Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Statistika raste

Znate li koliko prosječan Hrvat godišnje popije pjenušca?

pjenušac
Marko Prpic/PIXSELL
11.10.2018.
u 21:19

Pjenušci u ukupnoj hrvatskoj prodaji vina ne čine ni 1%, no sve su popularniji pa gotovo više nema ozbiljnog vinara u nas koji ih ne proizvodi

Voćni, pitki, lepršavi, pjenušci su i u Hrvatskoj sve više u modi, pa nije čudno što ih posljednjih godina u nas radi sve više vinara. Ozbiljniji vinari tvrde da ih je na pjenušce potaknulo to što su “mirna” vina na našem tržištu dosegnula svoj maksimum – i premda smo sa samo dva decilitra popijenog pjenušca godišnje na začelju Europe – sve je više onih koji ih piju, a ne “prolijevaju” samo na Novu godinu i u svečanijim prigodama.

Potrošači sve zahtjevniji

– U svijetu već 10% u ukupnoj strukturi prodaje vina čine pjenušci. Mi smo u tome još jako mali, no i naši potrošači slijede trendove laganih, lepršavih pjenušaca koji se danas piju i kao aperitiv, u koktelima, uz razna jela ili deserte. Vinska se scena mijenja, potrošači su sve sofisticiraniji, prepoznaju kvalitetu, jedino što sve to treba i dobro marketinški predstaviti i raditi na edukaciji – kaže Đuro Horvat, konzultant za tržišni marketing vina. Ističe da samo tako možemo odgovoriti na uvoz niske cjenovne vrijednosti, što je u Hrvatskoj veliki problem. Od njega se treba odmaknuti kvalitetom, koja je, smatra on, sadržana upravo u buteljiranim vinama koja se sve više traže te u pjenušcima koji su dodana vrijednost ponudi vinarija.

Prije 20-ak godina znali smo samo za Bakarsku vodicu i Radgonsku peninu, a danas se možemo pohvaliti sjajnim malim vinarima poput Peršurića ili Tomca čiji su pjenušci traženi i izvan hrvatskih granica – a uz cijenu od 100 do 150 kuna u prosjeku grijeh ih je kupovati samo radi pucanja čepa.

Plešivička vinarija obitelji Tomac njeguje tako pjenušac Amforu Brut Nature iz amfora ukopanih u zemlju. Morski valomet PZ-a Vrbnik odležava na 30 metara dubine u moru, a ponukan znatiželjom i uvjerenjem da istarska malvazija može biti odlična sorta, Đordano Peršurić po tradicionalnoj metodi, vrenjem u boci, proizveo je pjenušac Misal Millennium, koji se pije i kao aperitiv i kombinira uz lagana mediteranska jela.

Cijene se autohtone sorte

No bilo da se proizvode tradicionalnom metodom vrenja u bocama (metodom champenoise, što je zapravo izraz za prirodna pjenušava vina klasične metode proizvedena u Champagni, dok se u drugim dijelovima Francuske ista metoda naziva vins mousseux, u Italiji classico, a u Španjolskoj cava) ili sekundarnom fermentacijom u tankovima (poznata kao charmat metoda), hrvatski se pjenušci danas proizvode svuda, od Slavonije, Međimurja i središnje Hrvatske do Istre i Dalmacije. A najviše se troše u turističkoj sezoni – od travnja do rujna.

– Pjenušci proizvedeni charmat metodom bilježe najveći rast, no raste, iako nešto sporije, i proizvodnja pjenušaca tradicionalnom metodom. Charmat pjenušci su iznimno zanimljivi ponajviše zbog odlične baze za koktele te kao pjenušavo vino za domjenke – kaže Luka Vrga, član uprave Osilovca, u sklopu kojega je vinarija Feravino. Na pitanje koje su sorte grožđa najbolje za proizvodnju pjenušaca, odgovara da preferiraju domaće sorte. Uoči turističke sezone Feravino je tako plasiralo na tržište nove charmat pjenušce – Francescu, proizvedenu od 100 posto frankovke, te Grasecco u varijantama brut i ekstra brut od 100 posto graševine. S tim sortama, tvrde, imaju sjajna iskustva. Za pjenušava vina su, uvjeren je Vrga, dobre sorte i malvazija, šrklet i pušipel. Feravino već godinama proizvodi na tradicionalan način brend Virtuo koji se izvozi u Japan, Meksiko i Veliku Britaniju, a novi charmat pjenušci Grasecco i Francesca bilježe prvi izvoz u Nizozemsku i Meksiko, a u pregovorima su za BiH, Belgiju, Veliku Britaniju i Švicarsku.
Josip Franković iz Vina Franković kaže da i oni prate trendove koje nameće tržište.

Pjenušac Stella Franković radi od sorte chardonnay, sauvignona koji mu dodaje aromatiku te malvazije koja mu daje autohtonu priču. Vinarija Krauthaker, u kojoj enologinja Martina Krauthaker-Grgić s ocem Vladom suvereno kreira nove vinske etikete, nedavno je predstavila Juliju, elegantan pjenušac savršen za vruće ljetne dane, koji je, rashlađen na oko šest stupnjeva, izvrstan kao aperitiv, ali i uz kamenice, omlet s gljivama, kremasti rižoto, tjestenine, quiche... S Frankovićem se slaže i vlasnik vinarije Štampar i predsjednik Hortus Croatiae David Štampar:

– Naši vinari slijede taj trend u cijeloj Hrvatskoj, iako smatram da će se i to kristalizirati i da će se u najvećim količinama pjenušci proizvoditi baš ovdje u bregovitoj Hrvatskoj gdje je i najbolja klima za njihovu proizvodnju.

U vinariji Štampar imaju sreće s autohtonom sortom pušipel idealnom za proizvodnju pjenušaca, a tu su i sorte chardonnay i pinot crni. U vinariji proizvode Štampar Urban White (100% pušipel), koji izvoze i u Francusku, i Štampar Urban Rosé (cabernet sauvignon) u varijanti extra brut.

Hrvatski pjenušci

1. Kod nas je to pjenušac

Samo Francuzi imaju šampanjac

Francuzi su zaštitili ime šampanjac pa Talijani pjenušavo vino zovu spumante, Nijemci sekt, Slovenci penina, Englezi, Amerikanci i Australci sparkling wine, a Hrvati pjenušac.     

2. Naskuplji - iz Champagne

Tradicionalna metoda i porijeklo

Najskuplji pjenušci svjetski su brendovi tradicionalnih pjenušaca (visoki premium) usko vezani za regiju Champagne u Francuskoj i proizvode se po tradicionalnoj ili “champagne” metodi.     

3. Druga cjenovna skupina

Tradicionalni način proizvodnje

Drugu cjenovnu skupinu čine proizvođači iz svijeta i Hrvatske koji proizvode pjenušac na tradicionalan način, a treću po charmat metodi.

4. Mjehurići važni

Sa dna čaše prema vrhu

Kvaliteta pjenušca u čaši procjenjuje se “perlanjem”, sitnim i brojnim mjehurićima koji se moraju kretati sa dna čaše prema vrhu. Francuzi su izračunali da je u boci šampanjca oko 250 mil. mjehurića.   

 5. Visoke čaše

Hladi se na 6 do 12 stupnjeva

Pravi se pjenušac pri otvaranju ne mućka, treba ga ohladiti na 6 do 12 stupnjeva. Mjehurići dulje ostaju u visokim, uskim čašama koje bi se za vrijeme točenja trebale držati pod kutom od 40-50 stupnjeva.     

Recepti

The French Connection i Moonwalk Cocktail

Za jednu čašu: 60 ml konjaka, 20 ml limunova soka, 20 ml šećernog sirupa (dobit ćete ga tako da kuhate šećer u omjeru 1:1 dok se šećer ne rastopi), zrna nara, pjenušac/Priprema: Protresite u shakeru s ledom sve sastojke osim pjenušca. Ulijte ih u čašu i nalijte pjenušac do vrha.

Za jednu čašu: 30 ml soka od grejpa, 30 ml likera od naranče Grand Marnier, 2-3 kapi ružine vodice, pjenušac/ Priprema: U shakeru u koji ste dodali led dobro protresite sok od grejpa, liker od naranče i ružinu vodicu. Ulijte u visoku čašu i prelijte pjenušcem.

Krema od pjenušca sa svježim grožđem     

Sastojci: 400 g bijelog ili crnog svježeg grožđa, 1 vanilin šećer, 1 limun, 4 jaja, 80 g šećera, 120 ml pjenušca, 200 ml vrhnja za šlag, pola žličice cimeta

Priprema: Sok od limuna iscijedite. U zdjelici odvojite tri žumanjka i dodajte 1 cijelo jaje. Bobice grožđa prerežite napola i uklonite im koštice, a od vrhnja za šlag izradite šlag. Grožđe potom stavite u zdjelu, dodajte vanilin šećer, ulijte sok od limuna, promiješajte i stavite na stranu.

U zasebnu zdjelu stavite jaja, ulijte pjenušac, dodajte šećer i dobro izmiješajte pjenjačom. Stavite je iznad pare i miješajte dok ne dobijete pjenastu kremu. Nakon 6-7 minuta zdjelu s kremom maknite s pare, dodajte šlag i lagano izmiješajte. Dobivenu kremu rasporedite po dnu čaša, zatim dodajte prepolovljene bobice grožđa, prelijte ih kremom, pospite cimetom i poslužite.

>> Pogledajte video o pjenušcima

 

Ključne riječi

Komentara 2

BL
bljak007
21:57 11.10.2018.

Ja? 0.mililitara.!

Avatar Jack Daniels
Jack Daniels
00:41 12.10.2018.

Fora za Novu godinu: Soupe Champenoise treba: 4 boce sanpanjca( museaux) , 1 boca tekuceg secera (secerna trska), 1 boca Cointreau, zeleni limun nasjeckani, sok od limuna. Sve dodavati-mijesati-po okusu. Moze i bibera.Sluzi se hladno ,u velikoj zdjeli za salatu,u, kao punch. Vruca atmosfera zagarantirana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije