Naslovnica Showbiz TV

"Bogati Ukrajinac ponudio mi je da kuham za njegovu djecu"

– Prijavila sam se za posao kuhara u riječkoj putničkoj agenciji Yacht Base i u lipnju dobila prvi posao – ponosna je 35-godišnja Opatijka. Njezin prvi klijent bila je peteročlana obitelj iz Ukrajine, muž, žena i troje djece.
20. srpnja 2011. u 08:00 18 komentara 166 prikaza
'02.07.2011.,©ibenik- Srana JevtiÊ, finalistica Masterchefa.  Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL'
Foto: 'Dusko Jaramaz/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/11

Najbolju amatersku šeficu kuhinje u Hrvatskoj Srđanu Jevtić nazvali smo netom je iz marine u Trogiru na jedrilici isplovila u sedmodnevnu avanturu.

– Svaki tren treba stići obitelj iz Meksika za koju ću kuhati idućih tjedan dana. Već ih dva dana čekam na jedrilici zajedno sa skiperom jer su zapeli na aerodromu u Njemačkoj – uzbuđeno je započela finalistica Masterchefa koja ovo ljeto provodi jedreći po Jadranu i kuhajući za strane goste.

I ronilac joj donosi hranu

– Prijavila sam se za posao kuhara u riječkoj putničkoj agenciji Yacht Base i u lipnju sam dobila prvi posao – ponosna je 35-godišnja Opatijka. Njezin prvi klijent bila je peteročlana obitelj iz Ukrajine, muž, žena i troje djece, od 16, 20 i 24 godine. Na plovidbu su čarter-jahtom krenuli iz Šibenika, a u tjedan dana obišli su Skradin, Trogir, Vis, Lastovo, Hvar i Rogoznicu.

– Prvi dan imala sam malu tremu jer još nikad nisam radila ovakav posao, ali čim smo se upoznali, sve je bilo lakše – kaže Srđana i nastavlja: – Otac obitelji rekao mi je da ga ne moram ni pitati što ću kuhati, već je samo izrazio želju za mediteranskom kuhinjom. Pripremala sam im hobotnicu s temeljcem od škampa, hlapa, umak od jastoga s paštom, meso iz repa jastoga u umaku od kadulje, češnjaka i maslaca... Namirnice sam lako nabavljala. Svaku večer sišla bih na kopno i otišla po hranu za idući dan, a ljudi bi me prepoznali i nudili mi sve što su imali. No, posebnu čast imala sam kad mi je ronilac izronio kamenice, hlapove i škarpine – prisjetila se studentica mediteranske poljoprivrede. Nije propustila pokazati ni što je naučila u Masterchefu.

Kuharica u školi

– Oduševio ih je teleći kare, savršeno pečen, sočan i mekan, koji sam marinirala medom, maslinovim uljem, sjemenkama anisa i umakom od soje, a usto sam poslužila umak od prošeka i gratinirani koromač te salatu od rikole – kaže. Ograničene mogućnosti imala je samo kod pripremanja deserta jer pećnice na jahtama nisu prikladne za to.

– Desert sam napravila samo jedan dan, i to kremu od mascarponea s malinama i svježom mentom.

Glavi obitelji Srđanino kulinarsko umijeće toliko se svidjelo da joj je ponudio i posao!

– Pitao me hoću li doći kuhati u jednu školu u Švicarskoj gdje se školuju njegova djeca. Na jesen možda odem raditi onamo – oduševljeno će Srđana. Zaljubljenica u tradicionalnu kuhinju koju voli oplemeniti, i na jedrenju je koristila svaku priliku da nauči nešto novo pa je tako jedne večeri nekoliko sati provela u razgovoru s mještankom koja joj je dala recepte za crni rižoto i riblju juhu. – To su zanimljivi susreti u kojima guštam – zaključuje.

Goran Jančo je za svog partnera odabrao Croatia osiguranje
Recept za uspjeh
Vlasnik najmodernije farme svinja: Godišnje uzgojim 6000 svinja. Poduzeo sam sve da ih zaštitim

A1 izdvaja za Vas