Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karcinom debelog crijeva

Polip se ne mora razviti u rak, ponekad je dovoljna operacija bez kemoterapije

Woman holding model of human intestines in front of body on white background
Foto: Thinkstock
1/2
07.03.2016.
u 21:22

Dobroćudni tumor sluznice debelog crijeva mjesecima i godinama polagano raste i može se pretvoriti u zloćudni i zato je nakon 50. preventiva nužna

Učestalost raka debelog crijeva raste, posebno u razvijenim zemljama. Rano otkrivanje bolesti povećava izglede za izlječenje, pa je tako smrtnost od te bolesti u postupnom padu posljednjih dvadesetak godina, kaže prof. dr. sc. Milorad Opačić, specijalist internist, gastroenterolog i hepatolog u zagrebačkoj Poliklinici Amruševa.

– Petogodišnje preživljenje ovisi o proširenosti bolesti, pa je kod bolesti ograničene na crijevo odličnih 90%. U bolesnika u kojih se bolest proširila i na lokalne limfne čvorove petogodišnje preživljenje je 71%, a kod bolesti proširene na druge organe preživljenje je 13%. Statistiku, naravno, treba tumačiti s oprezom jer, primjerice, i kod bolesnika s bolesti proširenom u jetru, ako se radi o malom broju metastaza, one se mogu kirurški ukloniti, čime se znatno povećavaju šanse za dulji život i izlječenje.

Kako objašnjava primarijus Opačić, debelo crijevo oduzima vodu i elektrolite iz tekućeg sadržaja koji dolazi iz tankog crijeva, stvara formiranu stolicu i privremeno je zadržava. U debelom crijevu živi nekoliko stotina vrsta bakterija koje fermentacijom razgrađuju neke neprobavljene tvari. Rak debelog crijeva obično započinje kao polip, dobroćudni tumor sluznice debelog crijeva koji kroz mjesece i godine polagano raste. U određenom trenutku dobroćudni polip može se pretvoriti u jednom svom dijelu u zloćudni, postupno urastati u stijenku debelog crijeva, probiti je te se limfnim i krvnim žilama proširiti u druge udaljene organe – kaže primarijus Opačić.

Bolest u ranoj fazi ne izaziva simptome, no kasnije se mogu javiti: krv u stolici, promjena u ritmu pražnjenja crijeva, učestali proljevi ili zatvor, smanjenje promjera stolice, nelagoda i bolovi u trbuhu, nadutost i grčevi, neobjašnjiv gubitak na težini, neobjašnjiva slabokrvnost.

Kao faktore koji povećavaju rizik za nastanak raka debelog crijeva, primarijus Opačić navodi: višu životnu dob, pojavu te bolesti u obitelji, prekomjernu tjelesnu težinu i nedostatak tjelesne aktivnosti, konzumaciju puno crvenog mesa, pušenje i neka rijetka genetski uvjetovana stanja.

Primarijus Opačić ističe da preventivni pregledi osiguravaju rano otkrivanje bolesti i preporučuju se svima starijima od pedeset godina: pregled na krv u stolici svake godine i kolonoskopija svakih pet godina. Oni koji su imali rak debelog crijeva u obitelji te nasljedne genetske bolesti na pregled trebaju i ranije.

– Kolonoskopija je optimalna pretraga jer omogućuje kvalitetan prikaz sluznice debelog crijeva cijelom dužinom te uklanjanje polipa već tijekom pregleda – kaže prof. dr. sc. Milorad Opačić. 

>>Do primjene T-stanica u liječenju tumora krvi još dalek put

Komentara 2

RV
rvp
09:15 08.03.2016.

Jel moze malo jasnije koje zeleno povrce tocno i u kojem omjeru soda bikarbona?Hvala i l.p.

GF
gfrancic
22:02 07.03.2016.

ma o cemu vi? dovoljna je soda bikarbona i miksani sok od zelenog povrca, pola litre svako jutro, rak nestane. Dokazano i funkcionalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije