Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA VINA tomčevih

Novost: prvi pjenušac od vina iz amfore i pjenušac Diplomat

tomac
Foto: Vito Andrić
1/3
18.10.2013.
u 15:50

Za Pjenušac Tomac Amfora grožđe je brano 2010. i to chardonnay i stare, lokalne sorte, a za Diplomat iz diplomatske berbe!

Obitelj Tomac iz Donje Reke pokraj Jastrebarskog napravila je prvi pjenušac na svijetu od vina iz amfore! Zvonko Tomac i sin mu Tomislav predstavili su ga na posebnoj, tradicionalnoj degustaciji u svojoj atraktivnoj kušaonici pokraj obiteljske kuće. Oni su rijetki naši vinari, a i u svijetu ih je malo, koji vina rade i u amforama, posebnim glinenim posudama proizvedenim u Gruziji, ukopanim u zemlju. Drevna je to gruzijska metoda, u Europi ju je proslavio Joško Gravner s Collia. Grožđe se nakon muljanja odmah stavlja u te amfore, tu vrije i dozrijeva mjesecima bez ikakvih kemijskih dodataka, kvasaca i sl. Zbog toga je izuzetno prirodno, čisto, osebujne arome i okusa, bogate boje.

Za taj njihov novitet, nazvan Pjenušac Tomac Amfora, grožđe su brali 2010. i to chardonnay i svoje stare, lokalne sorte. Provelo je šest mjeseci u amfori, onda je pretočeno na dozrijevanje u drvenu bačvu od 2000 litara. Dalji postupak bio je klasična, šampanjska metoda u boci. I tako su dobili raskošno, posebno vino po svemu, već od jantarno zlatne boje, snažnog perlanja, do bogatog mirisa i neponovljivog okusa, sa 12,5 % alkohola. Pjenušac za sladokusce, za znalce.

Tomislav, enolog, koji se specijalizirao za pjenušava vina, predstavio je još jedan novi pjenušac, nazvan Tomac Diplomat. Proveo je četiri godine u podrumu i sada izlazi na tržište. Iz berbe je 2009. i to iz vinograda od 2000 trsova na čuvenoj Šipkovici, mikrolokacija Kraljeva Vila (nekad ga je držao Kralj, najveći bačvar u tom kraju). Grožđe je 80 posto chardonnay, te žuti plavec, odlična sirovina baš za šampanjce. I najviše i jest u šampanjskom stilu, veli mladi Tomac. Ima 13 % alkohola; 5000 boca. U tom se vinogradu bere grožđe za tzv. Diplomatsko vino – ove su ga godine brali predsjednik Josipović i 40 stranih diplomata.

Predstavljena su prvi put i mirna vina lanjske berbe, rajnski rizling, chardonnay, sauvignon, crni pinot, te mirni Tomac Amfora (po pola chardonnay i stare plešivičke sorte), iz 2008. i rijetka poslastica, Rajnski rizling Amfora iz 2009. I za rizling Tomci njeguju svoj stil, dozrijeva u velikoj drvenoj bačvi, ne u inoksu, a rabe vlastite, prirodne kvasce. Za pinot, još bez etikete, već se vidi da će biti sjajan. Chardonnay je njihova vrhunska klasika. Kušani su i mirni Tomac Amfora (po pola chardonnay i stare plešivičke sorte), iz 2008. te rijetka poslastica, Rajnski rizling Amfora iz 2009. Senzacionalan je međutim bio trenutak kad je Zvonko otvorio bocu sauvignona iz berbe 2006., s čak 15 % alkohola; u boci je dosad na dozrijevanju, ima ga na žalost samo 500 komada, u arhivi. Zlatno vino, svaka mu je kap dragocjena.

Nekim svojim vinima, dulje maceriranim i odležanim, dobro dozrelim, zapravo jantarno narančaste boje, Tomci su se posve približili tzv. pokretu narančastih vina, sve popularnijem među zahtjevnijim vinoljupcima.

Osvrnuli su se i na ovogodišnju berbu, s kojom su jako zadovoljni. Bila je kao prije 30-40 godina, baš klasična, loza se odlično držala i, tvrdi Zvonko, fantastična je za pjenušce.

>> Hladnjačama grožđe stiže u vinariju na Pelješcu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije