Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rak na radu

Od profesionalnog raka umre 100.000 ljudi

stanice raka
Foto: Thinkstock
11.03.2016.
u 18:30

SSSH se pridružio kampanji ETUC-a, traže da se odrede granične vrijednosti profesionalne izloženosti za 50 učestalih uzročnika raka

Savez samostalnih sindikata Hrvatske pridružio se kampanji Europske konfederacije sindikata (ETUC) radi sprečavanja profesionalnoga raka, od kojeg godišnje u Europskoj uniji umre 100.000 ljudi.

U RH nemamo službene statistike o obolijevanju od raka zbog uvjeta na radu, a procjena temeljem međunarodne metodologije (studija Takala, ETUI, 2015.), govori kako u RH godišnje umiru 742 osobe. ETUC poziva Nizozemsku, koja predsjeda Vijećem EU, da ispuni svoje obećanje i odredi granične vrijednosti profesionalne izloženosti za 50 učestalih uzročnika profesionalnog raka.

Nizozemska se, naime, obvezala inzistirati na zaštiti radnika od karcinogena te izmijeniti i dopuniti Direktivu o karcinogenim tvarima. SSSH stoga apelira na premijera RH, ministricu rada te ministra zdravlja kao i hrvatske eurozastupnike da podupru utvrđivanje europskih graničnih vrijednosti izloženosti na radu za 50 karcinogenih tvari.

Granične vrijednosti izloženosti uvelike se razlikuju od države do države, primjerice, granična vrijednost za kristalni silicij šest je puta veća u nekim državama EU od drugih. ETUC-ov popis 50 karcinogena uključuje ispušne plinove iz dizelskih motora, kožnu prašinu, formaldehid, netopljiva keramička vlakna, respiratorni kristalni silicij, kadmij i njegove spojeve, benzo(a)piren, spojeve kroma VI, etilen oksid, trikloroetilen. 

>>Polip se ne mora razviti u rak, ponekad je dovoljna operacija bez kemoterapije

>>Istraživači otkrili: Žene s ovom anomalijom imaju triput veću vjerojatnost za rak jajnika

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije