Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ona s brojem 5

Znate li zašto je jedna tipka na daljinskom upravljaču ispupčena?

daljinski, televizor
Davor Puklavec/PIXSELL
27.04.2022.
u 16:30

Ispupčena točkica ili crtica na daljinskom pomaže slijepim i slabovidnim osobama da se lakše orjentiraju i da pomoću nje nje odrede položaj ostalih tipki, a za isto to služi i ostalima kad su u mraku.

Ako pogledate svoju numeričku tipkovnicu na laptopu ili daljinski upravljač za TV, oboje bi trebali na tipki s brojem 5 imati malu izbočinu u obliku točkice, dvije točkice ili crtice; a jeste li se kad pitali čemu ona služi?

U dopisivanju često koristite emoji srca? Evo što svako od njih označava

daljinski, televizor
1/16

Te predmete manje više svi koristimo svakodnevno, a izrađuju se tako da rukovanje s njima bude što jednostavnije i da služe svima. Zato proizvođači u njihovoj izradi misle i na slabovidne i slijepe osobe pa je već godinama stavljanje male izbočine na tipku s brojem 5 standard u proizvodnji, bez obzira o čijem je brendu riječ. 

Naime točkica/e ili crtica na tipki služe kao taktilni orijentir koji slijepim i slabovidnim osobama omogućava jednostavnije korištenje daljinskog upravljača i tipkovnice jer pomoću nje lakše mogu odrediti gdje se nalaze ostale tipke.

Osim što pomaže slabovidnim i osobama oštećenog vida, ta tipka s pomaže i osoba s normalnim vidom da se lakše orijentiraju i da daljinski upravljač ili tipkovnicu mogu koristiti i bez gledanja u njih ili kad su u mraku, piše Quora.

Jednojajčane blizanke zaručene za istog muškarca: "Želimo biti trudne u isto vrijeme"

Komentara 2

BI
billynik
20:17 27.04.2022.

Genijalan članak, bravo!

NO
No1
19:07 27.04.2022.

Necete vjerovati, ali i na tipkovnici mobitela je isto tako (ako imate mobitel s tipkovnicom)! Ali, i na tipkovnici racunala je isto tako! Necete vjerovati!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije