Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Monografija: Povijest Fotogalerije Badrov 2003-2008.

02.01.2009.
u 17:18

Nikica Badrov, vlasnica i voditeljica nedavno zatvorene Fotogalerije Badrov, obećala je za oproštaj s fotogalerijom aukciju fotografija i monografiju: “Totalna rasprodaja” održana je još u studenom, a sad je pred nama i podeblja monografija s kronologijom izložbi od 2003. do 2008.

Počelo je s legendarnom Marijom Braut, završilo s aukcijom i žalom da se zatvara salon potreban gradu koji u svakom smislu želi biti metropola kulture. No, što je tu je, rekli bi sportski komentatori. Ne treba plakati, nego izvući pouku i listanjem monografije prisjetiti se što smo imali, a izgubili.

Pred nama je svojevrsna antologija najboljeg što u fotografiji imamo, od Toše Dapca i braće Brkan, Zvonka Jovanovića, Milana i Stanke Pavić do Ive Pervana, Stanka Abadžića i Zlate Vucelić, Josipa Klarice, Patrika Maceka, Romea Ibriševića... I ne samo naši hrvatski majstori! Tu su i Čeh Vladimir Birgus, Ukrajinac Vasylj Pylypjuk, Irac James Clancy...

Sve zajedno je i društevna kronika s poznatim i manje poznatim licima, političarima i javnim osobama kojima je bilo milo pojaviti se na otvorenjima, ali ne i zdušno se založiti za opstanak prve privatne fotogalerije. Mnogi još ne vjeruju da je kraj, fine, the end...

Ostaje nada, još više gorčina kao u riječima Nenada Reberšaka: “U ovoj zemlji, nažalost, više bi se buke diglo da se zatvara narodnjački kafić”. Monografija je dakle podsjećanje na neku bolju fotografsku prošlost.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?