Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 73. godini

Preminuo Peter Green, osnivač jednog od najuspješnijih rock sastava svih vremena

Foto: profimedia
1/2
25.07.2020.
u 18:20

Više detalja najavljeno je u idućim danima.

Suosnivač Fleetwood Maca, Peter Green umro je u 73. godini, javlja Mirror. Vijest su potvrdili njegovi odvjetnici.

"S velikom tugom, obitelj Petera Greena je ovaj vikend objavila njegovu smrt", rečeno je u izjavi. Dodano je da je Peter umro mirno u snu.

1/1

Više detalja najavljeno je u idućim danima.

Glazbenik je rođen u Londonu, a osnovao je Fleetwood Mac 1967. godine, bend koji je smatran jednim od najboljih i najuspješnijih rock sastava svih vremena.

Green je napustio Fleetwood Mac nakon posljednjeg nastupa 1970. dok se borio s poteškoćama u mentalnom zdravlju. Na kraju mu je dijagnosticirana shizofrenija i proveo je vrijeme po bolnicama na kojima je prolazio elektrokonvulzivne terapije, odnosno elektrošokove, sredinom 70-ih.

Green je bio među osam članova benda - zajedno s Fleetwoodom, Stevie Nicks, Lindsey Buckingham, Johnom McViejem, Christine McVie, Dannyjem Kirwanom i Jeremyjem Spencerom - koji su 1998. godine uvedeni u Rock & Roll Hall of Fame.

Bend se izvorno zvao Peter Green's Fleetwood Mac s Jeremyjem Spencerom. Legendarni glazbenik napisao je popularne pjesme Fleetwood Maca, Black Magic Woman i Albatross.

Ranije ove godine, umjetnici među kojima su Fleetwood, Pink Floydov David Gilmour, Billy Gibbons iz ZZ Topa i gitaristi Jonny Lang i Andy Fairweather Low nastupili su na londonskom Palladiumu, gdje su svirali za rane godine Fleetwood Mac-a i njegovog osnivača Petera Greena. Prije nego što su formirali Fleetwood Mac, Green i Fleetwood prethodno su svirali zajedno u John Mayall & The Bluesbreakers

Časopis Rolling Stone prošle godine postavio je Petera na 58. mjesto od 100 najboljih gitarista svih vremena.

Peter Green bio je u braku s Jane Samuels, no tek jednu godinu 1978., tijekom koje su dobili kćer Rosebud Samuels-Greenbaum.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Melankolija
Melankolija
19:11 25.07.2020.

Pocivaj u miru legendo

Avatar budala
budala
18:42 25.07.2020.

Fleeetwood Mac je bio najbolji upravo u njegovoj eri . RIP legendo

DU
Deleted user
19:24 25.07.2020.

Staviš stih iz "Oh well" kao posvetu istinskoj legendi rocka, a ono te obriše?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije