Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
150.000 smrtnih slučajeva godišnje

Istraživači otkrili: Žene s ovom anomalijom imaju triput veću vjerojatnost za rak jajnika

Rak jajnika
Foto: Shutterstock
1/2
19.01.2016.
u 12:09

"Oko 18 od 1000 žena razvije rak jajnika, ali opasnost raste na 58 žena od 1000 kod onih koje imaju tu anomaliju", bilježe u priopćenju britanski stručnjaci koji su proveli to istraživanje.

Žene koje imaju anomaliju na genu BRIP1 imaju triput veću vjerojatnost da razviju rak jajnika u odnosu na druge žene, pokazalo je istraživanje. 

Promijenjen gen već je prepoznat kao predisponirajući čimbenik tog karcinoma,  ali je ovo prvi put da je opasnost prikazana u brojkama, u istraživanju objavljenom u glasniku Američkog instituta za rak.

"Oko 18 od 1000 žena razvije rak jajnika, ali opasnost raste na 58 žena od 1000 kod onih koje imaju tu anomaliju", bilježe u priopćenju britanski stručnjaci koji su proveli to istraživanje.

Težak je za dijagnosticiranje jer se simptomi pojavljuju u uznapredovanom stadiju bolesti, a mogu se i pripisati drugim patologijama (umor, nadutost, trbušna ili zdjelična bol). Rak jajnika najsmrtonosniji je među ginekološkim karcinomima.

Uzrok je oko 150.000 smrtnih slučajeva svake godine u svijetu, prema zaključcima WHO-a. 

>>Novi senzor za testiranje daha otkriva rak jajnika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije