Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.06.2020. u 10:00

Od parlamenata je zatraženo da prestanu donositi akte kojima se nameće ‘povijesna istina’.

Kada je prije tri godine u Sarajevu predstavljena Deklaracija o zajedničkom jeziku na kojoj je radilo tridesetak lingvista iz cijele regije, potpisima ju je podržalo deset tisuća ljudi. Nakon jezika, na red je došla povijest. Udruženje Krokodil iz Beograda koje vodi pisac Vladimir Arsenijević pokrenulo je projekt “Ko je prvi počeo? – istoričari protiv revizionizma”.

U dvije i pol godine održavani su skupovi u Srbiji, išlo se na rezidencijalne boravke u Suboticu, Novi Pazar, Leskovac i Beograd, a studentima su organizirane tri ljetne škole. Da bi došli do završnog teksta Deklaracije “Obranimo povijest”, njeni autori (u radnoj grupi bio je i zagrebački profesor Tvrtko Jakovina) razmatrali su tridesetak verzija. Jer, sporno je, kao što to netko reče u Beogradu, bilo doslovno sve, kao što to obično i biva na ovim prostorima koje neki zovu zapadni Balkan, a neki jugoistok Europe.

U Deklaraciji su osim načelnih stavova o zločestim nacionalističkim povjesničarima koji truju međunacionalne odnose u zemljama bivše Jugoslavije objavljene i upute za ministarstva obrazovanja, znanosti i kulture, političke elite, medije, lokalne vlasti, nastavnike povijesti i povjesničare, pa čak i za sudstvo.

Tako je sucima poručeno da pri primjeni revizionističkih zakona vode računa o utvrđenim povijesnim činjenicama kako ne bi doprinosili snaženju pseudopovijesti i rehabilitaciji dokazanih kolaboracionista iz Drugoga svjetskog rata i svih odgovornih za ratne zločine u nedavnoj prošlosti.

Osim sudskih vlasti, packu su dobili i domaći i europski parlamenti. Od njih je zatraženo da prestanu donositi zakone, rezolucije, preambule i druge akte kojima se nameće “povijesna istina” i podobna interpretacija prošlosti kako se ne bi izravno uključili u prekrajanje povijesti i opasne manipulacije prošlošću.

Očito, tu se cilja i na antitotalitarističku rezoluciju Europskog parlamenta iz 2019. godine koja je praktički izjednačila komunizam s nacizmom. Tako je i Europski parlament usred Beograda optužen za povijesni revizionizam!? I to, zanimljivo, od autora projekta koji financira Europska unija. Naddržava kojom upravo predsjeda Hrvatska. Ali i naddržava koju odluke Europskog parlamenta očito ne obvezuju.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
10:20 16.06.2020.

Ovi jugonostalgićari dosadili su i Bogu i vragu. Kao uostalom i ovi mediji, kojima je glavna zadaća širenje bratstva i jedinstva. Ne jestivo.

DU
Deleted user
10:12 16.06.2020.

hrvatska i hrvati imaju apsolutno pravo na povijestnu istinu od iskona do dana danasnjeg bez obzira kakove bile te cinjenice...itd

PE
penelope11
11:22 16.06.2020.

Tko uopce dozivljava ove u EU-ropskoj uniji, oni su tumor covjecanstva bili i ostali kroz citavu svoju mracnu i zlocinacku povijest Europe. Pa Europa je bila 2000 godina pod feudalno/nazi/fasistickom cizmom u logorima, sve dok nas Amerika i civilizacija nisusu oslobodili od njih, i sada smo ponovo u logorima kada su se oni vratili na mjesto zlocina. Koja bolesna sekturina, oni imaju nesto mracno i morbidno u sebi sto nije sa ovoga svijeta. Bice su to ti reptili, illuminati, nacisticko/satanisticka sekturina o kojoj svi govore, ima tu istine, a istina je uvijek negjde izmedju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije