Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vinske kraljice

Studiraju, proizvode pjenušac, rakiju, obrađuju vinograde...

Vinske kraljice
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
30.08.2015.
u 13:14

Novi natječaj je raspisan prošli tjedan, a traje do 4. rujna nakon čega slijedi testiranje

Kad je imala 12 godina na izložbi vina upoznala je tadašnju vinsku kraljicu Zagrebačke županije. Oduševila se tom titulom te je odlučila – kada odraste, i ona će postati vinska kraljica. Deset godina kasnije, Helena Čegec prijavila se na natječaj i osvojila krunu koju nosi već dvije godine.

– Praktički sam odrasla u obiteljskom vinogradu te sam se iz ljubavi prema vinarstvu prijavila na natječaj – kaže aktualna kraljica iz Zeline.

Zadaća promocija vina

Vinskom kraljicom može postati bilo koja djevojka iz Zagrebačke županije koja ima između 18 i 28 godina. Prema natječaju koji je raspisan prošli tjedan, a trajat će do 4. rujna, nije uvjet da djevojka potječe iz vinarske obitelji, ali mora imati osnovna znanja o vinima, njihovu sljubljivanju s jelima, ali i o običajima Zagrebačke županije. U povodu raspisivanja natječaja, osim s aktualnom, razgovarali smo sa još pet bivših kraljica, koje poručuju da je riječ o odličnom iskustvu.

– Zadaća vinske kraljice je promocija vina i običaja županije, a sudjeluje na manifestacijama gdje stječe brojna poznanstva – rekla je Iva Braja, studentica agronomije koja je vinska kraljica bila 2013. godine. Diplomirane agronomistice su i Irena Majcenović, vinska kraljica iz 2004., Ivana Puhelek koja je titulu osvojila 2010., te Jelena Rožić koja je kraljica bila 2012. godine.

– Vinska sam kraljica postala s 18 godina i to me potaknulo da upišem agronomiju – rekla je Ivana Majceković, druga vinska kraljica. Prva je bila Nataša Puhelek 2002. godine, a njezinim je stopama, osam godina kasnije krenula i njezina mlađa sestra Ivana.

– Radi se o iskustvu koje vam pomogne da se izgradite kao osoba, uvježbate javni nastup te razvijete komunikativnost – rekla je Ivana Puhelek iz Zeline koja je proizvela i vlastiti pjenušac "Kraljica" od autohtone sorte kraljevine. Na otvaranje biznisa, i to sa žestokim pićem, odlučila se i ekonomistica Kristina Vugrin nakon što je bila vinska kraljica 2011. godine.

– Iako ne dolazim iz vinarske obitelji, taj me svijet oduševio pa sam odlučila otvoriti kušaonicu rakije – govori Samoborka.

Najvažnije znanje

Tko će biti nova kraljica znat će se u studenome, nakon što kandidatkinje prođu testiranje, a žiri odluči koja zaslužuje krunu.

– Važno je da osoba bude komunikativna, otvorena te da ima osnovno znanje o vinima, sve ostalo se brzo nauči – rekla su djevojke te napomenule da su pri izboru ključni znanje i osobnost te da nije riječ o izboru ljepote

Komentara 1

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
08:56 31.08.2015.

Hm, vinska mušica je vinska kraljica. Cure, primite se manekenstva. Pijanci se ne žene, a nogometaši da, iako toga nisu ni svjesni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije