskom ljubavi Marinom često upadao u nevolje. Dječačkim nestašlucima gledatelje je uveseljavao tri sezone, a nakon toga život u Zagrebu zamijenio onim u dalekoj Australiji, u Melbourneu, kamo se doselio s roditeljima kad mu je bilo 15 godina. Prije desetak godina vratio se u Hrvatsku, a dok ga nije bilo, u njegovu ulogu uskočio je Boris Mirković, koji je nedavno upravo na Alinovu inicijativu s ostatkom Smogovaca snimio videoporuke koje su Zagrepčanima u ovim teškim i neizvjesnim vremenima pružile podršku.

Foto: TOMAŽ SKALE

Bez oklijevanja
– Jednostavno sam osjetio da i ja nekako želim pomoći svima u ovoj situaciji. Najprije sam nazvao Višnju Babić i rekao joj da bi bilo ispravno i dobro da se i mi Smogovci uključimo. Višnja je velikodušno prihvatila ideju kao i Hrvoje Hitrec i tu je sve krenulo. Ubrzo smo se svi međusobno čuli mobitelom i svi su se bez oklijevanja bacili na posao – kaže nam Alin i sjetno priznaje da mu vremena snimanja Smogovaca i dan-danas nedostaju. – Da, razmišljao sam o tome da Smogovci ožive na malim ekranima, ali to ovisi o našem Hrvoju Hitrecu i njegovoj volji da napiše nove nastavke, a i o HRT-u da realizira snimanje. Siguran sam da bi to jako puno gledatelja željelo – govori nam Kavur, kojem i dan-danas ljudi na ulici postavljaju pitanje: “Jeste li vi Dado iz Smogovaca?

Foto: TOMAŽ SKALE

– Smogovci su stvarno postali prava kultna serija. I mlađe ih generacije i danas lijepo prihvaćaju, a i još su na popisu lektire pa sam svoje klince uvijek izvlačio za čistu peticu iz lektire jer sam morao dolaziti u školu odgovarati učenicima na pitanja sa snimanja. Da su Smogovci i danas popularni, vidljivo je i po društvenim mrežama i portalima. Čim ih se spomene, tu su tisuće pregleda, bezbroj lajkova i prelijepih komentara – ističe Kavur, inače samohrani otac četvero djece, a uz to i ponosan djed unuka Leona. Najstarija kći Barbara (28) i sin Ivan (27) i dalje žive i rade u Australiji, a mlađi sin Velimir (19) te najmlađa kći Laura (12) žive s njim u Zagrebu.

Foto: TOMAŽ SKALE

Bolja vremena
Odluka o preseljenju u rodni Zagreb nije bila jednostavna, no prevladao je ipak osjećaj stranca u tuđini s kojim se svih tih godina morao nositi. – Australija je predivna zemlja u svim pogledima i velikodušna prema svima, ali jednostavno život je drukčiji. Nema toliko druženja, u radno vrijeme kvartovi im izgledaju kao nama danas karantena. Opušten način života kakav imamo u Hrvatskoj nigdje nećete naći, a to je ono što me čini sretnim i glavni razlog zbog kojeg sam se vratio u Zagreb. Djeca mi svake godine dolaze iz Australije tako da tu udaljenost ni ne osjetimo – objašnjava. I sam se nedavno vratio iz Australije u kojoj su ga zatekli katastrofalni požari, a ono što je uslijedilo nakon povratka zvuči kao filmski scenarij.

– Na povratku u Hrvatsku avion je ostao u kvaru, kotači se nisu mogli uvući u zrakoplov i tri smo sata morali kružiti iznad oceana da kapetan izbaci gorivo kako bismo mogli sletjeti u Melbourne. Zatim sletim u Zagreb i zavlada epidemija koronavirusa, prije dva tjedna ostao sam bez oca, a nakon toga uslijedili su i potresi. Stvarno kaotično razdoblje, no srećom, umjesto da me to sve slomilo, samo me učinilo još jačim. Definitivno vjerujem da nakon ovog svega dolaze bolja vremena. Ljudi, kad ovo sve prođe, budimo bolji ljudi, bolji prijatelji, bolja rodbina, bolji susjedi i bolji roditelji. Ovo nam je stvarno upozorenje da volimo i cijenimo život jer ga u trenutku svi možemo izgubiti – zaključuje Alin Kavur koji se glumom ipak nije nastavio baviti. Umjesto toga pokrenuo je vlastiti biznis i danas je vlasnik firme koja se bavi taksi prijevozom i rent-a-car uslugama.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar comparator
comparator
19:29 04.04.2020.

Jedna od najboljih serija ali izgleda snimana s teškoćama jer za dobre scenarije nema sluha. .Hoću reči da je razmak između epizoda bio prevelik. Naselak je kvart tako stvaran i vjerodostojno opisan što mogu svjedočiti jer sam živio tek moždaa kilometar dalje i odnosi među ljudima su bili nevjerojatno prisni što se u nekim kvartovima baš i nije moglo dogoditi jer živjeti u zgradama i malim kućama nije isto. Tko voli Smogovce voli i tu odanost prijateljima i život pun ljubavi.

UN
Univerzijada87
02:15 03.08.2020.

Pametnjakoviću otišao je 1987 godine iz Zagreba imao je 15 godina

Avatar Mabolimekrac
Mabolimekrac
18:06 04.04.2020.

Samo je tebi bio potres i virus. Svasta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije