Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.05.2017. u 13:25

Pojavljivanje nove desnice, koja će se uskoro, prema najavama, organizirati i kao stranka na nacionalnoj razini, nešto je što Plenković priželjkuje jer tako može osvajati glasače centra

Poraz Drage Prgometa u Zagrebu mali je gubitak za politiku, ali je veliki dobitak za medicinu. Samo njegovo “rukopolaganje” od šefa HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića kod mnogih još uvijek izaziva nedoumicu i zbunjenost.

Zašto je uopće kandidirao nekoga tko nije imao nikakvih izgleda ostvariti bilo kakav ozbiljniji rezultat, tko nije dobro stajao ni kod izborne baze niti imao podršku u samoj lokalnoj organizaciji? Pa, vjerojatno je računao upravo s tim animozitetom vođa zagrebačkog HDZ-a prema Prgometu: njegovom kandidaturom htio je iziritirati organizaciju koja je svojom opstrukcijom i predvidljivo lošim rezultatom otvorila vrata prema vlastitom raspuštanju.

Problem zagrebačkog HDZ-a nije samo njihova umreženost s Milanom Bandićem, već i to što Bandić privlači dio HDZ-ova glasačkog tijela. Vjerojatno nije samo slučajnost to što se na zagrebačkim okupljanjima pored Plenkovića može vidjeti Zvonko Milas, kao, recimo, na misi na sam dan izbora i prilikom davanja izjava medijima nakon objavljivanja rezultata izbora.Ovo Plenkovićevo raskrštavanje s Bandićem vjerojatno ga navodi na to da potiho navija za pobjedu Anke Mrak Taritaš. Osim što bi mu micanje Bandića olakšalo posao oko preustroja zagrebačke organizacije i pripreme Milasa za iduće izbore, izbor Anke Mrak Taritaš za gradonačelnicu maknuo bi je i iz Sabora, gdje se njezina verbalna odlučnost protiv koaliranja s HDZ-om ispriječila očuvanju stabilnosti Plenkovićeve Vlade. Vjerojatno su zbog istog razloga ljutiti na Plenkovića u zagrebačkoj organizaciji HDZ-a, jer su shvatili zbog čega im je Prgomet nametnut kao kandidat. Sami su dali Plenkoviću alat u ruke kojim će on posložiti zagrebački HDZ po svom izboru. Također, sada kompromitirani i oslabljeni Prgometovim fijaskom ne mogu pomoći Bandiću u drugom krugu koliko bi inače mogli. Doduše, gledano čisto matematički, ishod u kojem Anka Mrak Taritaš pobjeđuje Bandića samo je nagađanje u domeni nemogućeg, ali je sasvim zgodna kulisa za objasniti jedan vrlo zanimljiv segment onoga što se izgledno događa u pozadini lokalnih izbora.

Andrej Plenković
1/66

Uostalom, ionako je izbor između Bandića i Mrak Taritaš sasvim sličan biranju kojom mukom da nas se muči ili, navijačkim rječnikom, između sile i mraka. Teško da protiv Bandića ima šanse kandidatkinja kojoj se prigovara da bi Zagreb mogla voditi po “Gunja-modelu”, a nad glavom maše papirima o milijunskim iznosima koji su nestali, što je potpisala gđa Mrak Taritaš. Milan Bandić obasut je aferama i sudskim tužbama pa njemu još jedna afera ne može politički štetiti. Ali njoj može. Pogotovo što ona u kampanji govori da se ona bori protiv “ortačkog” načina poslovanja, protiv korupcije i klijentelizma, a s druge strane sama priznaje da čini isto, kao kada je na optužbe o pogodovanju odgovorila da je pogodovala zbog vremenskih rokova. To je ono kad nemate vremena pa se pozovu kumovi, rođaci i prijatelji, pa oni delaju. Pa se tako, recimo, ispostavi da je tvrtka od koje je Ivan Vrdoljak kupio stan u Osijeku u Gunji obnovila 50 kuća. Od te okolnosti do slike kako se u Zagrebu grade septičke jame po cijeni fontana ne treba imati previše mašte.

Ako postoji nešto nestabilnije i sklonije padu od Plenkovićeve preslagivačke kombinatorike, onda je to buduća zagrebačka vlast. Rekonstrukcijom zagrebačkog HDZ-a Plenković će stvoriti situaciju u kojoj će u pogodnom trenutku lako izmaknuti stolac budućem gradonačelniku. Zbog toga se previše i ne uznemirava zbog rezultata ovih lokalnih izbora. Jer, iz rezultata prvog kruga vidljivo je da se pojavio novi konkurent u gradu – a to je nova desnica okupljena oko Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića. Plenkovićeva izjava da “biračko tijelo Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića nije nužno biračko tijelo HDZ-a” zasigurno je točna – to su bivši glasači HDZ-a i oni će se teško vratiti HDZ-u. Između ostaloga, i zbog toga je potrebno novo lice u zagrebačkoj organizaciji, koje bi privuklo glasačko tijelo bliže centru. Pojavljivanje nove desnice na političkoj sceni, koja će se uskoro, prema najavama, organizirati i kao stranka na nacionalnoj razini nešto je što Plenković priželjkuje jer tako može napadati glasače centra. Njih će pridobivati već uhodanom demagogijom kako je on glavni borac protiv uspona populizma u Hrvatskoj, naročito onog desnog. Time će Plenković konačno i zaokružiti svoj projekt HDZ-a kako ga on vidi – odnosno HDZ konačno od desnog populističkog pokreta pretvoriti u stranku. To je možda i glavni rezultat ovih lokalnih izbora. Dakle, sve bitno što se moglo dogoditi na lokalnim izborima već se dogodilo. Sada samo treba izvući konzekvencije.

Komentara 5

Avatar Django
Django
17:21 27.05.2017.

Plenković izabrao Prgometa da bi naštetio Bandiću i pomogao Mrak Taritaš da pobijedi!!??? Ako je tiha želja autora i novinarski spin, malo je previše.

DA
darior
13:45 27.05.2017.

Prije da će u sektu nego stranku, no dobro. Bitno da nam Mrak ne prekrije Zagreb jer jedino što zna je zamračicati!

DU
Deleted user
15:48 27.05.2017.

To je parija a ne stranka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije